4 pravidlá ako pripraviť svoje telo na tehotenstvo?

4 pravidlá ako pripraviť svoje telo na tehotenstvo?
  • 17.08.2016
  • Silvia Karasová

Pokiaľ patríte k tým ženám, ktoré už cítia, že sú na materstvo pripravené a rozhodli sa svoje telo na tehotenstvo pripraviť, zásobte sa dostatkom vitamínov.

Zmeniť by ste mali aj svoj životný štýl, vďaka čomu pripravíte bábätku, to najvhodnejšie prostredie na bezproblémový vývin. Príprava spočíva v pár jednoduchých krokoch, ktoré vám rady dnes odhalíme.

ABSOLVUJTE PREVENTÍVNU PREHLIADKU

A to aj v prípade, že ju nezvyknete zanedbávať, dupľom zas v prípade, že gynekologickej ambulancie sa radšej vyhýbate. Počas preventívky môžu lekári odhaliť aj prípadné problémy, ktoré aktuálne možno nepociťujete, no počas tehotenstva by narobili galibu. Zájdite tiež za svojím všeobecným lekárom, a to aj vtedy, ak vás nič netrápi. Pokiaľ beriete nejaké lieky, poraďte sa s odborníkmi, o ich vplyve na plodnosť, ale aj samotné tehotenstvo.

Odporúčame prečítať: Jeden deň s chia semienkami

4 pravidlá ako pripraviť svoje telo na tehotenstvo?

Zdroj: Shutterstock®

ODVÁŽTE SA

Nehovoríme o naberaní odvahy, aj keď aj tá môže zohrávať svoju rolu pri postavení sa na váhu. Pozrite sa na číslo, ktoré sa vám pri vážení ukáže, kritickým okom. Pokiaľ máte nadváhu je najvyšší čas schudnúť. Obezita patrí totiž do kategórie faktorov, ktoré znižujú šance na otehotnenie. Podobne je na tom aj podvýživa, takže v tomto prípade naozaj nezaškodí nabrať pár kilogramov. 

ZVÝŠTE PRÍSUN VITAMÍNOV, S VITAMÍNOM A ALE OPATRNE

Najužitočnejšie bude pre vás prijímať pravidelne vitamín C, zinok, postarať sa o prísun vápnika, a topkou by mala byť kyselina listová. Ideálne je začať ju užívať už mesiac pred plánovaným otehotnením, ale aj počas tehotenstva. Vďaka nej dokážete eliminovať rizík vzniku niektorých ochorení, ako napríklad rázštep nervovej trubice, či iné vrodené defekty. Defekty aj poruchy môže vášmu bábätku spôsobiť naopak nadmerné užívanie vitamínu A – bokom zo svojho taniera dajte radšej vnútornosti, ako napríklad pečienka, ktorá je bohatým zdrojom tohto vitamínu.

Odporúčame prečítať: Recepty starých mám, ktoré liečia

4 pravidlá ako pripraviť svoje telo na tehotenstvo?

Zdroj: Shutterstock®

DAJTE ZBOHOM CIGARETÁM, KÁVE AJ ALKOHOLU

Cigaretám definitívne, ostatné znížte na minimum. O škodlivých účinkoch cigariet, aj alkoholu určite netreba hovoriť. Ak patríte k tuhým fajčiarkam a plánujete otehotnieť skoncovať s týmto zlozvykom by ste mali čím skôr. V opačnom prípade si predstavte, že sa vaše bábätko začne vyvíjať v prostredí pripomínajúcom popolník. Deti fajčiarok majú vysoké riziko vzniku problémov s dýchacími cestami, hrozí riziko vzniku astmy, aj alergií. Alkohol zas degeneruje bunky a môže spôsobiť rôzne vady, káva vám zas môže narobiť problémy s tlakom. 

Odporúčame prečítať: 3 netradičné druhy (náhrady) kávy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Renáta Mularčíková 24.08.16 16:21

RM
karma
100.00

Dobré rady nad zlato

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní