Cibuľa je kráľovnou kuchyne. Ako jej jednotlivé farebné druhy správne používať?

Cibuľa je kráľovnou kuchyne. Ako jej jednotlivé farebné druhy správne používať?

Ak ste si mysleli a považovali cibuľu za veľmi jednoduchú surovinu používanú v kuchyni, opak je pravdou.

Existuje viacero druhov, ktoré dokáže oceniť pravý gurmán či gazdinka.

Cibuľa preto rozhodne patrí medzi kráľovné kuchyne. Viete si predstaviť varenie bez nej? My asi nie, preto sme si dnes posvietili na jednotlivé farebné druhy cibule.

Jednotlivé druhy sa líšia nielen svojím vzhľadom, textúrou či farbou, ale aj chuťou. Spoločný však majú spôsob skladovania – vydržia po dobu niekoľkých týždňov až mesiacov, a to v prípade, že ich skladujete na suchom a chladnom mieste. Aký je teda rozdiel medzi jednotlivými farebnými cibuľami a do akých jedál sa najviac hodia?

Odporúčame prečítať: Jablčný ocot - záruka zdravia a krásy?

Cibuľa je kráľovnou kuchyne s mnohými farbami.  Viete ako jednotlivé druhy správne používať?

Zdroj: Shutterstock®

1. Žltá cibuľa

Táto cibuľa patrí medzi najdostupnejšie a hlavne najviac predávané druhy cibule v obchodoch. Môžeme teda povedať, že je pravdepodobne najrozšírenejším druhom cibule. Môžete ju využiť ako v teplej, tak aj v studenej kuchyni. Od ostatných druhov cibule sa odlišuje hlavne tým, že ju môžete dlhšie variť aj pri vysokých teplotách, preto je najvhodnejšou voľbou pre smaženie, do polievok či dusených jedál.

Šupka tejto cibule je pomerne tvrdá, avšak jednotlivé vrstvy sú šťavnaté a viac mäsité. V cibuli prevláda rovnováha medzi štipľavou a sladkou chuťou, ktorá sa stáva výraznejšou pri jej dlhšom tepelnom upravovaní. Táto cibuľa je spomedzi všetkých druhov najväčším nepriateľom sliznice, pretože pri jej krájanú uvoľňuje látku, ktorá vyvoláva slzenie očí.

Odporúčame prečítať: Vieme, ako na jarné upratovanie bez chemikálií

Cibuľa je kráľovnou kuchyne s mnohými farbami.  Viete ako jednotlivé druhy správne používať?

Zdroj: Shutterstock®

2. Biela cibuľa

Hoci pôsobí jemnejšie, v skutočnosti je to presný opak. Táto biela cibuľa sa vyznačuje svojou ostrosťou, preto nie je až tak veľmi využívaná v slovenských domácnostiach. Na rozdiel od žltej cibule má krehkejšie vrstvy, varením sa stáva sladšou, no nikdy nemá takú chuť ako tepelne upravená žltá cibuľa.

Najčastejšie sa podáva mletá ako súčasť pikantnejších a chuťovo výraznejších omáčok, ako sú salsy alebo čatní. Vďaka svojej pikantnej chuti ju najčastejšie využívajú v mexickej a indickej kuchyni.

Odporúčame prečítať: Keď vám choroba klope na dvere, vyzbrojte sa voči nej najsilnejšími prírodnými antibiotikami

Cibuľa je kráľovnou kuchyne s mnohými farbami.  Viete ako jednotlivé druhy správne používať?

Zdroj: Shutterstock®

3. Červená cibuľa

Červená cibuľa patrí medzi najobľúbenejšie prísady do šalátov, pretože je najvhodnejšia na konzumáciu v surovom stave. Je vhodná na ozvláštnenie dresingov či studených predjedál, a to hlavne kvôli svojmu typickému purpurovočervenému sfarbeniu. Pri tepelnej úprave o toto sfarbenie prichádza, preto ju neodporúčame variť.

Okrem liečivých látok červená cibuľa obsahuje prírodné farbivá, ktoré v konečnom dôsledku pôsobia ako silné antioxidanty. Ak sa rozhodnete vo svojej kuchyni používať tento druh cibule s jemnejšou chuťou a krásnou farbou, tak majte na pamäti fakt, že by ste ju nikdy nemali krájať kovovým nožom. Pri kontakte s kovovým nožom rýchlo oxiduje a zhorkne, preto sa odporúča krájať ju keramickým alebo plastovým nožom.

Odporúčame prečítať: Konope ako veľký pomocník v boji proti akné


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Kelemenová 14.03.17 07:14

SK
karma
86.00

u nás je cibuľa najpoužívanejšia zelenina v kuchyni.... používam ju skoro všade.... na jedenie oblubujeme červenú a bielu... a na varenie žltú cibulu... ak niekoho trápi žlčník a nemôže papať cibulu surovú, tak poradím ako na to... mierne si ju osmažím na olivovom oleji a už je príloha hotová... chutí aj takto skvele

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 14.03.17 10:55

MM
karma
100.00

my cibuľu milujeme, čerstvú aj tepelne upravenú, pestujeme si ju na záhrade, už teraz sa tešíme na jarnú cibuľku

  • 1
Odpovedať

14.03.17 12:09

karma
-1.00

Tešil som sa na článok, že sa niečo dozviem na jednom mieste, pretože cibuľa je u nás doma obľúbenou surovinou pri varení, či priamo konzumovaná v surovom stave. Avšak sklamanie. Prečo autorka opisuje (pozná?) len tri druhy cibule? Kde je šalotka (viac druhov), mladá cibuľka, perlovka a i u nás k dostaniu sladká cibuľa?

  • 0
Odpovedať

Alena Cabakova 14.03.17 17:23

karma
86.00

Myslim, ze treba len detailnejsie citat. V tomto pripade je to jasne uvedene - Aký je teda rozdiel medzi jednotlivými farebnými cibuľami a do akých jedál sa najviac hodia? Je tu presne uvedene o ake rozdelenie sa jedna. Ak by to malo byt podla vsetkych druhov a odrod - tak by sa citatelky ani konca nedocitali. Naviac ide o to, aby kazda gazdinka a samozrejme aj gazda, vedel/a lahlo a rychlo urcit na co by bolo vhodne tu ktoru cibuly pouzit. Upriamit pozornost na to, ze aj ked su skoro rovnake a farba je to hlavne co ich oddeluje - aj pri nich je dobre vediet na co nam v kuchyni najlepsie posluzia :)

  • 1
Odpovedať

Monika Filípková 16.03.17 06:48

MF
karma
56.00

Bielu cibuľu nepoužívam vôbec. Doma v záhrade pestujem žltú a červenú cibuľu. Červenú mám najradšej, najlepšie mi chutí surová, pridávam ju do šalátov.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 16.03.17 16:15

karma
108.00

Cibula hrá u nás prím.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní