Cvičenie vo vode: Na čo je dobré a čo všetko ním posilníš?

Cvičenie vo vode: Na čo je dobré a čo všetko ním posilníš?

Cvičenie vo vode alebo takzvaný aquaerobik či aquafitness je pohyb, ktorý si nevedia vynachváliť mnohé ženy preto, že sa mu môžu venovať celoročne, bez ohľadu na počasie. To ale ani zďaleka nie je jediná výhoda cvičenia vo vode. Dôležité je, že nezaťažujete kĺby tak ako pri iných pohybových aktivitách.

Toto cvičenie býva sprevádzané hudbou, ktorá vás doslova nabáda hýbať sa.

Aquaerobik zvyšuje kondíciu, redukuje hmotnosť a v neposlednom rade úžasne tvaruje postavu. Toto cvičenie hravo zvládnu aj ľudia s nadváhou alebo problémami pohybového aparátu.

Ak teda milujete vodu, ale zažiadalo sa vám aj iného pohybu než len plávania, rozhodne vyskúšajte aquaerobik. Voda kladie prirodzený odpor a tým výraznejšie zapájate svaly, čo pridáva cvičeniu vo vode na efektivite. Často sa využívajú aj pomôcky na cvičenie, ako penové činky, valce alebo manžety na nohy, takže ste na správnej ceste k vytvarovaniu tela podľa vašich predstáv. Cvičenie vo vode sa zároveň osvedčilo aj ako skvelá prevencia proti rôznym problémom s chrbticou, akými sú skolióza alebo lordóza. Umožní vám tiež vykonávať cviky, ktoré nie sú možné na suchu. Voda vám takisto prekrví svalstvo a rozprúdi lymfu, čo pôsobí mimoriadne blahodarne v boji s celulitídou. 

Prečítaj si: Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Cvičenie vhodné aj pre budúce mamičky

Pri aquaerobiku sú nulové otrasy, takže výrazne prospieva kĺbom a kardiovaskulárnemu systému. Vhodný je aj pre tehotné ženy. Ak by ste aj nevykonávali žiadnu špeciálnu zostavu, stačí vám len prechádzať sa vo vode s dvíhaním kolien až po trup, behať vo vode či zakopávať päty po zadok a účinný tréning je na svete. Ak chcete posilniť chrbtové svalstvo, kmitajte s vystretými pripaženými rukami smerom k telu. Účinné je aj boxovanie rukami pod vodou. Cvičenie vo vode výborne pôsobí na svaly chrbta, krku a bokov a je efektívnou rehabilitáciou po športových zraneniach a úrazoch.

cvičenie v bazéne

Zdroj: Shutterstock®

Cvičenie vo vode prospieva aj psychike

Vďaka aquaerobiku sa dosahujú výborné výsledky v boji s vysokým krvným tlakom, vysokou hladinou cholesterolu a tuku. Blahodarne pôsobí aj pri psychickej záťaži. Voda upokojuje, takže zaručene v nej zabudnete na každodenný stres. A aby pozitív tohto cvičenia nebolo primálo, pridáva sa aj zvýšenie látkovej výmeny v svaloch počas a po cvičení, ako aj zdokonalenie koordinácie či zvýšenie vytrvalosti. Aby ste ale dosiahli žiadané výsledky a aby malo vaše cvičenie vo vode požadovaný efekt, je potrebné cvičiť aspoň päťdesiat minút, približne dva až trikrát do týždňa. Nemusíte dokonca vedieť ani plávať, keďže budete cvičiť pod vedením vyškoleného inštruktora.

Zaujme ťa: Babské triky na krásne kvetinky: Vďaka tomuto budú ako z katalógu!

ako posilniť svalstvo

Zdroj: Shutterstock®

Pokiaľ ide o tempo, ideálne je držať sa toho, ktoré udáva hudba. V prípade, že vás neláka skupinové cvičenie pod vedením trénera, môžete si vo vode zacvičiť aj samy. Voda na cvičenie by mala mať 28 až 30°C. Cvičiť by ste mali plynulo a v rovnomernom tempe. Napríklad brušné svalstvo posilníte tak, že sa postavíte na kraj bazéna, chytíte sa okraja, pokrčíte obe nohy a priťahujete kolená k hrudníku. Ani vo vode však nezabúdajte na pitný režim.

aerobik vo vode

Zdroj: Shutterstock®

Navnadili sme vás? Ak milujete vodu a chcete vyskúšať niečo nové a účinné zároveň, už neváhajte ani chvíľu. Nepotrebujete k tomu nič mimoriadne. Stačí si zbaliť plavky, kúpaciu čiapku, osušku a vybrať sa do najbližšieho aquacentra.

Odporúčame: Dna: Aké sú príčiny a prejavy tohto bolestivého ochorenia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Soňa Kelemenová 01.03.18 09:08

SK
karma
86.00

keď chodíme na dovolenky, tak cvičenie v bazéne je povinnosťou.... mám rada tento druh cvičenia....

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 01.03.18 10:51

MB
karma
98.00

ja mam rada vsetky aktivity vo vode.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 01.03.18 15:02

KK
karma
90.00

v kúpeľoch bývajú veľmi dobré cvičenia vo vode keďže tam predcvičujú školené pracovníčky

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 01.03.18 17:16

PV
karma
113.00

Určite ste ma navnadili.. Rada plávem , a to cvičenie by mi určite pomohlo, pretože mám bolesti chrbtice a tiež na psychiku .!!!

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 01.03.18 18:15

MM
karma
100.00

ste ma navnadili, bohužiaľ trpím chronickým zápalom močových ciest, ktorý ma dosť obmedzuje

  • 0
Odpovedať

Lenka Meravá 01.03.18 21:43

LM
karma
82.00

Plavanie aj cvicenie je velmi efektivne. Uz aby bolo leto

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 01.03.18 21:47

karma
109.00

v lete chodím plávať,ale cvičenie som zatiaľ nevyskúšala.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 01.04.18 20:04

JK
karma
100.00

Mam rada vodu a toto cvičenie je super

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní