Keď to preženiete s opaľovaním, pomôže vám levanduľový olej

Keď to preženiete s opaľovaním, pomôže vám levanduľový olej
  • 05.07.2016
  • Silvia Karasová

Levanduľa je nielen krásna rastlinka, ktorej romantický vzhľad nemožno odoprieť, no má aj skvelé liečivé vlastnosti. Poznáme ju najmä z oblasti aromaterapie, avšak v našich domácnostiach sa začína čoraz viac usídľovať aj s čestným miestom – v lekárničke. Pokiaľ jej čaru podľahnete až na tohtoročnej dovolenke pri pohľade na levanduľové polia, po návrate domov si rozhodne zakúpte levanduľové výrobky. Alebo ešte lepšie. Na dovolenku sa vyberte s jedným z nich určite.

Levanduľa sa využíva tak v kuchyni, ako aj v kozmetike, či už spomínanej aromaterapii. Známe sú jej podoby napríklad v liečivých vankúšikoch, ktoré nám pomôžu eliminovať bezsenné noci, či v podobe kvapiek do kúpeľa, ktorý z nás vyženie všetok stres a dopraje nášmu telu aj mysli potrebný relax.

Odporúčame prečítať: Domáce recepty na odstránenie jaziev

Keď to preženiete s opaľovaním, pomôže vám levanduľový olej

Zdroj: Shutterstock®

Keď to so slnením preženiete

Nezanedbateľný je aj levanduľový olej, alebo voda, ktoré okrem masáže môžete využiť aj ako prvú pomoc pri popáleninách. Levanduľa je totiž skvelá v tom, že pomáha popálenú pokožku upokojiť, zregenerovať a urýchliť jej hojenie. Má taktiež protizápalové a antibakteriálne účinky. Olej, prípadne vodu môžete využiť pri spálení na slnku, ale tiež ako to v kuchyni preženiete a podarí sa vám na seba vystrieknuť vrelý tuk, či obariť sa.  

Odporúčame prečítať: Zabojujte s lymfodrenážou proti celulitíde

Keď to preženiete s opaľovaním, pomôže vám levanduľový olej

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie účinky levandule

Ak vás trápi nervózne obdobie, ťažšie spíte, priveľa sa trápite a neviete sa uvoľniť, je najvyšší čas zvoliť ako prvú pomoc práve levanduľu. Môžete si uvariť levanduľový čaj, nakvapkať pár kvapiek oleja do kúpeľa, či priamo na vankúš. Upokojujúce vlastnosti tejto rastlinky vám ľahšie navodia spánok a pomôžu tiež v boji s nočnými morami.

Levanduľový čaj vám pomôže aj pri zápche, či problémoch s plynatosťou. Podporuje tiež vylučovanie žlče, a celkovo pôsobí hojivo.

V kozmetike sa okrem levanduľových parfémov, môžete poobzerať aj po levanduľovej soli. Tú môžete použiť pri liečbe ekzémov, či akné. Využiť ju môžete na peeling, ale tiež na liečivý kúpeľ, do ktorého túto soľ pridáte. 

Odporúčame prečítať: Ako na dlhotrvajúcu manikúru v pohodlí domova?

Keď to preženiete s opaľovaním, pomôže vám levanduľový olej

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľou je možné nahradiť aj ústnu vodu. Pomáha nielen pri problémoch so zápachom, ale dokáže dať do poriadku viaceré ťažkosti vašej ústnej dutiny, napríklad krvácanie ďasien, či eliminácia baktérii, vznikajúci zápal, dokonca aj vírusy spôsobujúce trebárs angínu.

Levanduľu si do pokožky aj vtierať, prípadne ju inhalovať. Upokojí dýchacie cesty, vyčistí pleť, zmierni alergické prejavy, upokojí boľavé miesta postihnuté reumou, dnou, či nejakým zápalom.

NÁŠ TIP: Pripravte si vlastnú levanduľovú tinktúru so všestranným zameraním. Cca 30 gramov levandule zalejte alkoholom (ideálne aspoň 60%), luhujte dva týždne, preceďte a vlejte do nádobky. Uskladňovať by ste ju mali na tmavšom a chladnejšom mieste.

Odporúčame prečítať: Viete, ako správne používať BB krém?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 05.07.16 07:25

SK
karma
114.00

...urcite skusim, ja som si asi pred 10 dnami spravila macerat, ktory mam v kokosovom oleji na chladnom a tmavommieste, po skonceni macerovania roztopim, precedim a budeme mat levandulovy krem. Robila som si aj levandulovy caj vecer pred spanim a ma naozaj upokojujuce ucinky.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 05.07.16 08:18

MZ
karma
92.00

levanduľa krásne vonia a určite si ju viem predstaviť aj na svojej pokožke :-)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 05.07.16 08:40

MC
karma
109.00

Levanduľu pestujem,zatiaľ som ju len sušila.

  • 0
Odpovedať

Lenka Lapuniková 05.07.16 13:05

LL
karma
-1.00

Milujem levanduľu. Určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 05.07.16 13:23

karma
93.00

ďalšie skvelé využitie :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 05.07.16 17:05

karma
107.00

Levandulu zbožňujem.Ale nič som z nej nikdy nerobila,len ju mám v kytičkách v kuchyni a špajzi.Dobré tipy.

  • 0
Odpovedať

Katarína Horňáková 12.07.16 20:59

KH
karma
-1.00

Ľúbim levandule a ich vôňu...

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 14.07.16 18:54

MZ
karma
-1.00

Ja som tej levandule nemohla kedysi prísť na chuť.. no už po dlhšom čítaní a zisťovaní rôznych plusov som predsa len upustila.. a kúpila som rovno levanduľu v kvetináči domov :). Už sa stávame aj kamarátky :D

  • 0
Odpovedať

simona vician 03.01.17 10:16

SV
karma
100.00

levandule mam v zahrade vela, milujem jej vonu a aj ako vyzera, je to neskutocna rastlinka :) som ani nevedela, ze pomaha pri spaleni:)super vediet..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní