Liečivé čaje z bylín, ovocia či korenín - ako vám pomôžu?

Liečivé čaje z bylín, ovocia či korenín - ako vám pomôžu?
  • 01.05.2017
  • Danka Šindléryová

Liečivé čaje naozaj existujú. Nie však doslovne. Pravý čaj pochádza z rastliny Camellia si-nensis, prípadne z jej poddruhov.

Nálevy z ostatných rastlín sú bylinné alebo ovocné čaje. Používajú sa na to rôzne časti rastlín - čerstvé alebo vysušené. Veľa bylín sa používa aj v ľudovom liečiteľstve ako prevencia alebo na ošetrenie ľahších problémov.

Dnes vám prinášame článok, ktorý bude na pokračovanie. Predstavíme vám výber najbežnejších bylín, ovocia a korenín, ktoré sa používajú jednotlivo alebo v zmesiach na liečivé čaje.

Liečivé čaje - aníz, jablko, valeriána, žihľava

Aníz: Pre sladko chutiaci čaj sa používajú sivo hnedé plody tejto rastliny. Má výraznú príjemnú vôňu, ktorou veľmi pripomína pelendrek. Nálev podporuje trávenie aj krvný obeh a často býva súčasťou detských čajov. Znižuje cholesterol, uvoľňuje cievy, podporuje srdce aj obličky. Pôsobí dezinfekčne pri vyplachovaní úst.

Odorúčame prečítať: Mobilné aplikácie pre ženy na rozvoj myslenia a pamäťe

Liečivé čaje

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Jablko: Používajú sa plody a ovocné šupky. Tento čaj je veľmi vhodný na upokojenie nervov a podporuje spánok. Pomáha aj pri hnačke a zápche. Proti hnačke pomáha nálev zo sladkých jabĺk, pri zápche zasa kyslý, ktorý je povzbudzujúci na činnosť čriev. 

Valeriána: Z vysušeného koreňa tejto byliny sa pripraví trochu trpký čaj. Pôsobí podporne na spánok a upokojujúco na nervy. Valeriána je známa aj pod názvom mačacia bylina. Zvieratá žerú listy, kvety aj korene tejto rastliny a vďaka tomu sa dostanú do stavu podobnému opilosti.

Odporúčame aj: Jarné trendy v šatníku - alebo čo sa teraz nosí?

Liečivé čaje

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Žihľava: Na nálev s jemnou chuťou sa používajú predovšetkým usušené listy. Tento čaj je močopudný a okrem toho chráni pred chudokrvnosťou vďaka vysokému obsahu železa. Žihľavu by si mali dopriať určite aj cukrovkári, pretože znižuje hladinu krvného cukru.

Odporúčame aj: Rýchle a krásne vlasové tutoriály pre všetky dlhovlásky

Veríte na liečivé účinky čajov?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Pavlína Vaksmundská 02.05.17 18:55

PV
karma
113.00

Jablčkový mám rada.. Na tie moje nervy je super.. Tiež žihľavový je fajn ,ale Aníz nemusím , nejako mi vadí tá vôňa..!!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 08.05.17 18:51

SK
karma
114.00

teraz si s manželom pripravujeme hlavne žihľavový čaj, dnes som si robila aj sedmokráskový...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní