Aj kôň vám môže dopomôcť ku vysnívanej postave

Aj kôň vám môže dopomôcť ku vysnívanej postave
  • 28.12.2016
  • Nana Topoľská

Buďme k sebe úprimné. Vianočný čas sa nám pomaly končí a my sme toho zase raz zjedli viac, ako sme plánovali. Ako inak, jedným z našich novoročných predsavzatí bude zbaviť sa nežiaducich kíl. Lenže ako na to, ak cvičenie nie je práve našou najväčšou záľubou pod slnkom?

Prednedávnom sme vám priniesli článok, týkajúci sa jazdenia na koni, ktorý okrajovo načrtol aj dnešnú tému. Kto povedal, že cvičenie musí byť len jednotvárne a iba za pomoci nudných, plechových strojov?

Čoraz viac ľudí vyhľadáva akési alternatívne, možno až netradičné riešenia, ktoré by im dokázali plnohodnotne nahradiť čas, strávený každodenným monotónnym cvičením na žinenke alebo v posilňovni a priniesli obdobné výsledky. Obľúbenými činnosťami sú tak momentálne napríklad joga, bicyklovanie, rôzne bojové a tanečné umenia či jazdenie na koni. 

Ako sme už spomínali, sedením na tomto zvierati naše telo zapája neuveriteľné množstvo svalov, o ktorých sme možno doteraz ani netušili, že existujú. Takáto ich „samovoľná" stimulácia sa využíva napríklad pri hipoterapii, kde sa špeciálne vyškolený rehabilitačný pracovník snaží (za pomoci pohybov koňa a správnej polohy pacienta) stimulovať choré svaly a postupne ich posilňovať.

Odporúčame prečítať: Jazdenie na koni – len sadneš a ideš?

Hipoterapia

Zdroj: Shutterstock®

Jazdenie ako také najvýraznejšie posilní najmä vaše dolné končatiny, nakoľko práve nimi s koňom pracujete najviac. Stehnami a lýtkami sa na ňom fixujete v stabilnej polohe a ich meniacim sa tlakom dávate najavo zmenu tempa. Päty tlačíte dole a tak si vytvárate napätie v lýtkach, ktoré postupne silnejú. Pokiaľ sedíte uvoľnene, samovoľne vám pracujú i panvové svaly, ktoré trup vyvažujú a prispôsobujú sa tempu koňa. 

Odporúčame prečítaťNový rok: Dotiahnite predsavzatia do úspešného konca

Oblasti, ktoré posilujete

Zdroj: Shutterstock®

Pri rýchlejšom tempe (kluse) sa na koni držíte „ťažkým“/„pracovným“ sedom, kde sa snažíte napnúť všetky svaly a „prilepiť“ sa k sedlu - týmto spôsobom posilňujete najmä zadok, chrbát brušné svaly. Druhá možnosť je „ľahký“ alebo „stehenný“ sed, čo znamená, že zo sedla vysadáte. Kôň klusá na dve doby, pričom jednu dobu ostanete sedieť a na druhú sa cez kolená zdvihnete hore. Vyzerá to možno jednoducho, ale keďže pracujete so svojou vlastnou váhou, po takých desiatich minútach vám veru nebude všetko jedno a garantujeme vám, že stehná budete cítiť ešte aj na druhý deň.

Ak chcete cvičiť aj „akčnejšie", môžete; práve takéto rozcvičovanie je základom voltíže – gymnastiky na koni. Na kráčajúcom zvierati môžete napríklad skúšať udržať rovnováhu s rukami vbok, vpred, hore, založených za hlavou, sadnúť si naopak alebo do tureckého sedu... (no pozor, na to už je potrebné mať k dispozícii absolútne neľakavé zviera).

Odporúčame prečítaťNebojte sa cvičenia vo dvojici

Jazda bez rúk

Zdroj: Shutterstock®

A ak chcete mať stopercentnú istotu, že zabrať dostanú nielen vaše nohy, ale celé telo – od ramien až po vašu trpezlivosť, odporúčame pokojného koníka vymeniť napríklad za mladé žriebä, ktoré sa vám neustále bude snažiť dokazovať, kto je tu pánom... :)

Odporúčame prečítať: Posilňujte aj v práci

Vzbura mladého koňa

Zdroj: Shutterstock®

Hovorí sa, že cvičenie samo o sebe je fajn, ale ešte lepšie je cvičiť a posilňovať bez toho, aby sme o tom vôbec vedeli.

Myslím si, že v prípade jazdenia to celkom platí, nakoľko o mojich nasvalených končatinách sa často dozviem až úplne mimovoľne, napríklad vtedy, keď sa už vďaka nim po pár týždňoch zrazu nezmestím do obľúbených úzkych džínsov alebo keď mi jedného pekného dňa zrazu konečne prestane robiť problém na bicykli vyšliapať ten obrovský kopec, ktorý vedie do stajne. :)

FOTOGALÉRIA:

- Galéria
1 z 5
Aj kôň vám môže dopomôcť ku vysnívanej postave - KAMzaKRASOU.sk
Aj kôň vám môže dopomôcť ku vysnívanej postave - KAMzaKRASOU.sk
Aj kôň vám môže dopomôcť ku vysnívanej postave - KAMzaKRASOU.sk
Aj kôň vám môže dopomôcť ku vysnívanej postave - KAMzaKRASOU.sk
Aj kôň vám môže dopomôcť ku vysnívanej postave - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 28.12.16 09:41

SK
karma
114.00

len ten kôň chýba...

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 28.12.16 21:20

IM
karma
100.00

rada by som vyskušala už ,ked len sa povozit

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 03.01.17 13:19

AK
karma
100.00

spojenie príjemného s užitočným

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní