Hriechy páchané na vlasoch - ako sa im vyhnúť?

Hriechy páchané na vlasoch - ako sa im vyhnúť?
  • 14.02.2017
  • Claire Clairmont

K vlasom sa občas dokážeme chovať naozaj macošsky. Zaťažujeme ich tonami zbytočnej kozmetiky, ohľaduplnosť ku korune krásy nám nehovorí vôbec nič. 

A napriek tomu sa neprestávame čudovať, prečo sa tie končeky stále štiepia a lámu, prečo sú bez lesku a prečo padajú viac, než je normálne.

Občas stačí ale naozaj málo, aby sme niektoré problémy zredukovali, prípadne sa im vyhli úplne – za čo sa vám poďakujú nielen vaše vlasy, ale aj vaša peňaženka.

1. Chyby pri umývaní

Príliš časté umývanie vlasov je problém. A nielen pri suchých vlasoch, pretože každé umývanie je svojím spôsobom záťaž aj pre vlasy mastné – obzvlášť, ak s obľubou páchate všetky hriechy popisované v našom článku. Aspoň občas umývanie skúste vynechať a použiť miesto klasického šampónu ten suchý – vaše vlasy to občas prežijú aj bez vody.

Ďalším neduhom, ktorý vlasom rozhodne neprospeje, je používanie kondicionéru spôsobom, akým by ste mali používať šampón. Kondicionér v žiadnom prípade nepatrí na pokožku hlavy a určite nestačí naniesť ho a v priebehu ďalšej sekundy zmyť. Naopak, pokojne ho naneste do dĺžok vlasov aj hodinu pred sprchou, poriadne umyte šampónom a po opláchnutí naneste opäť aspoň na 5-10 minút. Len tak sa prejaví jeho účinok.

Odporúčame tiež: No-poo metóda umývania vlasov - ako na to?

výber vlasovej kozmetiky

Zdroj: Shutterstock®

2. S kozmetikou opatrne!

Prvým problémom je fakt, že používame príliš veľa druhov vlasovej kozmetiky. Ak striedate značky ako na bežiacom páse a použijete za týždeň 10 sér na rozštiepené končeky vlasov, asi to veľký efekt mať nebude. Vhodné je aj dodržiavať odporúčané množstvo a frekvenciu aplikovania produktov – ak zaťažíte vlasy väčším množstvom produktu než je vhodné, produkt sa vám nemusí podariť dôkladne z vlasov vymyť a v konečnom dôsledku budú vaše vlasy matné a spľasnuté. Naopak, ak si na masku spomeniete raz za mesiac, asi tiež nebudete môcť čakať zázraky.

Odporúčame tiež: Keď pomáha príroda: Ako urýchliť rast vlasov

návod na česanie vlasov

Zdroj: Shutterstock®

3. Ako česať?

Priznajte sa, koľké z vás si ráno rozčesávajú vlasy od korienkov smerom dole? Tipujem, že tak 90 percent – aj keď všetky vieme, akým spôsobom by sa vlasy rozčesávať mali. No tak ešte raz a naposledy: Česanie vlasov začnite vždy pri končekoch a po malých častiach pokračujte smerom hore - takéto česanie je k vlasom omnoho šetrnejšie.

Okrem toho, nikdy nečešte vlasy, ak sú ešte mokré. Mokré vlasy sú oveľa náchylnejšie na mechanické poškodenie než vlasy suché, preto na to myslite vždy, keď vychádzate zo sprchy. Samozrejmosťou by mali byť čisté hrebene a kefy – umývajte ich pravidelne a občas pridajte aj niečo na dezinfekciu.

Odporúčame tiež: Viete, ako čistiť vaše hrebene a kefy? Prezradíme vám to!

tepelná úprava vlasov

Zdroj: Shutterstock®

4. Stop horúcej!

Horúce sprchy neprospievajú ani našej pokožke, ani našim vlasom. Príliš horúca voda vlasy vysušuje a berie im nielen vlahu, ale aj lesk, okrem toho môže spôsobiť aj ich nadmerné vypadávanie. Preto je vhodné v sprche ubrať toľko stupňov, koľko znesiete a posledné opláchnutie vlasov zrealizovať už chladnejšou spŕškou vody.

Keď zakazujeme horúcu, nemyslíme tým však len vodu. Rovnako zabudnime na príliš horúci vzduch z fénu či horúcu žehličku. No a keď už to tou studenou nepôjde :), skúste aspoň žehliacou plochou nestáť príliš dlho na jednom mieste.

Odporúčame tiež: Ako zastaviť vypadávanie vlasov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Monika Filípková 14.02.17 06:46

MF
karma
56.00

S vlasami narábam opatrne, všetky tieto rady robievam, tak ako píšete, keďže ma každú chvíľu trápi padanie vlasov.

  • 1
Odpovedať

Anna Kralovičová 14.02.17 15:12

AK
karma
64.00

Suchý šampón som ešte nikdy neskúšala, keď si predstavím, že mám mastné vlasy a mám si ich umyť len tak nasucho, neviem, ale odrádza ma to. Radšej si ich umyjem tak, ako sa má a som spokojná. Pri fénovaní som doteraz používala len horúci vzduch. A potom sa čudujem, že čo mi tie vlasy tak padajúúú....

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 15.02.17 22:04

PV
karma
113.00

Tak teda , s tým kondicionerom si dám pozor.. !! Doteraz som to robila zle.. Vlasy si umývam vlažnou vodou a snažím sa čo najmenej žehliť a vystavovať horúcemu vzduchu..

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.02.17 22:52

SK
karma
114.00

rady sú dobré, vlasy si umývam bylinným šampónom vo vlažnejšej vode, vždy si potom nanášam bezoplachové bylinkové krémy na vlasy, občas si dávam aj masku a na česanie mám tangle kefu, je fakt super

  • 0
Odpovedať

Jarka Kontrová 27.04.17 22:06

JK
karma
-1.00

vdaka :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní