Kúpele Luhačovice - svetoznáme i blízke Slovákom

Kúpele Luhačovice - svetoznáme i blízke Slovákom
  • 14.09.2016
  • PR článok

Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice), a. s., si dlhodobo udržiavajú pozíciu Slovákmi najnavštevovanejších českých kúpeľov. Ročne v nich strávi liečebné a wellness pobyty približne 2000 slovenských klientov. Slováci tak tvoria viac ako polovicu zahraničných návštevníkov, aj keď počtom prenocovaní vedú stále Rakúšania. Do najväčších moravských kúpeľov lákajú slovenskú klientelu jedinečné minerálne vody na čele s Vincentkou, stavby najvýznamnejšieho slovenského architekta Dušana Jurkovičova, kultúrne a spoločenské podujatia, ochotný a milý personál a špičkové kúpeľné a wellness služby. Informoval o tom Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice.

Kým dobré kúpeľné a wellness služby dnes klienti nájdu už aj v iných kúpeľoch, ostatné lákadlá sú viac či menej doménou Luhačovíc. Každopádne Luhačovice majú nezameniteľný genius loci (ducha miesta). Pre Slovákov sú suverénne najnavštevovanejšími českými kúpeľmi s bohatou tradíciou česko-slovenskej vzájomnosti. Navyše sem majú veľmi blízko - od hraníc je to len 25 km. Aj počas tohtoročného septembra pripravila akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice (od 7. do 10. 9.) už 4. ročník Dní slovenskej kultúry, ktoré sú jedným z vrcholov kultúrneho leta. Počas niekoľkých dní sa tu predstavili umelci zo Slovenska - bratislavský Folklórny súbor Karpaty a swingová hudba Fats Jazz Band. Tradične sa ich zúčastnila aj početná skupina slovenských novinárov,“ konštatoval J. Dědek.

Odporúčame tiež: Zdravý recept: Bábovka z cukety, maku – bez lepku

Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice)

Zdroj: Shutterstock®

Dodal, že najväčším lákadlom pre Slovákov je súbor Jurkovičových stavieb - Jurkovičov dom, Vila Chalúpka, Vila Jastrabie, Vodoliečebné kúpele, Riečne a slnečné kúpele a Hudobný pavilón. Kúpele Luhačovice sa o tieto architektonické skvosty starajú a udržiavajú tak Jurkovičov odkaz. Najvýznamnejšou Jurkovičovou realizáciou v Luhačoviciach je Jurkovičov dom. Stavby Dušana Jurkoviča, vytvorené pre Luhačovice v priebehu len troch rokov, spájajú motívy regionálnej karpatskej ľudovej tvorby s dekoratívnymi princípmi secesie. Architektúra kúpeľov korešponduje aj s vrcholiacim emancipačným hnutím stredoeurópskych slovanských národov, usilujúcich o sebaidentifikáciu, okrem iného prostredníctvom ľudovej kultúry. Touto syntézou sa Kúpele Luhačovice líšia od radu významných európskych kúpeľov, ktorých architektonický výraz je viac či menej unifikovaný, kozmopolitný, vychádzajúci z rímskej klasickej tradície.

Veľa ľudí ani netuší, že príchod a pôsobenie Dušana Jurkoviča v Luhačoviciach súvisí s tým, že začiatkom 20. storočia českí a slovanskí buditelia hľadali protipól Karlových Varov, kde sa stretávali spoločenské špičky nemeckých krajín v nemeckom salóne. Myšlienka vytvoriť protipól a tradíciu stretávania sa Slovanov v Luhačoviciach v slovanskom salóne, stála pri pozvaní Jurkoviča do Luhačovíc. 

Odporúčame tiež:  Čo vám signalizujú závraty?

jurkovič luhačovice

Zdroj: Shutterstock®

„S tým korešponduje aj tradícia stretávania sa a podpory česko-slovenskej vzájomnosti. Tento rok sa v Luhačoviciach konal v poradí už štvrtý ročník Dní slovenskej kultúry, ktoré nadväzujú na tradíciu Československých porád, ktoré prebiehali v Luhačoviciach v rokoch 1908 - 1938. V Luhačoviciach pôsobili začiatkom minulého storočia tri výrazné osobnosti pochádzajúce zo Slovenska, ktoré spájal okrem priateľstva aj vrelý vzťah k tunajším kúpeľom. Boli nimi architekt Dušan Samuel Jurkovič, národný buditeľ, kúpeľný lekár a iniciátor stretnutia Čechov a Slovákov MUDr. Pavol Blaho a správca Cyril Holuby, ktorý založil v Luhačoviciach miestnu odbočku spolku českoslovanskej jednoty. Na konci dvadsiatych rokov minulého storočia, v čase, keď väčšina kúpeľných miest na západe Čiech bola prakticky v cudzích rukách, zdobili moravskoslovenské pomedzie neprehliadnuteľné kúpele, ktoré vlastnili Česi a ktoré sa stali aj miestom stretávania Čechov a Slovákov,“ vysvetlil J. Dědek.

Odporúčame tiež: Farby, ktoré vám prezradia, čo vás trápi

masáže

Zdroj: Shutterstock®

Najnavštevovanejším zariadením pre Slovákov je v Luhačoviciach ALEXANDRIA**** Spa & Wellness hotel, ktorého služby využíva takmer polovica slovenských klientov. Veľmi obľúbený je aj ďalší štvorhviezdičkový hotel Jurkovičov dom. K najobľúbenejším pobytom sa radia predĺžené wellness víkendy, relaxačné pobyty, týždenné pre seniorov, ale aj klasické liečebné pobyty. Slovákov oslovuje popri histórii aj geografická blízkosť, keď do Luhačovíc majú mnohí bližšie ako do slovenských kúpeľov. Luhačovice sú po ceste vzdialené iba 25 km od hraničného prechodu Drietoma - Starý Hrozenkov, 54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy. Ubytovanie a služby uspokoja tak milovníkov luxusu, ako aj klientov uprednostňujúcich cenovo dostupný štandard. V neposlednom rade je pre nich lákadlom jedinečnosť a vzácnosť Luhačovických minerálnych vôd. 

Odporúčame tiež:  Vyrysujte svoj chrbát vďaka cvičeniu na hrazde

alexandria hotel luhacovice

Zdroj: Shutterstock®

Na území Kúpeľov Luhačovice sa v súčasnosti nachádza 13 prameňov, z toho sa akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice stará o 10 z nich. Najznámejšie sú Vincentka, Ottovka, Aloiska a prameň Dr. Šťastný. Mená pochádzajú najmä od členov šľachtického rodu Serenyiovcov, predchádzajúcich majiteľov panstva, na ktorých pozemkoch sa pramene nachádzali. Systematické využívanie minerálnych prameňov na liečebné účely má viac ako 300- ročnú tradíciu. Kúpeľná liečba v Kúpeľoch Luhačovice je založená na využití prírodných liečivých zdrojov v kombinácii s najmodernejšími liečebnými a rehabilitačnými metódami. Pri kúpeľnej liečbe sa minerálne vody používajú na pitné kúry, inhalácie a prírodné minerálne kúpele.

Odporúčame tiež: Ešte lepšie účinky pri riešení pigmentových škvŕn prírodnou cestou 

kúpele luhačovice ottovka

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Martina Zahoranová 14.09.16 13:32

MZ
karma
92.00

určite sa tam raz vyberieme s rodinkou určite je tam veľmi pekne

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 15.09.16 19:08

MM
karma
107.00

Je tam veľmi pekne

  • 0
Odpovedať

Peter Hošták 25.09.16 08:19

PH
karma
-1.00

Bol som tam s manželkou, bol som spokojný so službami, prostredím

  • 0
Odpovedať

Pavol Cvíčela 04.12.16 12:15

PC
karma
-1.00

Chystáme sa v lete...

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 22.11.18 15:47

JK
karma
103.00

EšTE SOM TAM NEBOL

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.02.21 08:05

KS
karma
133.00

Možno sa mi ich raz podarí navštíviť :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní