8 zdravotných výhod bozkávania!

8 zdravotných výhod bozkávania!
  • 17.08.2016
  • Vladimíra Drábiková

Bozkávanie... Kto to nemiluje? Okrem sexuálneho vzrušenia prináša aj mnoho iných výhod pre naše telo. Bolo vedecky dokázané, že bozkávanie má vplyv na naše duševné a fyzické zdravie. Nebojte sa, budete sa chcieť bozkávať viac hneď po dočítaní tohto článku.

Kto nemá rád bozk? Hlavne keď ho dostanete od osoby, na ktorej vám záleží a ľúbite ju. Aj v prípade, že osoba nie je človek vašich snov, je bozkávanie prirodzene osobné a intímne. Bolo vedecky dokázané, že bozkávanie pomáha nášmu zdraviu. Po bozku sme spokojní, dokonca s určitým rozčarovaním a túžbou. Je naozaj úžasné, čo bozk môže dokázať. To krásne intímne poznáte, to vedecké vám predstavíme:

1. Bozkávanie = žiadna nevoľnosť

Bozkávanie posilňuje imunitný systém, zábavnou a vzrušujúcou cestou. V minulosti si ľudia predstavili bozkávanie len ako choroboplodnú zábavu, ktorá nás infikuje. Avšak v skutočnosti je to prírodné očkovanie.

Áno, pri bozkávaní si vymieňate s danou osobou v podstate sliny a choroboplodné zárodky, ale práve vďaka nim sa vám zlepšuje imunitný systém. Ľudia sa zásobujú vakcínami, tabletkami a vitamínmi proti chrípke a vôbec ich nenapadne, že 3 v 1 majú ležiace vedľa seba.

2. Cvičenie s tvárou

Bozkávanie je taká úžasná vec, spoja sa dvoje ústa, jazyky a nasledujú pohyby. Znie to jednoducho, ale práve pri bozkávaní sa cvičí najviac svalov na tvári. Ak by vás samotná predstava bozkávania nemotivovala k jeho častému praktizovaniu, tak myšlienka na vypracované, neovisnuté a nevráskavé odrazy v zrkadle vás už určite motivuje.

Odporúčame prečítať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk

8 zdravotnych vyhod bozkavania

Zdroj: Shutterstock®

3. Bozkávanie: Najlepšia úľava od bolesti

Bolo preukázané, že menštruačné kŕče a bolesti hlavy nás demotivujú a odpudzujú od akejkoľvek sexuálnej aktivity. Avšak bozkávanie skutočne pomáha aj na tieto problémy. Ako to funguje? Jednoducho! Bozkávanie rozširuje cievy, čo môže znížiť vaše každodenné bolesti hlavy, či menštruačné kŕče.

4. Už nikdy žiadny stres!

Budete mať lepšiu náladu, bez stresu a so psychickou pohodou. Ako prvé sa dostaví pocit uistenia, že partner je tam s vami a prežíva to s vami.

Po druhé sa uvoľňujú endorfíny, vďaka ktorým sme spokojnejší. Taktiež sa uvoľňuje oxytocín, ako prírodná upokojujúca látka pre ľudí trpiacich stresom. Okrem iného, vďaka prežívanej romantike budete „lietať v oblakoch“.

5. Spaľovanie kalórií

Áno, môžete aj spaľovať kalórie pri bozkávaní. Ale podmienky sú jasné, bozk musí byť: vášnivý, zábavný, šialený, musí vás zahriať pri srdci a byť poriadne precítený.

Odporúčame prečítať: Nestrácajte čas zbytočným cvičením! Vieme ako cvičiť efektívne

8 zdravotnych vyhod bozkavania

Zdroj: Shutterstock®

6. Zdravé srdce

Dámy, vždy musíme mať na pamäti naše srdce. Práve to musíme neustále chrániť. Bozkávanie dokáže udržať cholesterol v nízkych hodnotách, pretože znižuje krvný tlak.  Pri bozkávaní sa vaše cievy rozšíria (ako bolo spomenuté vyššie), čo umožňuje krvi v žilách lepšie dosiahnuť na všetky orgány.

7. Udržujete si čisté ústa

Nikto nechce bozkávať zapáchajúce, hnilé a neumyté zuby. V ceste za sviežim dychom si pravidelne umývame zuby, a tak sa chránime pred kazmi.

8. Žiadna alergia

Bozkávanie tiež znižuje látky v krvi, ako napríklad IgE, čo zabraňuje uvoľňovaniu histamínu, ktorý spôsobuje alergie. 

Bozkávanie je jednoducho úžasné spojenie príjemného s užitočným. Tak šup-šup za partnerom a vybozkávajte ho k zdraviu!

Odporúčame tiež: Anka Repková, vyznanie inšpiratívnej speváčky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 19.08.16 19:32

SK
karma
114.00

...samé výhody

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 08.09.16 16:48

MC
karma
109.00

...a tá najdôležitejšia je LÁSKA.

  • 0
Odpovedať

Jana Vaszily 25.09.16 22:07

JV
karma
-1.00

pravda

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní