Ďatelina nie je len burina, ale aj liečivá bylinka!

Ďatelina nie je len burina, ale aj liečivá bylinka!

V prírode je množstvo známych liečivých bylín a ešte viac ich nepoznáme. Okolo mnohých dokonca veľmi často prechádzame bez povšimnutia. Takou rastlinou je aj ďatelina. Bylina síce známa, no málokto pozná aj jej liečivú stránku.

Má ružové kvety, rastie na lúkach i v záhrade a najčastejšie sa využíva ako krmovina, napríklad pre králiky. Ďatelina je taktiež známa vďaka svojim listom. Štvorlístok vraj prináša svojmu nálezcovi šťastie. Dnes vám však prezradíme, ako dokáže ďatelina priniesť nielen šťastie, ale aj zdravie!

Ďatelina a jej liečivé účinky

To, že ďatelina nie je obyčajnou burinou, potvrdzuje hneď niekoľko zaujímavých faktov. Táto rastlina má totiž na ľudský organizmus veľa pozitívnych účinkov, zvnútra i zvonka. Ďatelina vplýva na správnu funkciu tráviacej sústavy, odstraňuje plynatosť, hnačky, upravuje vylučovanie a je tiež vhodná na liečbu žalúdočných vredov. Podporuje obranyschopnosť, má detoxikačné a antiseptické účinky.

Ďatelina taktiež podporuje zdravie dýchacích ciest, odstraňuje kašeľ i hlieny. Prečisťuje krv a zlepšuje hojenie rán vďaka dezinfekčným vlastnostiam. V neposlednom rade nesmieme zabudnúť spomenúť jej upokojujúce účinky na nervový systém a schopnosť bojovať s nespavosťou a zlepšiť kvalitu spánku. Pre liečebné účely sa z nej zbierajú kvety. Ďatelina kvitne v období od konca apríla či začiatku mája až do októbra.

Bude vás zaujímať: Náhly pocit hladu? Jedlá, po ktorých budete ešte viac hladní!

Ďatelinový čaj je skvelý pri mnohých zdravotných problémoch

Zdroj: Shutterstock®

Uvarte si z nej čaj

Najjednoduchší spôsob, akým účinky ďateliny vyskúšate na vlastnom tele, je pripraviť si z nej čaj. Dve čajové lyžičky sušeného alebo čerstvého kvetu zalejte 250 ml horúcej vody a nechajte lúhovať okolo desať minút. Následne čaj sceďte a môžete si ho vychutnať. Prípadne ďatelinu vyskúšajte aj v čaji spolu s inými bylinami a kvetmi, napríklad s bazalkou, mätou, kamilkami či bazou.

Užívanie tohto čaju je vhodné pri hnačkách, anémii, žalúdočných vredoch, chrípke, nádche či poruchách spánku. Pri akútnych stavoch si ďatelinový čaj doprajte dvakrát denne, vždy si však uvarte čerstvý.

Odporúčame: Acerola - ovocie s extra dávkou vitamínu C

Ďatelinu môžete použiť aj do šalátov

Zdroj: Shutterstock®

Ďatelina na tanieri

Ak radi objavujete nové chute, skúste si ďatelinu pridať priamo do šalátu. Nebojte sa čerstvo natrhané a rozkvitnuté kvety použiť pri príprave jedál, príjemne vás prekvapia svojou sladkou chuťou. Ďatelinu je vhodné si dopriať pri detoxe, telo totiž zbavuje nežiaducich toxických látok.

Rovnako účinne pomôže pri redukcii hmotnosti, pretože pozitívne vplýva na činnosť metabolizmu. Táto bylina navyše obsahuje vitamíny C, E a niektoré z radu B vitamínov. Je bohatá aj na minerálne látky ako zinok alebo horčík.

Bude vás zaujímať: Veľký horoskop na jún: Objavte chuť do života! I. časť

Priložte obklad z odvaru z ďateliny na postihnuté miesto

Zdroj: Shutterstock®

Použiť sa dá aj zvonka

Na vonkajšie použitie ďateliny je účinné pripraviť si z nej odvar, ktorý má podobný postup, ako už spomínaný čaj. Odvar je však o niečo silnejší. Dve polievkové lyžice kvetov ďateliny zalejte 300 ml vriacej vody a nechajte vylúhovať 20 minút. Preceďte a hotový odvar môžete použiť vo forme obkladu.

Odvar prikladajte na rany, popáleniny a vhodný je aj na zmiernenie ekzémov, vyrážok či zápalov v ústnej dutine. Vždy nechajte pôsobiť, postihnuté miesto jemne premasírujte a nakoniec už neoplachujte.

Odporúčame: 5 tipov, aby pokožka krku zostala rovnako mladá ako pokožka tváre

Ďatelina bojuje aj s problémami pri menopauze

Zdroj: Shutterstock®

Mali by ju poznať hlavne ženy

Ďatelinu by bezpochyby mala poznať najmä nežnejšia časť populácie. Táto rastlina je totiž skvelým pomocníkom pri gynekologických ťažkostiach a rôznych hormonálnych poruchách v ženskom tele. Ďatelina obsahuje estrogénne látky ako fytoestrogény, aj vďaka čomu pôsobí harmonicky na menštruačný cyklus žien.

Ďatelina pomáha upraviť nepravidelnú menštruáciu. Bojuje s nepríjemnými sprievodnými problémami menopauzy, napríklad s nespavosťou, návalmi horúčav či náhlymi pocitmi nevoľnosti. Na liečbu menovaných zdravotných problémov je vhodné užívať už spomínaný čaj z ďateliny.

Bude vás zaujímať: Kofeín na každý deň - 5 vecí, ktoré ste určite o kofeíne nevedeli!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Frnová 31.05.17 06:42

MF
karma
106.00

Naozaj som netušila, že ďatelina má aj liečivé účinky...

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 31.05.17 11:01

KK
karma
90.00

super článok, ďatelina ale len červená a sója sú zásobáreň fytoestrogénov

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 31.05.17 19:46

MD
karma
132.00

Už som našla toľko štvorlístkov,5,6,7-lístkov, že by som sa mohla od toľkého šťastia rozplynúť :)....Už som z toho vyrástla, viem že mi pomôžu leda ak by v čaji:)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 31.05.17 21:09

MM
karma
100.00

a my máme ďateliny plnú záhradu...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní