6 zaujímavostí o mandľovom mlieku, ktoré ste určite nevedeli!

6 zaujímavostí o mandľovom mlieku, ktoré ste určite nevedeli!
  • 22.04.2017
  • Monika Šomšáková

Dnes sa už berú aj potraviny ako trendy záležitosti. Všetko, čo sa mihne na sociálnych sieťach a je enormne propagované, spôsobuje automaticky vysoký predaj. Takto je propagované aj mandľové mlieko. Viete však o ňom skutočne všetko? Je naozaj také dobré a vhodné aj pre vás? My sme si pripravili 6 zaujímavostí, ktoré ste o mandľovom mlieku určite nevedeli!

1. Viete, aký je obsah kalcia v mandľovom mlieku?

Ak porovnáme mandľové mlieko s klasickým živočíšnym, tak sa nám môže zdať obsah kalcia veľmi podobný. Výživová nálepka vám však nehovorí úplnú pravdu. Mandľové mlieko je obohatené uhličitanom vápenatým, čo môže byť pre naše telo ťažšie absorbovateľné ako vápnik nachádzajúci sa v ostatných potravinových zdrojoch. Takým je napríklad mlieko živočíšneho pôvodu.

Odporúčame prečítať si: Podbeľ liečivý je skvelý na mastnú pleť aj dýchacie ťažkosti!

davajte pozor na obsah kalcia

Zdroj: Shutterstock®

2. Mandľové mlieko môže byť skutočne plné cukru

Mandľové mlieko je momentálne trendy zdravá potravina, ale to neznamená, že všetky mandľové mlieka sú teraz skvelé. Dosť záleží na obsahu. Začnite si lepšie všímať etikety. Zvyčajne tie najzvučnejšie značky obsahujú pridaný cukor, a to až 16 g cukru na jednu šálku! Nesladené mandľové mlieko je tou správnou voľbou. Ak sa chcete vyhnúť celému tomuto problému, vyrobte si vlastné mandľové mlieko.

Odporúčame prečítať si: Sóda bikarbóna je skvelým pomocníkom pre telo aj zdravie!

mandľové mlieko

Zdroj: Shutterstock®

3. Bez včiel by neboli mandle

Mandľové stromy potrebujú včely na opeľovanie. Predpokladá sa, že na jeden aker mandľových stromov je potrebné mať dva úle včiel medonosných. Ako však vieme, s včelami je problém nielen u nás, ale aj vo svete. V Amerike si pestovatelia mandlí dokonca prenajímajú kolónie včiel na opeľovanie mandľových stromov. Niektorí vedci tvrdia, že migračné včelárstvo môže byť skutočne stresujúce pre včely a prenášanie toľkých úľov spoločne rozširuje vírusy, roztoče a huby, ktoré postihujú kolónie. Okrem toho pravidelný kontakt s pesticídmi bežne používanými na mandle a iné plodiny oslabuje ich zdravie. Takže aj tento mandľový trend má svoje menšie negatíva.

Odporúčame prečítať si: Púpava lekárska a jej blahodárne účinky. Toto o nej neviete!

mandľové mlieko môže byť skutočne plné cukru

Zdroj: Shutterstock®

4. Pestovanie mandlí - strašiak pre ekológiu?

Možno ste počuli, že by ste sa mali vyhýbať mandľovému mlieku, pretože zvýšený dopyt po mandľových produktoch bol obrovským problémom v Kalifornii. Kalifornia bola postihnutá suchom, kde sa pestuje viac ako 80% svetových mandlí. Mandle sú plodiny náročné na vodu, to však nie je najväčší problém, pred ktorým stoja kalifornskí pestovatelia. Najväčší problém s mandľami a inými trvalými plodinami je, že sú oveľa menej flexibilné ako zelenina. Nie je žiadny spôsob, ako vytiahnuť mandľové stromy a začať v budúcom roku, ako je to možné napríklad s paradajkami alebo kukuricou.

Pre poľnohospodárov sú však mandle vysoko výnosné a po ďalšie, spotrebuje sa menej vody oproti tomu, ako je potrebné na produkciu dojníc a iných druhov živočíšnych bielkovín.

Odporúčame prečítať si: Mätový olej - 6 tipov, ako ho využiť pre svoje zdravie

bez včiel by neboli mandle

Zdroj: Shutterstock®

5. Karagén nie je tak nebezpečný ako býval

Karagén je populárna potravinárska prísada, ktorá sa získava z červených rias. Používa sa na zahustenie a stabilizáciu potravinových výrobkov (krémy, šľahačka, zmrzlina) a ako emulgátor vo farmaceutickom, textilnom a kožiarskom priemysle. Karagén bol pred niekoľkými rokmi spájaný s podráždením a zápalmi čriev, ako aj považovaný za potenciálny karcinogén. V týchto dňoch sa však už nemusíte obávať, prinajmenšom čo sa týka mandľového mlieka - väčšina hlavných značiek odstránila karagén z ich výrobkov.

Odporúčame prečítať si: Prečo pestovať tymian? Presvedčia a šokujú vás jeho liečivé účinky!

6 zaujímavostí, ktoré ste o mandľovom mlieku určite nevedeli!

Zdroj: Shutterstock®

6. Dávajte pozor na obsah kalcia!

Je pravda, že orechy majú vysoký obsah bielkovín, ale pozor! To isté neplatí pre mliečne výrobky z orechov, ktoré sa riedia vodou. Mlieko živočíšneho pôvodu obsahuje asi 8 g bielkovín na pohár, zatiaľ čo mandľové mlieko má len 1 g na pohár. Ak si chystáte rannú misu ovsa s mandľovým mliekom, jednoducho sa uistite, že stratenú bielkovinu nahradíte z iných zdrojov potravy. Pohár mandľového mlieka nie je to isté ako si dať za hrsť orechov!

Odporúčame prečítať si: Konopa siata: Ako ju zaradiť do jedálnička?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Daniela Bieliková 22.04.17 08:02

DB
karma
117.00

Mandľové mlieko mám rada, ale robím si ho sama doma, vyjde to lacnejšie a viem , čo v ňom mám :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 22.04.17 10:44

SK
karma
86.00

trpim inteleranciou na loktozu... vyrabam si doma rastlinne mlieka.... mandole je naozaj vyborne ale najsamlepsie je makove s datlami

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 22.04.17 15:04

SK
karma
114.00

občas si ho kúpim, veľmi mi chutí, možno si ho aj ja skúsim pripraviť

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.04.17 15:49

MM
karma
100.00

mandle mám veľmi rada, ale mandľové mlieko som ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 22.04.17 19:32

MC
karma
109.00

Mám rada mandle , ale mandľové mlieko som tiež ešte neskúšala.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 05.09.17 17:33

AK
karma
100.00

mandle zbožňujem ale mlieko som ešte nepila

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní