Halloween – sviatok všetkých strašidiel

Halloween – sviatok všetkých strašidiel

Pomaly sa k nám blíži koniec mesiaca október. Toto obdobie je pre niektorých pochmúrne, pretože si spomína na blízkych, s ktorými sa už bohužiaľ nemôže porozprávať a objímať. No pre niektorých je zas toto obdobie spojené s veselicou a halloweenskou párty.  Práve tá si u nás získava čoraz viac priaznivcov.

Halloween z anglického „All Hallows´Evening“ čo v preklade znamená „predvečer všetkých svätých“ v súčasnosti poznáme ako komerčný sviatok spojený so strašidlami a večierkami v kostýmoch. 

Určite ste už videli nejeden film, v ktorom sa tento sviatok slávil. Podľa toho ste si o tomto sviatku strašidiel mohli spraviť svoj vlastný obraz. Mne sa vždy páčilo, ako deti prezlečené za rôzne „príšerky a strašidlá“ chodili od dverí k dverám a žiadali sladkosti. Tiež ma vždy pobavila situácia, ak niektorý obyvateľ ulice bol proti tomuto zvyku a tradícii, tak sa mu deti pomstili tak, že mu obhádzali dom toaletným papierom alebo vajcami. No kde má tento sviatok svoje korene?

Odporúčame tiež: Portréty slávnych žien: Coco Chanel - synonymum módy a elegancie

Halloween – sviatok všetkých strašidiel

Zdroj: Shutterstock®

Je to sviatok, ktorý pochádza zo západného sveta a k nám sa dostal vďaka rozvoju kultúry. No jeho pôvod môžeme nachádzať už v kultúre starých Keltov. Tí v posledný októbrový večer slávili sviatok Samhain, ktorým sa začínala zima. V tento deň sa ďakovalo za úrodu a veštilo sa, aká bude zima. Kelti tiež verili, že počas tejto noci sa duše mŕtvych navracajú do sveta živých. Preto im na kopcoch pálili ohne, aby vedeli, kam sa majú vrátiť. 

Odporúčame tiež: Ako si vytvoriť svoju vlastnú čajovú zmes

Halloween – sviatok všetkých strašidiel

Zdroj: Shutterstock®

U nás v srdci Európy sa tento sviatok začal sláviť v 20. storočí. Dôkazom toho boli hlavne vidiečania, ktorí vychádzali hlavne z tradície neskorej jesene, počas ktorej sa robili tzv. svetlonosi - vydlabané tekvice, do ktorých sa dávala sviečka. Táto aktivita bola tiež sprevádzaná rozprávaním strašidelných príbehov. Dnes je  spojená so súťažou vo vyrezávaní tekvíc a ich zdobení. Môžeme povedať, že pri jej vyrezávaní je istý základ a tým je tvár. Práve v tekviciach sa vyrezávajú rôzne strašidelné tváre, ktoré sú osvetľované sviečkou alebo kahancom.

Odporúčame tiež: Vieme ako predísť jesennej depresií

Halloween – sviatok všetkých strašidiel

Zdroj: Shutterstock®

Halloweenske zvyky a symboly:

- sladkosti - Kelti si nimi chceli udobriť zlých duchov. Tento zvyk sa stal súčasťou tohto sviatku a to tak, že deti chodia od domu k domu a pýtajú si sladkosti.

- kostýmy - Kelti nosievali strašidelné masky, aby ich zlý duchovia považovali za duchov a nechali ich na pokoji.

tekvice - spočiatku sa na zahnanie zlých duchov používali vyrezávané okrúhlice, v ktorých horela sviečka ako symbol duše zadržanej v očistci. Neskôr boli tieto okrúhlice nahradené tekvicami. 

Čo vy a halloween? Zúčastňujete sa večierkov? Vydlabávate si doma tekvice?

Odporúčame tiež: Ako šetrne na pranie a sušenie bielizne, podľa jej druhu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sedláková 28.10.16 17:07

MS
karma
73.00

nejaká výzdobka sa doma nájde ale nejako zvlášť halloween neprežívame :-)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 30.10.16 11:18

AK
karma
100.00

My by sme si mali uctiť zosnulých ale oslavovať nejaký halloween to nie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní