Ako správne konzumovať hurmikaki?

Ako správne konzumovať hurmikaki?
  • 20.04.2016
  • Raw Mother&Daughter

  • 35
  • 9

Sezóna plodov hurmikaki je v plnom prúde. Tešili sme sa na ňu skoro celý rok a teraz konzumujeme sladké kaki každodenne. Aby ste si vychutnali skutočnú chuť tohto ovocia pochádzajúceho z Ázie, musíte ho však nechať dozrieť, ako každé dovážane ovocie. O ananásoch, mangu a banánoch sme už hovorili. Teraz si necháme dozrieť kaki.

Existuje veľa druhov hurmikaki, na Slovensku sa limitujeme na 1-2 druhy. Tie sú šľachtené tak, aby neobsahovali hnede semienka, ktorých jeden plod môže obsahovať asi päť. Sú dosť veľké  a hebké. Namiesto nich nájdete v šľachtenom kaki len malú hnedú bodku, z ktorej sa semienko nestalo. Nie je to žiadny hmyz ani chyba. Niekedy môže byť aj  dužina v hurmikaki zhnednutá, nie je to žiadna vada, jedine estetická. Nebojte sa konzumovať.

Odporúčame prečítať:  7 vecí, ktoré majú najväčší vplyv na našu hmotnosť

Niektoré druhy kaki sú trpké, úplne nekonzumovateľné, ak ich ochutnáte pred dozretím. U nás väčšinou dostať druh, ktorý trpký nie je. Takže ľudia jedia tvrdé a nezrelé ovocie bez toho, aby si to uvedomovali. To máva za následok problémy s trávením a tak si človek už ovocie nedá, kvôli zlej skúsenosti. Je to však len chyba nezrelosti.

hurmikaki

Zdroj: Shutterstock®

Prvý krát som kaki ochutnala v jeho krajine pôvodu, v Číne. Predávali ho zrelé priamo na uliciach alebo sušené vrámci vianočnej atmosféry. Hurmikaki sa nešúpe. Konzumuje sa aj suší so šupkou. Niektorý druh môže mať extra tvrdú šupku, ale zrelé hurmikaki sa šúpať ani nedá. Krehká šupka sa trhá a ľahko žuje.

Odporúčame prečítať:  Sušenie ovocia, zeleniny či byliniek na zimu

hurmikaki nezrelé

Zdroj: Shutterstock®

Na tejto fotke môžete vidieť rozdiel. Ak necháte kaki dozrievať doma len tak bez pomoci, môže to trvať aj týždne. je to veľmi trvanlivé ovocie. Ale trik, ktorý prinútil dozrieť už nejeden banán, funguje aj na kaki.

Odporúčame prečítať:  Ako sa zdravo stravovať v zimných mesiacoch

Do papierového alebo mikroténového vrecka uložíme kaki a zrelé jablká. Zvyčajne používame plastový sáčok a jablká z vlastnej záhrady, nie kupované. S domácimi zjavne dozrievajú kaki oveľa lepšie. Takže jablká a kaki necháme uzavreté vo vrecku pár dní. Už po dvoch dňoch sú kaki  mäkké a super sladké. Ak ich necháte v sáčiku ešte pár dní, budú šťavnaté, krehké a dužina bude skoro priehľadná. Maximálna zrelosť. Vtedy sa ťažko prenášajú a pri konzumácií sa poriadne zašpiníte šťavou… To je skvelé aj pre pleť.

hurmikaki

Zdroj: Shutterstock®

Prečo jablká urýchľujú dozrievanie? Za dozrievanie ovocia a zeleniny je zodpovedný hormón dozrievania – etylén. Ten ale zároveň spôsobuje, že sa nám ovocie a zelenina začne kaziť. Niektoré druhy ovocia a zeleniny produkujú etylénové plyny viac, iné menej. Jablká sú po banánoch top výrobcom etylénu a tak dokážu urýchliť dozrievanie ovocia, etylénom, ktorý vylučujú.

Odporúčame prečítať:  Zjednodušte si svoj zdravý životný štýl na maximum!

Vždy si nechajte ovocie dozrieť! Vtedy objavíte pravú chuť a výhody ovocnej stravy. Strom hurmikaki prežije aj na Slovensku, ak môžete, začnite pestovať.

Zdroj: recepty.rawforum.sk


  • 35
  • 9
Návrat hore
Autor článku

9 komentárov

Libuše Šumná 22.12.14 20:19

karma
107.00

kaki mám moc ráda, je chutné bez jadérek

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.01.15 21:00

JK
karma
100.00

Skvelý článok zas som o niečo múdrejšia ešte som ho nejedla

  • 1
Odpovedať

Jana Lascsáková 20.02.15 11:31

JL
karma
-1.00

keď je menej zrelé, zvyknem ho pokrájať na kúsky, jemne posypať práškovým cukrom a pokvapkať citrónom, je to veľmi lahodné....

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.04.16 07:03

SK
karma
115.00

toto ovocie som zatial nejedla, ale uz viem ako nan

  • 4
Odpovedať

Soňa Kelemenová 20.04.16 07:30

SK
karma
86.00

občas si ho kúpim, skôr pred vianocami.. nedostať ho v obchodoch bežne. aspoň u nás

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.04.16 19:30

MZ
karma
92.00

myslím že som ho zatiaľ ani nejedla ... tak určite ak bude príležitosť rada ho ochutnám

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 15.05.16 11:54

AK
karma
112.00

ešte som ho nejedla

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 28.12.17 22:00

karma
93.00

mam rada od detsva

  • 1
Odpovedať

Kristína Dická 25.05.20 12:38

KD
karma
115.00

Raz som ho jedla, ale urobila som chybu, že som ho zjedla hneď ako som ho kúpila a chutilo dosť čudne. Nakoniec som zistila, že kaki sa má jesť úplne prezreté až, tak som ho druhýkrát nechala dozrieť úplne a už mi chutilo :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Pleťová kozmetika

TEST: Nový rad prírodnej kozmetiky Nivea Naturally Good

  • 84
  • 1
  • 18.06.2020
Pleťová kozmetika

TEST: Hydrogélové vankúšiky pod oči od Mary Kay

  • 45
  • 2
  • 02.04.2020
Ostatné

TEST: Toaletná voda Halloween I´m Unique – to pravé letné osvieženie!

  • 111
  • 8
  • 28.05.2020
TOPlist