Dôkladná príprava na grilovanie – aké mäso zvoliť a kde ho kúpiť?

Dôkladná príprava na grilovanie – aké mäso zvoliť a kde ho kúpiť?
  • 15.07.2014
  • Silvia Karasová

Možno vám to príde ako úplne jednoduchá otázka, veď predsa nakúpiť a hotovo. Ale aj také predgrilovacie nákupy môžu byť hotovou vedou. Viete aké mäso je najvhodnejšie na grilovanie? Kde je ho najideálnejšie zakúpiť? Ako by malo vyzerať, chutiť a voňať?

Aké mäso zvoliť?

Na grilovačku môžete použiť bravčové, kuracie aj hovädzie, ale nie všetky častí týchto druhov sú vhodné. Z hovädzieho mäsa je najlepšie použiť roštenku, hovädzie zadné, vysokú roštenku aj rezeň. Ugrilovať si môžete aj tuhšie časti, ako napríklad pliecko, držte sa ale pravidla, že pred grilovaním mäso nesoľte, inak bude ešte tuhšie. Z bravčového sú vynikajúce grilované rebierka, ale taktiež rezne aj roštenka. Z kuraciny môžete použiť prsia, rezne, krídelka, aj stehná. Takou obmenou v jedálnom lístku môže byť aj baranie mäso, z ktorého vám gurmánsky pôžitok doprajú steaky zo stehna či panenka.

Odporúčame prečítať: Sezóna grilovania je v plnom prúde!

grilované mäso

Zdroj: Shutterstock®

Kde mäso kúpiť?

Mäso je najlepšie kupovať u overeného mäsiara. Akcie v nákupných centrách môžu byť finančne výhodné, avšak nemusia zodpovedať vami požadovanej kvalite. Mäso kupujte určite čerstvé, nikdy nie zmrazené. Aby ste na ugrilovanú pochúťku nemuseli dlho čakať, alebo práve naopak aby vás neprekvapilo mäso spálené, musíte ho správne naporciovať.

Plátky mäsa by preto mali byť také akurát, ani nie hrubé, ani príliš tenké. Steaky by mali byť vysoké cca 2,5 až 3 cm. Spravidla by ste mäso mali grilovať z každej strany po 5 až 7 minút. Na ich obracanie si zaobstarajte šikovnú pomôckou, podobnú pinzete. Rozhodne ho neprepichujte vidličkou, docielite akurát to, že šťava z neho začne vytekať a vaše grilované menu bude suché.

Odporúčame prečítať: Proces grilovania si zamilujete

grilovačka

Zdroj: Shutterstock®

Príprava mäsa na grilovanie

Pred grilovaním by ste si mäso mali vybrať von, aby dosiahlo izbovú teplotu. Niektorí gurmáni odporúčajú mäso neumývať, lebo môže stratiť farbu aj chuť. Mäso teda pred grilovaním nesoľte, nekoreňte a nenaklepávajte, aby ste mu nenarušili štruktúru. Časť mäsa ale môžete premasírovať olivovým olejom.

Na grilovanie môžete použiť aj mleté mäso, z ktorého si vyformujte placky či fašírky. Ako príloha je vhodná zelenina, pokojne aj grilovaná. Z nej odporúčame napríklad papriky, paradajky, cukety, baklažán, červenú cibuľu ale aj huby. Grilovať môžete aj syry, ideálny plesnivé. Mäkkým taveným sa vyhýbajte. 

ZDROJ: www.catler.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Katarína Šutvajová 15.07.14 17:07

karma
-1.00

dobre ugrilovať mäso, alebo zeleninu vôbec nie je jednoduché,preto vďaka za rady

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní