Čo by ste mali vedieť o pleťových krémoch

Čo by ste mali vedieť o pleťových krémoch
  • 20.09.2016
  • Claire Clairmont

Pleťové krémy, mlieka, hydratačné séra, emulzie. Používame ich niekoľkokrát denne a aj keď sa občas donútime k tomu, že si pozrieme ich zloženie alebo účinky v múdrych článkoch, väčšinou sa riadime len tým, ako nám krémy vyhovujú a aký efekt sa pri ich pravidelne nepravidelnom používaní dostaví.

Ak by vás ale predsa len zaujímalo, čo sa v skutočnosti skrýva pod tak často používanými cudzími názvami alebo ako krémy naozaj účinkujú, čítajte ďalej.

Hydratačné krémy pomáhajú predchádzať vráskam

Možno nie vec celkom neznáma, ale pravdivá. V každom prípade, treba si uvedomiť, že hydratačné krémy a séra slúžia na prevenciu tvorby vrások a nie na potláčanie už existujúcich – aj keď, aj tie dokážu aspoň trošičku zmierniť.

Väčšina z množstva pleťového krému sa do pokožky nevstrebe

Výrobcovia kozmetiky sa síce snažia, faktom ale je, že do pokožky sa vstrebe len asi 60 percent krému, ktorý si aplikujete na pleť. Našej koži je totiž prirodzené, aby sa chránila pred čímkoľvek zvonka a nie čokoľvek zvonka prijímala.

Odporúčame tiež: Kozmetické návyky, ktorým by ste mali dať STOPKU

antioxidanty

Zdroj: Shutterstock®

Čo sú antioxidanty?

Určite ste o nich počuli aspoň miliónkrát. Patrí medzi ne vitamín A, C alebo E, ktoré pomáhajú chrániť bunky v ľudskom tele pred škodlivým pôsobením tzv. voľných radikálov, ktoré spôsobujú nielen starnutie, ale aj vážne choroby ako je napríklad rakovina.

Čo sú peptidy?

Peptidy, obsiahnuté v krémoch proti vráskam, sú aminokyseliny, ktoré podporujú vývoj nových buniek a tým obmedzujú tvorbu vrások.

Čo je retinol?

Retinol je forma vitamínu A, ktorá zvyšuje elasticitu pokožky a tým prispieva k prevencii tvorby vrások. Krémy s retinolom by sa mali používať na noc a cez deň chrániť pleť krémami s ochranným faktorom. Pozor! Ak čakáte bábätko, s retinolom radšej opatrne!

Odporúčame tiež: Posilnite svoje vlasy, pleť a telo aj vnútornou výživou

pleťové sérum

Zdroj: Shutterstock®

Ak hydratovať, tak cez noc

Kľudne môžete aplikovať hydratačné séra aj ráno, ale ak ich dáte večer, urobíte pre svoju pleť viac. Ak máte suchú pleť, odporúča sa aplikovať po 10-minútovom vstrebaní séra aj pleťový krém, mastnejším typom pleti postačí občas aj samostatne. Z dlhodobého hľadiska je ale vhodné aj v tomto prípade použiť krém, keďže sérum prenikne síce do hĺbky, ale pleť neochráni.

Odporúčame tiež: Domáce pleťové masky z augustovej záhradky

pleťový krém

Zdroj: Shutterstock®

Peeling ako prvá pomoc pre pleťový krém

Zanedbávate pravidelný peeling tváre? Chyba! Likvidáciou odumretých kožných buniek totiž uľahčujete prienik cenných látok z krému do pokožky.

UV filter počas celého roka

Či je leto alebo zima, všetko jedno – UV žiarenie je nebezpečné pre ľudskú pokožku počas celého roka. Preto by sme nemali zabúdať na používanie denných krémov alebo make-upov s UV filtrom, ktoré chránia pleť nielen pred poškodením, ale aj pred predčasným starnutím.

Odporúčame tiež: Ako ľahko zistiť stav poškodenia pleti vplyvom UV žiarenia


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Krátka 20.09.16 21:00

SK
karma
114.00

veľmi dobrý článok o krémikoch

  • 1
Odpovedať

Lucia Kobíková 24.09.16 06:09

LK
karma
100.00

Super, vela z toho som nevedela

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní