Dnes vám ponúkame opäť pár receptov na ovocnú nôtu. Na trhoch sa to okrem jahôd a melónov vo veľkom hmýri aj čerešňami a višňami. Ak sa vám toto chutné ovocie dostalo do chladničky vo väčšom množstve a neviete, čo s ním, radi vám poradíme. Najlepšie je, samozrejme, v čerstvej podobe, avšak využiť ho viete aj do jedál, ako prílohy, alebo zásoby na zimu.
Odporúčame: Pečené bravčové rebierka: Odoláš tejto chutnej špecialite?
Čerešňová hrnčeková bublanina
Ingrediencie: 1 hrnček hladkej múky, 1 hrnček polohrubej múky, 2 vajíčka, prášok do pečiva, pol hrnčeka mlieka, pol hrnčeka oleja, 1 hrnček cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, čerešne
Postup: Čerešne umyte a zbavte kôstok, zmiešajte múku s rozšľahanými vajíčkami, olejom, pridajte mlieko, cukor aj štipku soli. Cesto vlejte na pekáč vystlaný papierom na pečenie, na vrch pridajte čerešne a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C cca 20-25 minút.
Ovocný dezert
Ingrediencie: banány, čerešne a višne, cukor, maslo, lieskové oriešky, šľahačková smotana
Postup: Ovocie umyte a zbavte kôstok, ocukrite a poduste na rozpustenom masle. Banány rozkrojte, polejte čerešňovo-višňovou zmesou, pridajte s cukrom vyšľahanú smotanu a posypte orieškami.
Lievance s višňami
Ingrediencie: 100 g polohrubej múky, 1 vajíčko, mix čerene a višne, 1 hrnček mlieka, cukor podľa chuti, 1 malá lyžička sódy bikarbóny
Postup: Zmiešajte vajíčko s múkou, mliekom a cukrom. Pridajte sódu bikarbónu a z cesta si pripravte na panvici lievance. Podávajte s čerstvým ovocím, prípadne si z neho pripravte omáčku – ovocie ocukrite, poduste na masle, posypte trochou cukru, pridajte lyžicu hladkej múky a šľahačkovú smotanu a premiešajte.
Dusené mäso s višňovou omáčkou
Ingrediencie: bravčové alebo kuracie rezne, višne, smotana na varenie, hladká múka, soľ, korenie na steaky, olej, mango
Postup: Mäso osoľte a okoreňte, opečte na oleji (prípadne dajte zapiecť do rúry). Višňovú omáčku si pripravte z odkôstkovaných višní. Tie zalejte smotanou na varenie a nechajte chvíľku podusiť. Omáčku zahustite múkou, pokiaľ je na vás veľmi kyslá, ochuťte cukrom. Mäso podávajte preliate omáčkou a s grilovaným mangom.