Keď vám choroba klope na dvere, vyzbrojte sa voči nej najsilnejšími prírodnými antibiotikami

Keď vám choroba klope na dvere, vyzbrojte sa voči nej najsilnejšími prírodnými antibiotikami

Náhle zmeny počasia sa často podpíšu pod náš fyzický stav. Aj keď je možno chrípkové obdobie úspešne za nami, vždy môžeme očakávať, že nás jednoducho nejaká baktéria premôže a donúti vliezť pod perinu, či v tom horšom prípade zájsť k lekárovi.

Lekári v dnešnej dobe predpisujú pacientom veľké množstvo antibiotík, ktoré sú veľakrát zbytočné. Ich účinnosť na ľudský organizmus sa znižuje a my začíname byť voči nim imúnni. 

Čo ak vám povieme, že pri najbližšom prechladnutí nemusíte utekať k lekárovi, ale stačí zájsť do obchodu po nejaké prírodné antibiotiká? Prinášame vám preto prehľad tých najúčinnejších prírodných antibiotík, ktoré sa používajú už po stáročia. Ktoré prírodné liečivá zvládnu boj proti baktériám a vírusom?

Odporúčame prečítať: 7 dôvodov, prečo denne praktizovať plank

Keď vám choroba klope na dvere, vyzbrojte sa voči nej najsilnejšími prírodnými antibiotikami

Zdroj: Shutterstock®

Ktorými prírodnými prostriedkami bojovať proti virózam?

1. Chren dedinský

Antibiotikum, ktoré má antioxidačné účinky, pomáha zvládať stres, podporuje imunitný systém a tiež si výborne dokáže poradiť so začínajúcou infekciou. Chren pôsobí proti baktériám a vírusom. Obsahuje množstvo vitamínov, podporuje tiež trávenie, a tým zlepšuje aj metabolizmus.

Svojou pikantnosťou pomáha uvoľniť nosové dutiny a horné dýchacie cesty. Najlepší je čerstvý, ktorý si môžete pridať do šalátov či k mäsku. Šťavu z neho môžete použiť ako kloktadlo, poprípade ho môžete nastrúhať a zmiešať s citrónom – vytvoríte si tak kašičku, ktorú postupne budete pojedať.

2. Propolis

Zmes vosku a živice, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe medu. Samotný propolis má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti, vďaka čomu je vhodný na liečbu akné, ale aj pri tráviacich ťažkostiach, na liečenie bakteriálnych ochorení, či na podporu imunitného systému.

Avšak pri jeho užívaní sa majte na pozore – ak patríte medzi alergikov, tak by u vás mohol spôsobiť alergickú reakciu.

Odporúčame: O 66% nižši výskyt rakoviny prsníka v Japonsku. Dôvodom je táto látka v strave.

Keď vám choroba klope na dvere, vyzbrojte sa voči nej najsilnejšími prírodnými antibiotikami

Zdroj: Shutterstock®

3. Cesnak kuchynský a cibuľa

Rokmi overení pomocníci, ktorých účinnú silu využívali aj naši predkovia. Cesnak patrí medzi najsilnejšie prírodné antibiotiká, pretože obsahuje viac ako 400 liečivých látok, ktoré pôsobia proti vírusom a baktériám v ústnej dutine a v črevách. Cesnak, rovnako aj cibuľa, majú antibakteriálne a antivírusové účinky, vďaka ktorým urýchlite priebeh liečby.

Obe tieto potraviny nepatria práve medzi najvoňavejšie a najchutnejšie. No ich účinky sú naozaj zázračné. Cibuľa pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, pôsobí antisepticky, dezinfikuje tráviacu sústavu, ničí baktérie. Tiež skvelo pomáha pri odstraňovaní hlienu a pri nachladnutí.

Ak sa neodvážite na ich konzumáciu len tak v surovom stave, skúste ich zmiešať s medom, ktorý má lahodnú sladkú chuť. Navyše med je ďalšie prírodné antibiotikum.

Odporúčame prečítať: 9 druhov orechov a semien a ich zdravotné výhody

Keď vám choroba klope na dvere, vyzbrojte sa voči nej najsilnejšími prírodnými antibiotikami

Zdroj: Shutterstock®

4. Škorica

Toto korenie by nemalo byť využívané len na dochucovanie koláčov či vianočných perníkov, ale jeho potenciál by ste mali využiť aj pri liečbe niektorých ochorení. Môžete si ju tiež pridať do čaju alebo do kávy. Škorica má antibakteriálne účinky aj protizápalové účinky. Preto je pri chrípke ideálnym spoločníkom.

5. Tymian

Alebo aj inak nazývaný ako penicilín chudobných nielenže skvelo vonia, ale má aj antibiotické vlastnosti. Zvláda boj proti infekciám. Považuje sa za jedno z najsilnejších prírodných antibiotík, ktoré má dezinfekčné a antiseptické vlastnosti. Ničí plesne, zabíja baktérie. Ak ho zmiešate s olivovým olejom, získate tiež odvar, ktorý sa používa na čistenie rán.

6. Medovicový med

Medovicový med je med, ktorý nevyrábajú včely z nektáru, ale z takzvanej medovice. Medovica je sladká šťava, ktorú vylučujú cudzopasné druhy hmyzu, napríklad vošky alebo červce, na tráve, listoch a ihličí drevín. Má silné antibakteriálne a protizápalové pôsobenie, podporuje imunitný systém a prestavuje pomoc pri prechladnutí, chrípke či zápaloch dýchacích ciest.

7. Echinacea

Táto bylina sa tradične používa na podporu imunitného systému a má silné antibakteriálne vlastnosti. Toto prírodné antibiotikum ničí nielen baktérie v tele, ale dokonca pôsobí aj proti niektorým vírusom. Užívať ju možno formou čajov, tinktúr aj kapsúl. 

Aktualizované na 19. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Soňa Krátka 10.03.17 07:34

SK
karma
114.00

...áno, vždy najprv radšej používam prírodné lieky - čajíky, cibuľa, cesnak, zázvor, škorica...

  • 2
Odpovedať

Soňa Kelemenová 10.03.17 08:16

SK
karma
86.00

ja som zásadne proti liekom.... celú zimu sme pili čajík s čerstvým zázvorom a medom..... a chorá som nebola ani si nepamätám že kedy.... večer pijem teplú vodu so škoricou....

  • 2
Odpovedať

Monika Filípková 10.03.17 09:51

MF
karma
56.00

Akurát dnes pociťujem, že na mňa niečo lezie. Smrkanie, kýchanie, sťažené dýchanie, musím siahnuť po týchto liečivých prostriedkoch.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 10.03.17 13:17

karma
107.00

Tiež najskor skúsim takýchto pomocníkov,lieky len v nevyhnutnom prípade..

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 10.03.17 16:45

MM
karma
100.00

čítala som, že aj odvar z paliny je dobrý, dokáže vraj zmobilizovať organizmus

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 10.03.17 20:34

ĽŠ
karma
100.00

Presne tak, radšej prírodné antibiotiká ako na predpis.

  • 1
Odpovedať

Iveta Moravčíková 10.03.17 20:38

IM
karma
100.00

u nás najskôr bylinkové čaje

  • 1
Odpovedať

11.03.17 01:11

karma
-1.00

nic moc...najlepsi je riadny mesovy vyvar.. imunita sa buduje v zaludku a na ten je masovy vyvar najlepsia vyziva..

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.03.17 17:18

JK
karma
100.00

Lieky nemusím radšej mám domáce recepty a bylinky

  • 1
Odpovedať

Daniela Revayová 12.03.17 21:39

DR
karma
104.00

Taka som rada, ze uz mam tymian na balkone :-)

  • 1
Odpovedať

Jana Uhrová 19.03.17 13:12

JU
karma
103.00

tiež sa nimi snažím podporovať imunitu, hlavne cesnakom a cibuľou..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní