Chutné recepty: Sviečková z tlakového hrnca

Chutné recepty: Sviečková z tlakového hrnca
  • 03.10.2015
  • Food Drink.sk

Klasické omáčky s knedľou nerobievam často… Nedávno ma však prepadla silná chuť na sviečkovú omáčku. Stále som namotaný na tlakový hrniec. Varím v ňom všetky jedlá, ktoré potrebujú dlhú prípravu a sviečková nebola výnimkou.

Sviečková sa nerobí zo sviečkovice (to by bola veľká chyba), ale z hovädzieho stehna – falošnej sviečkovej, alebo inej časti. V tlakovom hrnci bola hotová za 45 minút. No aby sa chute navzájom dobre premiešali, pripravil som sviečkovú večer. Cez noc som nechal hrniec vychladnúť aj s mäsom a omáčku som dokončil pred obedom. Mäso nebolo vysušené, ani tvrdé. Práve naopak, jemné a šťavnaté.

Potraviny potrebné na prípravu:

  • hovädzie mäso – stehno 1kg
  • mrkva, petržlen, zeler, množstvo v pomere 2:1:1
  • cibuľa 1 veľká
  • soľ
  • celé čierne korenie
  • bobkový list
  • nové korenie
  • horčica – niekoľko lyžíc
  • olej podľa potreby
  • cukor 1 lyžica
  • smotana na šľahanie
  • smotana kyslá
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • brusnicový džem

Načistíme si všetku zeleninu a pokrájame ju na väčšie kusy.

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty: Pripravte si chutný chlieb - LAVAŠ

svieckova-na-smotane

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. Mäso umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme podrveným čiernym korením a potrieme horčicou. Do panvice dáme olej a mäso sprudka opečieme z každej strany. Preložíme do tlakového hrnca.

2. Do výpeku vysypeme cukor a urobíme karamel. Zalejeme vodou, prevaríme, aby sa uvoľnil výpek a vylejeme k mäsu. Mierne tmavších kúskov vo výpeku sa nebojte, nie sú na škodu, no ak výpek moc prihorel, do omáčky ho nedávajte. Karamel urobte zvlášť.

3. V panvici, na troche oleja opečiem zeleninu. Kým sa opečie, pripravím si koreniny na sviečkovú omáčku. Na kúsok poprekladanej gázy, poukladám korenie. Z gázy urobím batôžtek. Pridám ho do hrnca. Korenie sa v gáze nerozlezie po celej omáčke a nemusíme ho prácne vyberať.

Odporúčame vyskúšať: Ryžové rezance s bravčovým mäsom

svieckova-na-smotane

Zdroj: Shutterstock®

4. Zeleninu miešame a opekáme, kým nezíska opečené hrany. Presuniem ju do hrnca k mäsu, výpek prepláchneme vodou, pridáme k zelenine a mäsu. Hrniec uzavrieme, a dusíme 45 minút. Potom odstavíme a necháme tak.

5. Na druhý deň, hovädzie mäso vyberieme a nezabudneme aj koreniny. Zeleninu so šťavou zohrejeme a rozmixujme tyčovým mixérom. Smotany zmiešame s trochou omáčky a pomaly po troškách primiešavame do omáčky. Tak by sa nemala zraziť. Ja som ich tam nalial obe naraz a trochu sa mi zrazili :(.
Rozmixujeme do hladka. V prípade potreby ochutíme soľou, citrónovou šťavou, alebo cukrom.

Odporúčame vyskúšať: Zdravý recept: Pohánkový šalát s kelom

svieckova-na-smotane

Zdroj: Shutterstock®

svieckova-na-smotane

Zdroj: Shutterstock®


6. Omáčka je hotová. Podávame s knedľou. Nezabudnite aj na brusnicový džem, bez neho nie je omáčka dokonalá. :)
 

Odporúčame vyskúšať:  Čučoriedkový koláč s orechovou posýpkou

sviečková recept

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Alžbeta Nováková 02.01.16 17:32

AN
karma
-1.00

Súper recept,určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 25.01.16 13:25

BS
karma
100.00

Sviečkovú v tlakovom hrnci som ešte nevarila, ale výborný nápad:))

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 30.01.16 13:45

karma
93.00

sviečkovú mám veľmi rada

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní