Zdravé vylučovanie môže byť i viackrát za deň, tvrdia lekári

Zdravé vylučovanie môže byť i viackrát za deň, tvrdia lekári
  • 24.04.2017
  • Michaela Hollá

Stolica či vylučovanie je veľmi chúlostivá a intímna téma, o ktorej sa v širokej verejnosti až tak často nehovorí. Jedna stolica za tri dni alebo dve stolice za deň? Čo je zdravé a čo už napovedá choroby? U každého je to veľmi individuálne a zdravé vylučovanie závisí od viacerých faktorov.

Vylučovanie je „akt“, ktorý robí každý zdravý človek a vo všeobecnosti sa o ňom takmer vôbec nehovorí. Možno ste si však všimli, že váš spolubývajúci trávi podstatne viac času na toalete ako vy. To, že máte stolicu len raz za dva dni, ešte nemusí znamenať, že ste chorý. „Niektorí dospelí ľudia majú stolicu aj trikrát za deň, iní zase len jedenkrát za dva dni,“ hovorí doktorka Jennifer Inra z bostonskej nemocnice. 

Strava

Vo všeobecnosti platí, že vegetariáni navštevujú toaletu častejšie ako konzumenti mäsa. Tým, že  neprijímajú bielkoviny z mäsa je ich frekvencia vyprázdňovania oveľa vyššia. S častejším „chodievaním na veľkú“ súvisí tiež zvýšený príjem tekutín a jedla, z čoho vyplýva, že obézni ľudia a muži budú mať frekvenciu vylučovania stolice vyššiu.

Prečítajte si tiež: Ploché bruško za 3 dni! Skúste tento kompletný jedálniček.

vylučovanie

Zdroj: Shutterstock®

Stres

Pokiaľ vás stresuje práca alebo rodinné prostredie môže to spôsobiť to, že vaša stolica bude častejšia ako zvyčajne. U niektorých ľudí však stres môže spôsobiť presný opak. „Ak máte strach, telo nasmeruje krv na dôležité orgány, ako sú srdce a pľúca a ďaleko od vášho zažívacieho systému - čo môže zanechať vaše črevo v turbulenciách,“ povedal Satish Rao šéf gastroenterológie na Univerzite Augusta. 

Bude vás zaujímať: Zubné pasty - tieto druhy by ste mali poznať!

vylučovanie

Zdroj: Shutterstock®

Návšteva lekára

Obávať by ste sa mali začať až vtedy, ak pocítite veľké zmeny pri vyprázdňovaní. Nejde len o farbu ale i čas. „Ak máte stolicu každý deň a zrazu nenavštívite toaletu aj tri dni, pravdepodobne ide o zápchu a mali by ste navštíviť vášho lekára,“ hovorí doktorka Inra. Avšak ani v takýchto prípadoch netreba ihneď podľahnúť panike. Stolica sa môže meniť pri užívaní liekov či držaní diéty alebo zmeny v stravovaní. 

Prečítajte si tiež: 6 zaujímavostí o mandľovom mlieku, ktoré ste určite nevedeli!

vylučovanie

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 24.04.17 09:06

SK
karma
114.00

veľmi dobrý a pravdivý článok

  • 2
Odpovedať

Soňa Kelemenová 24.04.17 11:20

SK
karma
86.00

chúlostivá téma.... ale určite treba o tejto téme hovoriť, písať.... je to prirodzená vec v živote človeka.... netreba sa hanbiť o týchto veciach rozprávať...

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 24.04.17 17:50

PV
karma
113.00

U mňa je to vyprázdňovanie ťažšie.. Viem,že to takto nemá byť ..Snažím sa jesť viac vlákniny a zeleniny..!!!

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní