10 najčastejších príčin bolesti zubov

10 najčastejších príčin bolesti zubov
  • 10.01.2017
  • Ľudka Babjarčiková

Bolesť zubov je jedným z najčastejších dôvodov, kedy sa už človek rozhodne navštíviť zubného lekára. Bohužiaľ, hlavne preto, že už mu nič iné nezostáva. Ak by sme sa opýtali, aký je hlavný dôvod bolesti zubov, 9 z 10 ľudí by určite odpovedalo zubný kaz.

Pravdou však je, že existuje mnoho ďalších dôvodov. Keď o nich budete vedieť, môžete tejto nepríjemnej bolesti lepšie predchádzať. 

1. Zubný kaz – najviac predpokladaná príčina bolesti zubov. Samotná bolesť či najmä zvýšená citlivosť však nastupuje až pri hlbšom zubnom kaze, ktorý prešiel cez sklovinu do hĺbky dentínu pod ňou. Bolesť sa zvýrazňuje hlavne na chladné alebo teplé podnety.

Odporúčame tiež: Urobte zo svojich nedostatkov prednosti

bolest zubov

Zdroj: Shutterstock®

2. Pulpitída – ak zubný kaz prejde cez dentín až k dreni zuba (pulpe), ktorá obsahuje nervy, dochádza k zápalu, spolu s ktorým prichádza aj bolesť stredného až extrémneho charakteru, spojená napríklad s bolestivosťou na poklop či opuchom v okolí zuba.


3. Bolesť z abscesu zuba  - absces je všeobecne hnisavý ohraničený zápal, ktorý je ďalšou častou príčinou väčšiny bolestí zubov. Na rozdiel od predchádzajúcej príčiny sa môže vyskytnúť aj pri endodonticky ošetrenom zube (ošetrených koreňových kanálikoch). Väčšinou sa nachádza pri hrote koreňa zuba a poškodzuje tak postupne periodontálne tkanivá. 

Odporúčame tiež: Strojček na zuby pre dospelých – aké sú možnosti?

bolest zubov

Zdroj: Shutterstock®

4. Citlivosť zubov – vzniká hlavne pri poškodení skloviny na povrchu zuba, ktorá následne odhalí dentín. Dentín je citlivejší a keď je odhalený, je neustále provokovaný chladom, teplom či dotykom. Cez jeho ľahšie priestupnú štruktúru prechádzajú stimuly až k nervom a iritujú ich. K strate skloviny dochádza napríklad pri erózii, abrázii zubov i bruxizme (škrípanie zubov).


5. Nalomenie alebo zlomenie zuba – aj pri takomto probléme sa pochopiteľne urobí medzera, ktorou sa dostanú stimuly ako chlad a teplo blízko k dentínu či rovno k dreni zuba. Tým je bolesť ešte intenzívnejšia.


6. Prerezávanie „zubov múdrosti“ – špecifická kapitola, ktorá môže spôsobovať bolesť mnohými spôsobmi. Či už samotným prerezávaním cez ďasno, zlým smerom rastu či vyvolaním zápalu.


7. Ochorenia temporomandibulárneho kĺbu – spôsobené zranením alebo iritáciou kĺbu môže viesť k bolesti, ktorú si ľahko môžeme pomýliť s bolesťou zuba. 

Odporúčame tiež: Čo (ne)robiť pri starostlivosti o zubnú kefku

bolest zubov

Zdroj: Shutterstock®

8. Poškodené či nevyhovujúce výplne – staré výplne či korunky, ale aj nové výplne, pri ktorých ste v zubnom kresle na otázku či vám výplň nevadí odpovedali nie a teraz to ľutujete.


9. Bolesť po zubnom ošetrení – hlavne po vytiahnutí zuba, ošetrení koreňových kanálikov alebo jednoduchej zhotovenej výplni, korunke či po chirurgickom zákroku v oblasti ďasna. Väčšinou ide o bolesť normálnu, ako následok zákroku, ktorá postupne zmizne. V opačnom prípade, kedy bolesť pretrváva alebo sa zhoršuje, radšej urýchlene navštívte zubného lekára.


10. Bielenie zubov – v tomto prípade sa predpokladá domáce bielenie zubov, ktoré je často veľmi agresívne lebo obsahuje vysoko koncentrované peroxidové prostriedky. Výsledok vás možno na pohľad poteší, no o malú chvíľu už budete tento risk ľutovať. 

Odporúčame tiež: Bez „medzizubky“ ani na krok

bolest zubov

Zdroj: Shutterstock®

Bolesť zubov je často charakterizovaná svojou trvácnosťou, prípadne aj zhoršovaním, kedy prestávajú zaberať analgetiká či rôzne studené obklady, ak dovtedy spôsobovali zmiernenie. Každá príčina spôsobujúca bolesť má svoje špecifické požiadavky na liečbu, s čím vám pomôže jedine zubný lekár. Preto jeho návštevu v takomto stave nikdy neodkladajte, môžete si ešte viac pohoršiť. 

Odporúčame tiež: Riziká, ktoré skrýva piercing v jazyku


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Iveta Moravčíková 10.01.17 20:56

IM
karma
100.00

ach tie zuby a zubáry

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.01.17 19:58

SK
karma
114.00

radšej ani nečítať

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.01.17 16:25

MZ
karma
-1.00

No.. a už si dobre rozmyslím návštevu zubára :D

  • 0
Odpovedať

Mária Čaklošová 02.02.17 11:33

karma
-1.00

na utíšenie bolesti mám odskúšaný klinček - na pár minút podržať medzi zubami. Samozrejme problém to nevyrieši, len zmierni bolesť, potom pomôže už len návšteva zubára.

  • 0
Odpovedať

04.02.17 14:50

karma
-1.00

Mám odskúšaný propolis tinktúra ale konečné štádium je aj tak zubár.Cím skôr tím lepšie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní