Kamut - vzácnosť medzi pšenicami

Kamut - vzácnosť medzi pšenicami
  • 03.02.2015
  • Hab sk

Veľakrát sa nepozeráme a nechceme vedieť, čo to vlastne jeme. Treba si však uvedomiť, že telo si to veľmi dobre pamätá a práve preto by sme mali dôkladne sledovať, čo konzumujeme. Zvlášť pre ľudí, ktorí majú nejaké ochorenie, je často strava veľmi dôležitá. Dávame vám do pozornosti kamut, s ktorým som sa prvýkrát stretla pri ochorení môjho syna, ktoré je neurologického pôvodu.

Po naštudovaní si potrebných informácií som zistila, že ide o jediný druh pšenice, ktorá nie je geneticky modifikovaná, čo pri neurologických problémoch je to najlepšie, čím môžeme nahradiť klasickú múku či cestoviny.

Odporúčame prečítať:  Quinoa - zrniečka bez lepku a cholesterolu

Kamut je vzácnym starodávnym druhom pšenice, ktorá nebola dotknutá rôznymi modernými postupmi, ktoré často obetujú chuť a obsah živín pre zaistenie vyšších prínosov. Stará legenda hovorí, že v roku 1949 dostal jeden americký letec v Portugalsku niekoľko zŕn od kamaráta, ktorý tvrdil, že ich zobral z kamennej schránky z Egypta. Jeho otec začal tieto semená zasievať a pestovať. Vedci sa domnievajú, že kamut prežil niekoľko storočí vďaka tomu, že sa mu moderné technológie nevenovali a pestovali ho iba egyptskí poľnohospodári.

druhy obilnin

Zdroj: Shutterstock®

Vďaka tomu kamut nie je šľachtený chemickými postupmi, ale iba rukami prírody. Oproti bežnej pšenici sú zrná rastliny dvojnásobne veľké a niekoľkonásobne ju prevyšujú aj s obsahom živín. Kamut má údajne až do 40 percent viac bielkovín, tukov, aminokyselín, vitamínov a minerálov ako bežná pšenica. Vďaka svojej histórii dostal ochrannú známku, ktorá zakazuje rastlinu geneticky modifikovať a chemicky ničiť, čím si zachováva svoju výnimočnosť aj naďalej.

Odporúčame prečítať:  Čím a ako nahradiť bielu múku?

produkty so pšenice

Zdroj: Shutterstock®

Hlavnými obsahovými látkami sú vitamín E, fosfor, riboflavín, horčík, zinok, železo, niacín a iné látky, ktoré sú prospešné zdraviu aj imunite ľudského tela. Aby toho nebolo málo, kamut je jediný druh pšenice, ktorý napriek obsahu lepku nie je nevhodný pre alergikov na lepok.


Vďaka kamutovým cestovinám budú vaše jedlá nielen zdravšie, ale aj chutnejšie a prospejete tak svojmu telu. Kamut je pestovaný ekologicky v biokvalite, bez modifikácie a kontaminácie iným druhom pšeničných zŕn. 

Autor: Mgr. Jana J. Križanová

Zdroj foto: www.shuterstock.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Erika Špacírová 12.04.16 09:34

karma
93.00

o kamute počujem prvý x

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní