Diastáza brušných svalov: Ako najjednoduchšie sa jej zbaviť?

Diastáza brušných svalov: Ako najjednoduchšie sa jej zbaviť?

Diastáza brušných svalov je všeobecne pomerne neznámy pojem, ale koho postihla, ten vie o nej svoje. Týka sa predovšetkým mamičiek, ktoré už majú za sebou aspoň jedno tehotenstvo a pôrod. Či už sa vás diastáza priamo týka alebo by ste sa len rady dozvedeli, čo to tá diastáza je, ako vzniká, prípadne, ako sa jej vyvarovať, čítajte ďalej!

V ideálnom prípade porodíte a do dvoch mesiacov sa vám brušné svaly vrátia do pôvodného stavu. Každá minca má však dve strany. Ak nepatríte k tým šťastnejším, ktorým sa elasticita brušnej steny upravila sama od seba a vrátila sa „do normálu“, zrejme sa potýkate s ovisnutým, ochabnutým a vytŕčajúcim bruškom, ktorého sa nie a nie zbaviť.

Čo si budeme klamať, určite ide o záležitosť, ktorá žiadnej mamičke na spokojnosti nepridáva. Hoci diastáza so sebou neprináša nijaké zdravotné komplikácie, dokáže ženu potrápiť najmä z estetického hľadiska.

Neprehliadni: Prvý trimester tehotenstva: Naozaj čakáme bábätko!

brucho v tehotenstve

Zdroj: Shutterstock®

Diastázou netrpia len ženy po pôrode

Zaujímavosťou je, že diastázou môžu trpieť aj obézni ľudia a nevyhýba sa ani mužom, ktorí zvyknú dvíhať ťažké predmety. Takisto diastázou trpí aj drvivá väčšina novorodeniatok, no v priebehu ich rastu aj mizne. Diastáza brušných svalov sa však týka naozaj veľkého množstva mamičiek (takmer 80 %). Ide doslova o akýsi rozostup brušných svalov, ktorého odborný názov je diastasis recti.

Počas tehotenstva sa pravá a ľavá strana brušných svalov rozdelí, čím sa vytvára miesto pre rast bábätka. Diastázou sú ohrozenejšie ženy, ktoré čakajú dvojičky, trojičky, prípadne viac detí.

ako sa zbaviť bruška po pôrode

Zdroj: Shutterstock®

Diastáza brušných svalov predstavuje riziko aj pre mamičky, ktoré pred tehotenstvom vôbec neposilňovali brušné svaly. Poznáte to – už v tehotenstve pozorujete na brušku tmavú čiaru, ktorá sa čoraz viac zväčšuje. Ide o príznak rozširujúcich sa svalov. Mnohé mamičky sa snažia riešiť diastázu cvičením brušákov či sklápačiek, avšak odborníci sa zhodujú, že tieto cviky nemajú šancu proti diastáze akokoľvek zabojovať. V tomto prípade dokonca môže uškodiť aj pilates a joga – preto sa krátko po pôrode neodporúčajú (vaše brušné svaly sa síce budú zväčšovať, no nebudú sa približovať k sebe).

Pozri aj: Kvasená zelenina ako odpoveď na mnohé trápenia. Pozri, ktoré!

cvičenie po pôrode

Zdroj: Shutterstock®

Diastázy sa viete zbaviť rýchlejšie, než by ste si mysleli

Avšak máme pre vás skvelú správu – pod dohľadom odborného trénera sa viete diastázy priamych brušných svalov zbaviť mimoriadne rýchlo a jednoducho! Ide o rehabilitačné cvičenia, ktoré sa najprv pod dohľadom naučíte a následne ich môžete cvičiť samy doma. Ak po prvom tehotenstve diastázu neriešite, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jej budete veľmi ťažko zbavovať aj po nasledujúcich pôrodoch.

Preto nie je dobré túto záležitosť podceňovať. Predajne s ortopedickými pomôckami dokonca ponúkajú aj špeciálne pásy, ktoré vám pomôžu diastáze predchádzať a mali by sa nosiť nielen v tehotenstve, ale aj po pôrode. Tento podporný pás odľahčuje váhu bábätka v brušku.

ploché bruško po pôrode

Zdroj: Shutterstock®

V tehotenstve zároveň môžete používať sťahovaciu spodnú bielizeň, ako prevenciu pred diastázou. Dobrou správou je, že diastázy brušných svalov sa môžete zbaviť aj dvadsať rokov po pôrode. Prvým krokom je teda návšteva odborníka – chirurga alebo fyzioterapeuta, ktorý vám spraví diagnostiku, nasmeruje na ďalšie riešenie, a tým býva cvičebný plán. Čiže nie, cviky, nájdené na internete, vás skutočne diastázy nezbavia.

- Anketa

MÁTE ALEBO MALI STE DIASTÁZU BRUŠNÝCH SVALOV?

Odpovedalo 66 ľudí  

Áno
95%
Nie
5%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ingrid Šimoniková 23.06.18 21:08

karma
74.00

och mám ju aj ja po troch pôrodoch

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní