Biely ocot: Geniálne spôsoby, ako ho využiť čo najefektívnejšie!

Biely ocot: Geniálne spôsoby, ako ho využiť čo najefektívnejšie!

Ak máte vo svojej domácnosti fľašu bieleho octu, tak sa môžete začať radovať, pretože po prečítaní tohto článku ho budete možno využívať takmer každý deň :).

Ocot sa najčastejšie využíva v gastronómii na dochucovanie jedál a šalátov. Avšak mnoho šikovných gazdiniek tento produkt využíva aj ako čistiaci prostriedok či ako prírodný odpudzovač komárov.

Dokonca, vedeli ste, že si z neho môžete vyrobiť suchý šampón, ktorý je vďačným pomocníkom pre rýchlu úpravu vlasov? Biely ocot má neskutočné možnosti využitia. Dnes sme si pre vás pripravili prehľad niekoľkých možností, ako ho využiť vo svoj prospech.

Odporúčame: Čistá domácnosť: Zoznam vecí, ktoré musíme čistiť každý týždeň

Slnkom spálená pokožka

Zdroj: Shutterstock®

1. Spáleniny od slnka

V tomto ročnom období našu pokožku vystavujeme slnečnému žiareniu a chytáme krásne bronzové opálenie. Avšak občas to s pobytom na slnku preženieme, čím sa nám vytvoria spáleniny. Nadmerným pôsobením slnečného žiarenia sa krvné cievy v koži rozširujú a vyvolávajú tak zápalovú reakciu. Toto poškodenie spôsobuje v lepšom prípade začervenanie pokožky a v tom horšom bolesť a pľuzgiere. Záchrancom v tomto prípade je ocot, ktorý má antiseptické vlastnosti, ktoré môžu zabíjať nielen baktérie, ale aj zmierniť bolesť a zápal. Na spálenú pokožku priložte obklady z octu a vody.

Odporúčame: Spánok ako bábätko? Tieto rastliny vám pomôžu spať sladko!

Kuracie vajíčka

Zdroj: Shutterstock®

2. Náhrada za vajíčka

Ak ste v zápale pečenia, no zistíte, že vám akosi chýbajú do vášho obľúbeného koláča vajíčka, tak ich nahraďte octom. Stačí, ak každé chýbajúce vajíčko nahradíte 1 lyžičkou octu a 1 lyžičkou sódy bikarbóny. Kombinácia jedlej sódy a octu spôsobuje kvasenie cesta rovnako ako vajíčka, čím bude cesto vláčnejšie.

Odporúčame prečítať: Obťažujú vás komáre? Zbaví vás ich týchto 6 surovín!

Cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

3. Pripravte si vláčnejšie cestoviny

Mnoho z nás pri varení cestovín do vody pridáva olej – je to naozaj lákavé, pretože olej zabraňuje zlepeniu cestovín dohromady. Avšak nabudúce, ak budete variť cestoviny, skúste namiesto oleja do vody pridať ocot. Cestoviny sa zväčša stávajú lepivými, pretože voda má tendenciu mať vyššie pH. Pridaný ocot upraví úroveň pH a pomôže tak vyhnúť sa zlepeniu cestovín.

Odporúčame: Krásna pleť klame: Vyzerá na 20, no v skutočnosti má 41 rokov!

Mastné vlasy

Zdroj: Shutterstock®

4. Vytvorte si „suchý šampón“

Suchý šampón je skvelým pomocníkom pre tie z nás, ktorým sa rýchlo mastia vlasy. Je to prostriedok, ktorý vás zachráni v prípade núdze (keď nemáte čas alebo možnosť si vlasy umyť klasicky). Biely ocot obsahuje kyselinu octovú, ktorá pomáha odstrániť baktérie, zabraňuje vzniku lupín a vlasy oživí. Zmiešajte 1 lyžičku octu a 2 šálky vody. Zmes premiešajte a nastriekajte ku korienkom. Nechajte vyschnúť a vlasy upravte tak ako zvyčajne.

Odporúčame prečítať: Ako si vytvoriť vlastný hydratačný pleťový produkt?

Mapy v podpazuší

Zdroj: Shutterstock®

5. Využitie v domácnosti

Ako správne gazdinky ste už určite počuli o využitiach bieleho octu v domácnosti. Mnoho z nás ocot pridáva do vody pri čistení okien. Kyselina octová pomáha lepšie vyčistiť sklá a necháva ich žiarivé bez akýchkoľvek šmúh.

Ak často bojujete s extra pokrčeným oblečením vytiahnutým z práčky, tak ho postriekajte zmesou z vody a octu a nechajte vyschnúť. Oblečenie bude rovné a ani ho nebudete musieť žehliť.

Pot môže spôsobovať mapy v podpazuší a v kombinácii s niektorými antiperspirantmi tak môžu na tričku zanechať stopy v podobe žltých škvŕn. Na tie nalejte trošku octu, nechajte chvíľku pôsobiť a oblečenie vyperte. Po vypratí na tričku po žltých škvrnách nenájdete žiadne stopy!

Odporúčame prečítať: Červené záhradné ovocie - jahody, čerešne, maliny pre vašu krásu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Kelemenová 14.08.17 09:00

SK
karma
86.00

náhrada za vajíčko? Super...... môj drahý ocení vaše rady.. moje cestoviny nebudú už viac zlepené....

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 27.12.17 14:52

SK
karma
114.00

výborné nápady, kedy ocot zastúi iné suroviny

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní