Zdravé recepty z cukety – ktorú pochúťku si zamiluješ ty?

Zdravé recepty z cukety – ktorú pochúťku si zamiluješ ty?
  • 14.06.2023
  • Barbora Vizváryová

Záhradky sa nám pomaly začínajú plniť ovocím aj zeleninou, ktorú sme si počas zimy nemohli dopriať, preto by bolo dobré, aby sme tieto sezónne plody využili naplno. Aj z nich totiž získavame potrebné vitamíny a minerály.

Jednou z takýchto druhov zeleniny je aj cuketa. Lahodná a veľmi ľahká. Je vhodná aj pre tých, ktorí majú problémy s trávením a tiež môže byť súčasťou diéty. Zasýti vás, no je ľahko stráviteľná a určite vám z nej nebude ťažko. My pre vás máme tri zdravé recepty z cukety, ktorými sa môžete inšpirovať a využiť tak túto zeleninu a vyťažiť z nej čo najviac.

Cuketové lasagne

Budeme potrebovať:

  • ½ kg mletého hovädzieho mäsa

  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a korenie
  • 1 balenie rajčinovej passaty
  • pár lístkov bazalky
  • 3 cukety
  • 400g ricotty
  • 450g strúhanej mozzarelly
  • ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu
  • 1 väčšie vajíčko

Postup:

  1. Mleté hovädzie mäso osolíme a trochu ho opečieme vo väčšej panvici. Keď zhnedne, dáme ho do sitka, aby odkvapkal prebytočný tuk. Panvicu vrátime na sporák a na oleji opečieme nasekanú cibuľu a cesnak. Po pár minútach k tomu pridáme aj odkvapkané mäso.

  2. K mäsu pridáme rajčiny, bylinky a zmes osolíme i okoreníme. Dusíme 30 až 40 minút, vodu nedolievame, aby bola omáčka hustá a krémová. Kým sa mäso dusí, pokrájame cuketu na tenké plátky, ktoré osolíme a necháme odpočinúť. Potom odsajeme vodu papierovým obrúskom.
  3. Plátky cukety krátko grilujeme na panvici alebo v rúre, mali by byť ľahko opečené. V miske medzitým zmiešame riccotu a parmezán, pridáme vajíčko a premiešame. Keď máme hotovú omáčku z rajčín, necháme ju trošku vychladnúť, pripravíme si ešte mozzarellu a môžeme začať vrstviť.
  4. Na spodok zapekacej misy dáme rajčinovú omáčku, na ňu plátky cukety a navrch zmes syrov. Posypeme mozzarellou. Nasleduje ďalšia vrstva omáčky, potom cukety a opäť syrov. Pokračujeme, až kým neminieme všetky ingrediencie. Lasagne pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C v uzavretej zapekacej mise asi 45 minút. Potom misu odkryjeme a dopekáme ešte asi 15 minút.

Odporúčame prečítať: Recept: Domáce zemiakové lupienky

Cuketa plnená mäsom

Budeme potrebovať:

  • 1 cuketu

  • 0,5 kg bravčového plecka
  • soľ, korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • nastrúhaný eidam (45 %)

Odporúčame prečítať: Jarné recepty - ľahké šaláty, ktoré vás zasýtia

Postup:

  1. Cuketu umyjeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Ak je mladá, nemusíme ju šúpať. Vnútro cukety vydlabeme a obe polovice dáme do hlbšieho vymasteného pekáča.

  2. Pripravíme si mäsovú náplň. Môžeme použiť bravčové, ale aj hovädzie mäso, prípadne ich môžeme skombinovať. Mäso pomelieme, osolíme a okoreníme. Cesnak prelisujeme a pridáme k mäsu. Touto plnkou naplníme obe časti cukety.
  3. Rúru vyhrejeme na 180 °C a cuketu pečieme asi 40 minút. Tesne pred dopečením postrúhame syr eidam, môžeme tiež použiť napríklad strúhanú mozzarelu, a posypeme už upečené mäso. Dopečieme ešte asi 5 minút, aby sa syr roztiekol. Podávame pokrájané na mesiačiky s varenými zemiakmi.

Zdravé cuketové hranolčeky

Budeme potrebovať:

  • 4 mladé cukety

  • ½ hrnčeka strúhaného parmezánu
  • ½ ČL oregana
  • ½ ČL sušeného tymianu
  • ½ ČL sušenej bazalky
  • ½ ČL granulovaného cesnaku
  • Soľ, korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  1. V menšej miske zmiešame parmezán, všetky sušené bylinky, teda oregano, tymian a bazalku spolu s cesnakom a pridáme aj trochu soli a mletého korenia.

  2. Cuketu pokrájame do tvaru hranolčekov, nemusíme ju šúpať, pokiaľ nemá príliš tvrdú šupku. Každý kúsok pokvapkáme olivovým olejom a obalíme v parmezánovej zmesi.
  3. Jednotlivé hranolčeky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme asi 15 minút, kým cuketa nezmäkne. Ak máme aj funkciu gril, zapneme ju a hranolčeky grilujeme ešte asi 3 minúty, aby boli chrumkavé. Po upečení posypeme petržlenovou vňaťou a podáme s ľubovoľným dressingom. 

Cuketová polievka

Budeme potrebovať: 

  • 1 PL prepusteného masla

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 kus strednej bielej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 600 g cukety 
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 g syru feta 
  • soľ a čierne korenie

Postup:

  1. V hrnci si rozpálime maslo s olivovým olejom a pridáme najemno nakrájanú cibuľu.

  2. Pridáme aj pretlačené strúčiky cesnaku.
  3. Opekáme pár minút a pridáme nakrájané kolieska cukety.
  4. Restujeme asi 10 minút a zalejeme vývarom. Povaríme asi 15 minút.
  5. Odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  6. Osolíme, okoreníme a pred podávaním posypeme nadrobenou fetou. 

Aktualizovaný článok: 14.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

17 komentárov

Daniela Bieliková 26.06.17 07:24

DB
karma
117.00

cuketu mám veľmi rada, pripravujem ju na všetky možné spôsoby, budem sa inšpirovať aj týmito...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 26.06.17 07:54

SK
karma
114.00

cuketové lasagne - to vyzerá naozaj dobre

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 26.06.17 08:50

KK
karma
90.00

mám zasadenú na záhrade tak určite vyskúšam lebo ten prívarok je síce fajn ale už sa nám to prejedlo

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 26.06.17 15:39

MD
karma
132.00

Cuketa na spôsob hranoliek, tak to určite bude výborné :)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 26.06.17 18:04

MZ
karma
92.00

cuketa je úžasná na všetky spôsoby... mňam máme ju doma veľmi radi

  • 0
Odpovedať

Lucia Babjáková 26.06.17 20:45

LB
karma
-1.00

Kombinácia zeleniny a mäsa je skvelá, určite ju vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 27.06.17 15:19

MF
karma
106.00

jedlá z cukety sú zdravé, výborné a rýchlo pripravené...

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 27.06.17 18:27

MR
karma
109.00

plnená mäsom sa mi vidí najviac..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 29.06.17 08:18

SK
karma
114.00

rozhodla som sa, dnes najprv urobím cuketové hranolčeky

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 13.07.17 11:28

JK
karma
100.00

určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 18.07.17 21:39

IG
karma
-1.00

Milujem cuketové recepty, jedla by som cuketu denne (ale ja robím len recepty bez mlieka - mliečnej bielkoviny)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 11.08.17 19:16

karma
93.00

mňam, milujem cuketu

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 29.08.17 15:56

AK
karma
100.00

všetky recepty sú zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 05.10.17 14:39

SH
karma
123.00

cuketu máme radi, určite recept vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 02.12.18 00:45

ZS
karma
100.00

vsetky tri recepty vyzeraju super... cuketa je fakt dobra zelenina.. v lete som ju casto jedavala

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 08.11.21 13:24

KS
karma
133.00

Všetky vyzerajú super, ale aj cuketa na sladko v nejakom chutnom koláčiku je výborná :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 07.09.23 14:37

SH
karma
123.00

cuketu milujeme na rôzne spôsoby, cuketové hranolky som ešte neskúšala...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní