5 tipov ako byť sebavedomejšou v práci

5 tipov ako byť sebavedomejšou v práci
  • 28.02.2017
  • Martina Berešová

Mnohé z nás majú často problém so sebavedomím, a to najmä v práci. Na tento problém môžu už od detstva vplývať rôzne faktory. Nie je to nič príjemné a mnohokrát to znepríjemňuje nielen náš deň, ale nízke sebavedomie môže vplývať na prácu a taktiež aj na vzťahy.

Dnes však nebudeme hovoriť o psychologických problémoch, ale o reči tela, ktorá môže ešte viac znížiť naše sebavedomie tým, že náš nedostatok dáme najavo navonok. Sú situácie, kedy si nemôžeme dovoliť vyzerať nesebavedomo. Počas schôdzky s klientom, či na dôležitej porade. Preto sme pre vás prichystali 5 rád, ako sa vyvarovať prejavom nízkeho sebavedomia.

Odporúčame prečítať si: Prvé dni v novej práci - 10 trikov ako zapadnúť v novom kolektíve

Snažte sa udržiavať očný kontakt

Zdroj: Shutterstock®

1. Udržujte očný kontakt

Očný kontakt je alfou a omegou v pracovnom prostredí. Nie je dobré vyhýbať sa mu, pretože to potom svedčí o tom, že ste neistá a máte nedostatok sebavedomia. Na strane druhej to však s očným kontaktom netreba preháňať. Je potrebné nájsť zlatú strednú cestu. Udržiavaním očného kontaktu dávate druhej osobe najavo váš záujem, čím budete pôsobiť otvorenejšie a priateľskejšie.

Odporúčame prečítať si: Stop každodennej rutine: Nevyhýbajte sa zmenám

Pevný stisk ruky je dôležitý

Zdroj: Shutterstock®

2. Pevný stisk ruky

Tu je tiež potrebná zlatá stredná cesta. Hovoríme o pevnom stisku ruky, ktorý je prejavom sebavedomia. Pri zoznamovaní či uvítaní sa natiahnite ruku a jemným zatrasením, ale zároveň pevným stiskom sa zvítajte s druhou osobou. Príliš jemný či príliš silný stisk ruky môžu vypovedať o vašej nestabilite.

Odporúčame prečítať si: Ako dodať telu aj duši energiu?

Uvoľnite svoj postoj

Zdroj: Shutterstock®

3. Dávajte pozor na postoj

Často sa stáva, že stojíme s prekríženými rukami. Tento postoj je jedným z najčastejšie viditeľných znamení toho, že máte problém so sebavedomím a že sa v danej chvíli necítite sebaisto. Skúste si to pri najbližšej príležitosti uvedomiť a vyvarovať sa tomuto postoju. To isté platí aj pri nohách, neprekrižujte ich.

Odporúčame prečítať si: Starajte sa o svoje zdravie aj počas práce v kancelárii!

Vyberte si miesto pri stole

Zdroj: Shutterstock®

4. Seďte pri stole

Mnoho z nás si väčšinou na porade vyberie miesto vzadu, na stoličke pri stene, na mieste, kde nie ste tak na očiach. A to je chyba. Sadnite si k stolu. Tak o sebe dáte vedieť a okolie vás bude vnímať ako sebavedomú. A nielen to. Môžete sa veľmi jednoducho zapojiť do diskusie. Tým si vás kolegovia a aj šéf zapamätajú.

Odporúčame prečítať si: Stop hádkam: Pracujte vo fungujúcom kolektíve

Buďte sama sebou

Zdroj: Shutterstock®

5. Buďte sama sebou

Nesnažte sa napodobňovať iných. V ničom vám to nepomôže. Môžete sa inšpirovať, no vždy si zachovajte svoj postoj a svoj názor a nebojte sa ho prejaviť. Okolie si vás viac zapamätá a bude vás vnímať ako sebavedomú, ak budete mať svoj osobitý spôsob prejavu.

Sebavedomie nie je niečo, čo máme celý deň a každý deň. Preto je niekedy nutné zahrať si túto "hru". Buďte sebavedomá, aj keď sa tak necítite. Nakoniec presvedčíte aj samú seba, čo vám v konečnom dôsledku môže zlepšiť náladu a aj celý deň.

Odporúčame prečítať si: Ako bojovať proti závislostiam?

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

simona vician 28.02.17 13:07

SV
karma
100.00

raz mi kamaratka povedala, ze ak si bola nesebavedoma, tak v tej danej chvili si asi takou chcela byt. netreba zufat nad minulymi casmi, treba sa snazit v pritomnosti :) clanok je mily, dobre rady :)

  • 2
Odpovedať

Alena Cabakova 28.02.17 13:13

karma
86.00

Musim len suhlasit, treba sa hlavne pozerat dopredu. No a chyby, ktore si uvedomime zhodnotit, rozobrat a poucit sa z nich do buducna. No nie nad nimi plakat ako nad rozliatym mliekom, ako sa hovori :)

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 01.03.17 10:01

HZŠ
karma
102.00

Výborné rady ako na sebe zapracovať....zdieľam ako pre seba, tak aj pre rodinu a priateľov. V dnešnej dobe je sebavedomie veľmi dôležité.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 04.03.17 07:54

SK
karma
114.00

áno, zdravé sebavedomie, moja babička vždy hovorievala, "nad nikým sa nepovyšuj, ale ani sa pred nikým sa neponižuj"

  • 0
Odpovedať

Monika Grígelová 17.03.17 12:29

MG
karma
55.00

Dobre rady , skusim urcite :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní