Ako bojovať proti kŕčom v nohách?

Ako bojovať proti kŕčom v nohách?
  • 08.12.2016
  • Lucia Hausknechtová

Pravdepodobne každý z nás zažil aspoň raz v živote svalový kŕč. Tento nepríjemný pocit, môže trvať od niekoľkých sekúnd až po nekonečne dlhé minúty. Bolesť býva veľmi intenzívna a môže sa opakovať viackrát za sebou. Niekedy pomôže zvýšiť príjem tekutín či pravidelné cvičenie, inokedy je nevyhnutná návšteva odborníka. Zistite ako kŕčom predchádzať a čo na ne skutočne zaberá. 

Aká je ich príčina?

Svalový kŕč sa dá charakterizovať ako náhla a bolestivá kontrakcia svalu. Zvyčajne trvá niekoľko sekúnd až minút a postihuje len jeden sval. Z hľadiska pravidelnosti sa kŕče môžu u niektorých ľudí vyskytovať pravidelne, iní ich zažijú párkrát za život.

Kŕče sa delia na primárne a sekundárne, pričom primárne vznikajú pozvoľna bez predošlej príčiny a nazývajú sa aj ako idiopatické. Sekundárne kŕče sú prejavom rôznych neurologických a svalových ochorení.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Ako bojovať proti kŕčom v nohách?

Zdroj: Shutterstock®

Dostatok tekutín a minerálov

Svalovým kŕčom dokážete predísť dostatočným príjmom tekutín či cvičením. Pomôže aj udržiavanie končatín v teple, masáže svalov a pravidelné kúpele nôh v teplej vode. Časté kŕče môžu znamenať aj nedostatok minerálov v tele.

Doplniť by ste mali horčík, ktorý je dôležitou súčasťou mnohých metabolických procesov a eliminuje bolesť svalov. Okrem horčíka doplňte do stravy vitamíny skupiny B, najmä vitamín B6, ktorého nedostatok spôsobuje šklbanie viečok a svalové kŕče. Zabudnúť by ste nemali ani na draslík, ktorého nedostatok sa s touto bolesťou tiež spája.

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Ako bojovať proti kŕčom v nohách?

Zdroj: Shutterstock®

Prichádzajú počas spánku?

Ak vás trápia nepríjemné kŕče počas spánku, vyskúšajte teplú sprchu pred tým, než si pôjdete ľahnúť alebo masáž nôh. Niektorí odborníci odporúčajú strečing pred spánkom, no to či funguje zistíte vy sami.

Počas kŕča sa pokúste pomaly natiahnuť daný sval a prejsť sa. Pri silnej bolesti si na boľavé miesto dajte teplé obklady na uvoľnenie svalu.  

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Ako bojovať proti kŕčom v nohách?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 08.12.16 21:17

MM
karma
100.00

ja mávam kŕče z chladu

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 08.12.16 22:26

SK
karma
114.00

musí to byť nepríjemné

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.12.16 00:19

MZ
karma
-1.00

Tiež sa mi občas pritrafia :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní