Sladké pokušenia v podobe čokolád či orieškov v karameli dokážu s našou váhou poriadne zamávať. Hoci by sme sa mali nezdravým a príliš sladkým potravinám vyhýbať, častokrát po nich siahame najčastejšie.
Skvelou náhradou za cukrom presýtené sladkosti sú zdravé maškrty z ovocia, orieškov a kvalitnej čokolády.
Škoricové mandle
Suroviny:
- 1 šálka celých mandlí
- 1 lyžička škorice
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička olivového oleja
Postup:
- V miske dobre premiešame mandle, škoricu, soľ a olivový olej. Potom mandle poukladáme na plech tak, aby sa neprekrývali a pečieme pri 180 stupňoch približne 30 minút. Počas pečenia niekoľkokrát premiešavame.
Odporúčame vyskúšať: Vyskúšajte v kuchyni rôzne druhy tekvíc
Kokosové tyčinky
Suroviny:
- 2 šálky strúhaného kokosu
- 1 šálka kokosového oleja
- 2 polievkové lyžice sirupu z agáve
- 100 g kvalitnej čokolády
- štipka soli
Postup:
- V miske zmiešame strúhaný kokos, kokosový olej, sirup z agáve a štipku soli. Celú zmes poriadne premiešame a vtlačíme do vopred pripravenej nízkej misky, ktorú následne vložíme do mrazničky.
- Keď je zmes ztuhnutá, nalejeme na ňu roztopenú čokoládu a vložíme naspäť do mrazničky. Pred podávaním necháme chvíľu rozmraziť a nakrájame na tyčinky.
Černicová „koža“
Suroviny:
- čerstvé černice
- med
- limetová šťava
Postup:
- Černice v mixéri rozmixujeme na kašu. Ak je príliš riedka, vytlačíme z nej prebytočnú šťavu. Potom pridáme podľa chuti šťavu z limety a med.
- Nakoniec hmotu natrieme na papier na pečenie, ktorým sme vyložili plech. Vložíme do rúry a sušíme pri teplote 100 stupňov aspoň 5 hodín.
Odporúčame prečítať: Viete, v čom vám pomôže kokosové mlieko?
Plnené datle
Suroviny:
- sušené datle
- pistácie
- riccota
- med
Postup:
- Sušené datle prekrojíme tak, aby sme ich mohli naplniť krémom. Potom v miske zmiešame riccotu s medom a naplníme datle. Posypeme nadrobno nasekanými pistáciami, dáme stuhnuť na hodinu do chladničky a môžeme podávať.
Odporúčame prečítať: 8 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš
Mandarínky v čokoláde
Suroviny:
- mandarínky
- horká čokoláda
- strúhaný kokos
Postup:
- Mandarínky ošúpeme a rozdelíme na mesiačiky. Čokoládu medzitým rozpustíme vo vodnom kúpeli a namáčame do nej polovicu mesiačikov z mandarínok. Ihneď posypeme strúhaným kokosom a necháme vychladnúť.
Chia puding s pekanovými orechmi
Suroviny:
- 30g chia semienok
- 200 ml mandľového mlieka
- vanilkový struk
- med
- pekanové orechy
Postup:
- Z vanilkového struku vyberieme semienka a premiešame ich s mandľovým mliekom. Pridáme chia semienka a necháme odstáť v chladničke 2 hodiny.
- Na záver na puding poukladáme pekanové orechy a polejeme ich medom.
Odporúčame prečítať: 5 skvelých receptov na varené víno