Hrozno a jeho bonusy

Hrozno a jeho bonusy
  • 03.09.2016
  • Monika Šomšáková

Hrozno radíme k najchutnejším a najzdravším druhom ovocia jesene. Poznáme veľké množstvo odrôd viniča. Delíme ich na odrody stolové a muštové. Stolové sú určené na bežnú konzumáciu a z muštových sa vyrábajú mušty a vína. Hrozno má aj množstvo využití.

Povieme si, ako vplýva na krásu, ako môže zlepšiť naše zdravie a ako ho využiť v kuchyni. 

Vplyv hrozna na naše zdravie

Hrozno obsahuje fruktózu, vďaka ktorej má dostatok energie, málo kalórií a minimum tukov. Ďalej obsahuje dôležité vitamíny (A, E, B, a C), minerály a stopové látky (draslík, fosfor, železo, vápnik a kremík). Zlepšuje činnosť a funkciu črevného systému. Hrozno je výborný antioxidant. Posilňuje imunitu a obranyschopnosť organizmu. To má význam predovšetkým v období chrípok a pri prechladnutí. Hrozno priaznivo ovplyvňuje aj funkciu pečene, obličiek, pomáha pri zápche. 

Odporúčame prečítať si: Aké bylinky zbierame v septembri?

Hrozno a jeho bonusy

Zdroj: Shutterstock®

Hrozno v kuchyni

Počuli ste už o oleji z hrozna? Olej z hrozna je výsledkom lisovania hroznových jadierok a využíva sa napríklad na prípravu šalátov, marinád a rôznych dressingov. Hrozno konzumujeme v čerstvom stave, ale dá sa použiť aj na výrobu kompótov, džemov, vinného octu, muštov a sirupov. Hrozno sa dá výborne skombinovať so slanými aj sladkými jedlami. Chutí s dobrým syrom, v ovocnom šaláte alebo v tvarohových koláčoch. 

Odporúčame prečítať si: Tekvica hokaido - prečo je iná ako ostatné?

Hrozno a jeho bonusy

Zdroj: Shutterstock®

Recept: Jednoduchý hroznový šalát


Potrebujeme: 300 g hrozna, väčšie jablko, hrušku, citrón, biely jogurt, med.
 
Postup: Ovocie umyjeme, z jabĺk a hrušiek odstránime jadrovníky. Pokrájame na kocôčky, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme hrozno, jogurt, podľa chuti med a premiešame.

Odporúčame prečítať si: Poznáte význam omega-3 a omega-6 mastných kyselín?

Hrozno a jeho bonusy

Zdroj: Shutterstock®

Hrozo pre krásu

Toto zázračného ovocie je súčasťou kozmetických prípravkov ako sú krémy či pleťové masky pre zrelú pleť. My máme pre vás dva spôsoby, ako využiť hrozno pre vašu krásu.

1. spôsob 

Vytlačenú šťavu natrieme na tvár a necháme pôsobiť ako masku 15-20 minút. Okrem vitamínov a minerálnych látok obsahuje ovocné AHA kyseliny, ktoré veľmi priaznivo pôsobia na stav pleti.

2. spôsob

Zmiešame 5 lyžíc hroznovej šťavy s lyžičkou medu a 2 lyžicami krému. Necháme pôsobiť na pokožke 20 minút. Potom zmyjeme teplou vodou.

Odporúčame prečítať si: Orgánové hodiny - čo dôležité nám prezrádzajú podľa čínskej medicíny

Hrozno a jeho bonusy

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Katarina Hovancova 03.09.16 15:24

KH
karma
86.00

hrozno je moje najoblubenejšie ovocie

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 03.09.16 18:24

MM
karma
100.00

milujem hrozno

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 03.09.16 19:42

IM
karma
100.00

mnam dala by som si

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 03.09.16 20:46

MC
karma
109.00

Rada si pomaškrtím na svojom dopestovanom hrozne ,práve dozrieva.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 03.09.16 20:51

JK
karma
100.00

Skvelý článok hrozno mám rada a často ho kupujem

  • 2
Odpovedať

Patrícia Debnárová 03.09.16 23:21

PD
karma
-1.00

Hrozno je jedno z mojich najobľúbenejších ovocí a najviac ho mám rada zo syrom. Určite odporúčam také jednohubky. :)

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 04.09.16 06:59

MR
karma
109.00

práve v tomto období mi chutí najviac

  • 1
Odpovedať

Juliana Šurkovská 06.09.16 23:17

karma
-1.00

V tomto období nikdy nechýba na našom stole.

  • 0
Odpovedať

Katarína Janotíková 08.09.16 07:08

KJ
karma
-1.00

:) najlepšie je zelené a sladučké

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 22.09.16 10:46

GV
karma
85.00

sladucke hrozno je najlepsie na zobanie kdekolvek a kedykolvek, najlepsie bezkostkove alebo priamo zo zahradky

  • 1
Odpovedať

Jana Vaszily 29.09.16 08:45

JV
karma
-1.00

suhlasim

  • 1
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 01.10.16 19:36

karma
74.00

hrozno mám velmi rada

  • 0
Odpovedať

Lenka Lapuniková 04.10.16 12:13

LL
karma
-1.00

Najradšej mám biele. Mňam.

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 10.12.16 18:31

ľO
karma
-1.00

v lete si na ňom pochutnávam najradšej

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní