5 domácich receptov na boľavé hrdlo

5 domácich receptov na boľavé hrdlo
  • 27.09.2016
  • Silvia Karasová

Chrípková sezóna sa pomaly ale isto blíži. Teplotné rozdiely ostatných dní našej imunite veľmi neprospievajú a tak sa začínajú hlásiť bolesti hlavy, kýchanie, plný nos a nepríjemná bolesť hrdla. Ak aktuálne trpíte práve tým posledným, no inak sa cítite fit, prv než nabehnete do čakárne vášho lekára, vyskúšajte pár domácich receptov. Tie by mali rodiaci sa zápal zastaviť už v začiatkoch, poradiť si s vírusom aj infekciou, utíšiť bolesť a upokojiť vaše hrdlo. Ktorí sú tí šikovní bojovníci?

Odporúčame prečítať: Rakovina hrubého čreva - odhaľte ju včas

5 domácich receptov na boľavé hrdlo

Zdroj: Shutterstock®

CESNAK

Cesnak je známy ako prírodné antibiotikum, môže za to látka, ktorá sa nazýva alicín. Jej rýchle účinky môžete odskúšať tak, že prerezaný cesnak na dve polovice si vložíte do úst po oboch stranách a necháte pôsobiť jeho šťavu. Keď jej budete musieť po chvíli napomôcť, do cesnaku len jemne hryznite. 

Odporúčame prečítať: Dovolenka v septembri a jej výhody

CIBUĽA

Cibuľa, by podobne ako cesnak mala patriť do prvej línie vašich bojovníkov proti bolesti hrdla. Je známa vysokým obsahom vitamínu C, ale tiež antioxidantov. Keď vás trápi nádcha, či boľavé hrdlo, jedzte ju v surovom stave, alebo si z nej uvarte čaj. Robí sa to tak, že cibuľu budete variť spolu so šupkou, scedíte a pijete horúce. Ak si na jej chuť neviete zvyknúť urobte si cibuľový sirup, pri ktorom zmiešate nakrájanú cibuľu s medom. 

5 domácich receptov na boľavé hrdlo

Zdroj: Shutterstock®

MED

Kvalitný medík obsahuje množstvo vitamínov aj antioxidantov. Postupne ničí baktérie, vírusy, lieči a ešte aj posilňuje obranyschopnosť organizmu. Pôsobí antibakteriálne, aj ako antibiotikum. Oslaďte si ním napríklad lipový, šalviový, alebo škoricový čaj (mimochodom šalvia, aj lipa aj škorica sú veľmi účinné v boji  vírusmi), dochuťte citrónovou šťavou a nápoj pite niekoľkokrát denne. K tomu všetkému si môžete dopriať tiež lyžicu čistého medu, aj trikrát denne.

Odporúčame prečítať: Zdravé ovocné oleje: marhule, granátové jablko a melón 

ZINOK

Tento vitamín dokáže dôkladne naštartovať našu imunitu. Poradí si tiež s rodiacou sa infekciou v hrdle, na pomoc si k tomu prizve antimikrobiálne látky. Zinok si môžete zohnať v tabletkovej forme, ale aj v ovocí, napríklad v banánoch, hruškách, alebo jablkách.

5 domácich receptov na boľavé hrdlo

Zdroj: Shutterstock®

TVAROH

Namiesto jedenia si z neho tentokrát pripravte obklad na hrdlo. Tvaroh na látke z bavlny priložte na pár hodín (prípadne aj na celú noc) na hrdlo, obviažte ešte šálom a nechajte takto pekne v teple odpočívať. Obklad by mal už pri prvom použití priniesť výraznú úľavu. 

Odporúčame prečítať: Čo v sebe naozaj ukrýva amazonské ovocie acai?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lucia Kobíková 27.09.16 19:14

LK
karma
100.00

Toto sa mi v tomto obdobi zide

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.01.17 21:42

AK
karma
100.00

sú to dobré rady

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní