Ľanový a ricínový olej – bojovníci proti rakovine

Ľanový a ricínový olej – bojovníci proti rakovine
  • 26.07.2016
  • Silvia Karasová

Na trhu dostať pomerne veľké množstvo rôznych druhov olejov. Väčšinou sa však po olej rozhliadneme len vtedy, keď nám dôjdu zásoby toho nášho kuchynského, prípadne sa rozhodneme pre zdravšie varenie. Vtedy sa obzrieme po olivovom, či kokosovom. No čo oleje, ktoré zaplňujú poličky v obchodoch so zdravou stravou, či dokonca možno ich nájsť len v lekárni?

Dnes si predstavíme dva z nich, jeden patrí do chladničky s nápisom bio a druhý si môžete zakúpiť len od farmaceutov. Oba sú však mimoriadne zdravé a majú množstvo liečivých vlastností. Spája ich fakt, že môžu zohrať nepostrádateľnú úlohu v prevencii, či dokonca v boji s rakovinou.

Odporúčame prečítať: Objavte 6 potravín, ktoré pomáhajú likvidovať akné

Ľanový a ricínový olej – bojovníci proti rakovine

Zdroj: Shutterstock®

Ľanový olej

Už samotné ľanové semienka sú jednou z najzdravších drobných pochutín, ktoré by sme si mali dopriavať čo najčastejšie. Posypať nimi zdravé raňajky, pridať ich do zeleninového šalátu na obed, či pomlieť a vsypať napríklad do polievky. Z nich sa vyrába aj „zázrak“ zvaný ľanový olej.

Obsahuje množstvo nenasýtených 3-Omega mastných kyselín, ktoré z bežnej stravy dostávame do tela menej než je potrebné. Ide o oleje, ktoré pomáhajú organizmu správne fungovať a zbavovať sa všetkých škodlivín. Okrem nich je ľanový olej tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu čriev. Vďaka nemu môžeme tiež znížiť vznik rakoviny hrubého čreva. V ľanovom oleji nájdeme tiež mimoriadne veľké množstvo tzv. lignanov. Lignany majú výrazné antibakteriálne, protirakovinové aj protiplesňové účinky. Pre príklad v ľanových semienkach ich nájdeme 100 násobne viac než v iných zdrojoch. Nechýbajú v ňom ani všetky dôležité minerály, z vitamínov je to najmä E a tie zo skupiny B.

Odporúčame prečítať: 3 zásady ochrany prirodzenej ochrany intímnych partií

Pri pravidelnom užívaní je takmer dokonalou prevenciou proti vzniku rakoviny, a tiež účinným pomocníkom pri jej eliminácii.

Ľanový a ricínový olej – bojovníci proti rakovine

Zdroj: Shutterstock®

Ricínový olej

Tento druh oleja sa zvykne používať najmä vtedy, keď trpíme častou zápchou a črevá potrebujeme prečistiť. Kedysi sa predával voľne, dnes budete potrebovať na jeho orálne užitie v lekárni predpis. Ricínový olej sa však odporúča tiež vtierať do pokožky – na tento účel už predpis nepotrebujete.

Získavá sa zo semenien rastliny zvanej Ricinus communis, známej aj ako „Kristova ruka“. Samotný ricín zo semienok je prudko jedovatý, to však neplatí o oleji. Obsahuje kyselinu ricinoolejovú, ktorá má silne hojivé účinky.

Cez pokožku dokáže vplývať na náš organizmus a pomáhať mu v boji s nahromadenými toxínmi. Dokáže totiž zničiť baktérie aj vírusy v tele, pomôže upokojiť svrbenie, či pálenie pleti. Pokojne ho môžeme použiť aj namiesto krému po opaľovaní. Pomôže zregenerovať jazvy, aj odstrániť bradavice. Oživiť naše mihalnice, aj vlasy a dodať im stratené zdravie.

Ricínový olej tiež stimuluje našu lymfu, čím sa uľahčuje odplavovanie škodlivín z tela, v podobe zábalov odstráni bolesť kĺbov a svalov. 

Odporúčame prečítať: Ovocie plné vitamínov – egreš


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Lucia Šeptáková 26.07.16 06:18

karma
108.00

Ľanove semienka konzumujeme pravidelne,olej som este nemala.Ani ricínový.Počula som veľa o pozitívnych účinkoch na zdravie.

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 26.07.16 08:00

LK
karma
100.00

Ricinovy olej na pleť, to počujem prvý krát

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 26.07.16 08:27

SK
karma
114.00

ricínovy olej mám, niečo dobré a pozitívne som o ňom počula, najmä o vplyve na rast obočia, mihalníc, vlasov, preto som si ho aj kúpila...ľanové semienka si obcas pridávam do bieleho jogurtu s medom, orieškami a škoricou...

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 27.07.16 14:34

IM
karma
100.00

robievaju sa aj obklady z lanových semienok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní