Erózia zubov – keď džús nie je vždy zdravou voľbou

Erózia zubov – keď džús nie je vždy zdravou voľbou
  • 04.10.2016
  • Ľudka Babjarčiková

Sklovina zubov predstavuje pozoruhodnú substanciu. Napriek tomu, že ide o najtvrdšie tkanivo ľudského tela, nemôžeme ju brať ako samozrejmosť. V skutočnosti sa môže zlomiť či poškodiť oveľa ľahšie, ako sa zdá.

Eróziou nazývame postupnú stratu tvrdých zubných tkanív, ku ktorej dochádza pôsobením kyselín priamo na povrch zubov. Najčastejšie sa týka detí a mladistvých, ale ani dospelí nie sú výnimkou. Poškodenie zubov v dôsledku erózie sa líši od poškodenia skloviny vplyvom baktérií, pričom pôsobiace kyseliny môžu byť vonkajšieho (džúsy, sladené nápoje) alebo vnútorného pôvodu (pri zvracaní). Nasledujúce informácie sú sústredené na vplyv kyselín z vonkajšieho prostredia.

Odporúčame tiež: Syndróm karpálneho tunela verzus práca s počítačom

erozia zubov a sladke napoje ci dzus

Zdroj: Shutterstock®

Riskantné faktory

Existuje niekoľko činiteľov, ktoré berieme do úvahy pri hodnotení zubov poškodených eróziou. Je to kyslosť nápoja, typ prítomnej kyseliny a doba, počas ktorej je nápoj v kontakte so zubami. Kyslosť nápoja je vyjadrená pomocou pH pričom platí, že čím nižšie je pH, tým vyšší je potencionálny erozívny efekt. Najhoršie sú na tom ovocné džúsy a sýtené nápoje s pH okolo 2-4.

Odporúčame tiež: Čo (ne)robiť pri starostlivosti o zubnú kefku

Odhliadnuc od pH je tu fakt, že niektoré z tých najškodlivejších nápojov, nie sú prekvapivo najkyslejšie. Táto skutočnosť je založená na type kyseliny, ktorá je obsiahnutá v konkrétnom nápoji. To znamená, že grapefruitový džús s pH 3,2 môže mať vyšší erozívny efekt než sýtený kolový nápoj s ešte nižším pH. Dôvodom je škodlivejšia kyselina citrónová prevládajúca v džúsoch v porovnaní s kombináciou kyselín v sýtených nápojoch.

erozia zubov a sladke napoje ci dzus

Zdroj: Shutterstock®

Posledným faktorom je čas. Čím dlhšie sú zuby v kontakte so škodlivým nápojom, tým vyššie riziko erózie vzniká. Táto kapitola si vyžaduje hlavne pozornosť rodičov. Stáva sa, že dieťa prijíma džús vo fľaštičke po častiach počas celého dňa. Najhorším zakončením dňa je následne uložiť dieťa do postele s fľašou džúsu ako cumlík. 

Odporúčame tiež: Riziká, ktoré skrýva piercing v jazyku

erozia zubov a sladke napoje ci dzus

Zdroj: Shutterstock®

Keď sa nedá odolať

Existuje niekoľko tipov, ako zmierniť  rozsah škody, ktorú erózia dokáže napáchať alebo rozvoj oddialiť, aj keď priznajme si, ani to nie je najlepším riešením. Prvým tipom je zapíjanie čistou vodou.  Druhý tip je samozrejme čistenie zubov zubnou kefkou. Pozor! Nečistíme ihneď po príjme nápoja, pretože kyselinami narušená sklovina býva citlivejšia a vlákna zubnej kefky ju ľahko poškodia. Použitie slamky je tretí spôsob, ktorým sa dá zredukovať  čas, kedy sú zuby vystavené kyselinám. Odporúča sa regulovať  častosť príjmu i držanie tekutiny v ústach na minimum a naopak, rýchlosť prijímania spomínaných nápojov zvýšiť.

Odporúčame tiež: Ručná zubná kefka – prečo na jej výbere tak záleží?

erozia zubov a sladke napoje ci dzus

Zdroj: Shutterstock®

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Aj keď sú ovocné džúsy a šťavy považované za zdravé, ide o najerozívnejšie nápoje kvôli obsahu kyseliny citrónovej. Po nich v škodlivosti nezaostávajú ani sladké, sýtené nápoje či energetické drinky. Pivo či víno sú o čosi lepšou voľbou, aj keď ani pri nich sa nedá riziku erózie úplne vyhnúť. Hovoriac o poškodení kyselinami, podľa štúdií je dokázaná aj škodlivosť nadmerného množstva alkalických, teda zásaditých látok. Tento stav je však menej bežný.

Odporúčame tiež: Adrenalín v lokálnom anestetiku zubného lekára – priateľ či nepriateľ?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní