Make-up artistka Erika Grünwaldová: Milujem kreatívne a fantazijné veci, no väčšina Slovákov im nerozumie

Make-up artistka Erika Grünwaldová: Milujem kreatívne a fantazijné veci, no väčšina Slovákov im nerozumie
  • 20.03.2017
  • Michaela Hollá

Talentovaná make-up artistka Erika Grünwaldová je vo svojom obore pojem. Za posledné roky sa umiestnila na popredných priečkach až v 16-tich súťažiach.

Nebojí sa extravagantného líčenia a jej štýl by pokojne mohol konkurovať aj profesionálom zo zahraničia. 

V rozhovore pre Kamzakrasou prezradila, aké je to byť profesionálnou vizážistkou na Slovensku, aké boli jej kariérne začiatku i to kam by chcela posunúť svoju tvorbu.

Erika momentálne patríš medzi najvýraznejšie tváre v oblasti krásy na Slovensku. Bolo pre teba náročné postaviť sa na vlastné nohy?

Určite to nebolo jednoduché, no v mojich začiatkoch – pracovala som už popri strednej škole – nebol ešte taký veľký trh ako teraz. Teraz je totiž taký vizážistický boom, najmä kvôli sociálnym sieťam. Hoci bolo náročné sa ako mladá baba presadiť medzi zabehnutými vizážistami, no myslím, že som našla dieru v trhu a nebála som sa odvážneho výraznejšieho líčenia. Vtedy som si podchytila najmä mladú klientelu, ktorá chcela skúšať niečo iné. Teraz mám už stálu aj novú klientelu v každej vekovej kategórii, ktorej vyhovuje môj rukopis, takže sa z toho naozaj teším.

Prečítajte si tiež: Video tutoriály: Ako vytvoriť okúzľujúce líčenie očí

Príspevok, ktorý zdieľa Erika Grünwaldová (@erusinka),

Na sociálnych sieťach si pojem, sleduje ťa viac než 20-tisíc fanúšikov. Myslíš si, že kvalitný marketing ide ruka v ruke s touto profesiou alebo stačí mať šikovné ruky?

Kvalitný marketing robí určite veľa. No záleží od toho, na čo konkrétne sa chcete zameriavať, na akú cieľovú skupinu. Ľudia sa radi pozerajú na pekné fotky, majú radi príjemnú komunikáciu a tak isto ženy oceňujú, keď napíšem bez problému, aké produkty som použila na dané líčenie a nerobím okolo toho nezmyselné tajnosti. A určite robia veľa aj dobré vzťahy s ľuďmi, nie zbytočné žabomyšie vojny,  najmä medzi kolegami v rovnakom odvetví. Treba si predsa navzájom pomáhať, podporovať sa. Konkurencia tu vždy bola a bude, no nikto sa nebude chodiť líčiť k negatívne vystupujúcim ľuďom a brať si energiu, keď môže ísť k niekomu, kde sa bude cítiť príjemne.

Spolupracovala si aj so známymi osobnosťami na Slovensku. Vidíš rozdiel v líčení celebrity a „no name“ klientky?

Osobne rozdiely nerobím. Keď je niekto príjemný človek, nezáleží mi na tom, kto je, alebo čo robí. Stretla som skvelých ľudí aj medzi známejšími osobnosťami, tak isto aj medzi bežnými ľuďmi. U bežných klientiek je však super to, že mi väčšinou dávajú voľnejšiu ruku a nechajú si viac poradiť. U známejších osobností sa mi párkrát stalo, že povedali – nalíčte ma takto, lebo takto ma vždy líčia a to je pre mňa obmedzujúce. Vtedy nemôžem naplno prejaviť a ukázať svoj rukopis. Chápem, že každý preferuje iný štýl, niekto má rád jemnejšie líčenie, niekto výraznejšie, niekto to strieda, no teším sa, keď mi niekto plne dôveruje a zverí sa mi práve pre môj štýl líčenia. 

Bude vás zaujímať: Štýl Emmy Watson: Z filmovej čarodejnice sa stala osudová kráska

Mame potvrdeny postup do zajtrajsieho finale msr v makeupe , vidime sa zajtra o 15:30 @janahrmi

Príspevok, ktorý zdieľa Erika Grünwaldová (@erusinka),

Na akých veľkých projektoch si už spolupracovala?

Keby som mala všetko úplne konkretizovať, asi by som si nespomenula. Mimo mojich bežných klientiek stále niečo líčim, videoklipy, točenia, fotenia, prehliadky, no asi by som najviac vypichla líčenie na veľkej akcii na Miami, potom dlhodobé líčenie na foteniach v Miláne či líčenie na fotení v Istanbule. Okrem toho som mala neskutočnú radosť z pracovného výletu do Los Angeles so značkou NYX, to bol ohromný zážitok.

Kde hľadáš inšpiráciu pri extravagantnom líčení?

Inšpiráciu vidím všade možne. Niekedy natrafím na niečo konkrétne na internete, čo ma osloví a chcem si to vyskúšať, vtedy napíšem od koho pochádza inšpirácia. No inokedy sa mi o nejakom líčení aj sníva a ráno sa zobudím s tým, že toto budem dnes líčiť. Inšpirujú ma ale aj úplne bežné veci, príroda, zvieratká, vzory či farby na oblečení či doplnkoch, čokoľvek a veľakrát jednoducho líčim spontánne a chytám jeden produkt za druhým a nejako to vznikne samo. 

Bude vás zaujímať: 

Plus size modelky búrajú stereotypy: Kypré tvary už dávno nie sú tabu!

Roky si chodila na súťaže v líčení a teraz si už súčasťou poroty. Aký je to pocit?

Súťaže ma vždy neskutočne bavili, najmä keď sme dostali zaujímavú kreatívnu tému. Som súťaživý typ, avšak aj veľký stresér a dokážem sa sama vyhecovať do extrémov, nakoľko všetko v hlave preberám do najmenších detailov. Moje modelky by o mojom stresovaní vedeli narozprávať (smiech).

Mám už za sebou párkrát porotcovanie na make-up súťažiach, organizátori ma oslovujú hlavne preto, lebo už mám veľa osobných skúseností zo súťaží, som náročná a mám rada férovosť. No to, že občas porotcujem neznamená, že nadobro so súťažením končím, ak ma niekde nejaká súťaž a téma zaujme, idem do toho. Momentálne sa hlásim do súťaže NYX FACE AWARDS, čo je celosvetovo známa súťaž a súťaží sa s kreatívnymi make-up tutoriálmi, tak ma sledujte a držte mi prosím palce .

Prečítajte si tiež: Krásna misska sa nebojí vyjsť na ulicu bez mejkapu

Na YouTube sú populárne rôzne make-up tutoriály. Rozmýšľala si nad niečím podobným?

Rozmýšľala som nad tým už veľakrát, niečo málo som už aj v minulosti natočila s pomocou mojej kamarátky fotografky Ninky Skalíkovej, ktorá má veľký talent a baví ju aj točiť. No sama si na to ešte netrúfam.  Som sama na seba veľmi náročná a chcem, ak by to bolo, tak nech už to je perfektné.

Chcem produkovať kvalitné videá so všetkým, čo k tomu patrí a to stojí najmä veľa času. No uvidíme, kam ma to časom zavedie. Momentálne sa necítim ako „youtuberka“ či fulltime „influencerka“, stále mám na prvom mieste make-up a účesy pre moje klientky a zvyšok mám ako záľubu vo svojom voľnom čase a pre potešenie ľudí, čo ma sledujú.

Ďalšia vec je to, že na Slovensku ľudia ešte nie sú tak otvorení voči veciam, ktoré sú mimo hraníc toho  bežného a mňa by nebavilo točiť neustále iba videá o klasickom dennom líčení. Mám rada kreatívne aj fantazijne veci, ktoré síce nie sú na bežné nosenie keď idete vysypať smeti či na nákup potravín, ale vedia ulahodiť oku. Bola by som rada, keby to ľudia pochopili a boli voči týmto veciam otvorenejší a brali to ako formu umenia.

Dokonca si už aj okúsila plus size modeling...Práca modelky ťa nebavila?

Áno vyskúšala, no dlho ma to nedržalo, lepšie sa cítim pri vizážistickej stoličke. Spoznala som síce pritom veľa fajn ľudí, hlavne teda pri mesačnom pobyte v tureckom Istanbule. Práca modelky je náročná, fyzicky aj psychicky, človek musí byť samostatný, ovládať cudzí jazyk a keďže väčšinou sú modelky veľmi mladé kočky, je to fajn štart  do života čo sa týka samostatnosti. Príležitostne ma ešte fotografi oslovia, vraj mám fotogenickú tvár, tak keď ma ich práca zaujme, prečo nie, ale živiť by som sa tým nechcela, pretože ma to nenapĺňa.

Aký je tvoj najväčší kariérny sen, ktorý by si si chcela v dohľadnej dobe splniť?

Úprimne ani neviem. Som taká popletená kreatívna duša, ktorá si zo dňa na deň niečo zmyslí a ide si za tým (smiech). Bavia ma zahraničné spolupráce, aj keď mám rada to svoje „teplo domova“. Chcem určite skúsiť nejakú ďalšiu väčšiu súťaž v zahraničí, ale všetko chce svoj správny čas. A u mňa hlavne nikdy človek nevie, s akým novým snom sa ráno zobudím.

Odporúčame: Veľký jarný horoskop: Zemské a ohnivé znamenia prekvapí Šťastena

Sú nejaké trendy v oblasti krásy na túto jar?

Neriadim sa vyslovene trendmi. Trendy pokladám len za niečo, čo niekto v jeden deň povie, že to zrazu bude moderné, tak to všetci nasledujú. Móda sa aj tak vo všetkom vracia a aj sa stále vymýšľajú nové a nové veci. To čo svedčí jednej, druhej vôbec nemusí, hlavné je, aby sa v tom človek cítil dobre, to je najdôležitejšie.

Bude vás zaujímať: Mačacie oči, ktoré zvládnete ľavou zadnou

Je podľa teba žena krásna iba keď je nalíčená?

Určite nie. Poznám ženy, ktoré sú prirodzene krásne a sú krajšie nenalíčené či nalíčené úplne jemne. Niekomu bohato stačí dať si špirálu, trošku farby na líčka, jemne farebný balzam na pery prípadne si trošku upraviť obočie a vyzerá dokonale. Niekto má takú tvár, že si môže dovoliť akékoľvek líčenie a vie to nosiť, či už si na seba dá nahé líčenie, dymové oči, glitre či neónové pery.

Aj tak ide hlavne o to, čo vyžarujete a ani najkrajší či najdrahší make-up sveta vám nezaručí, že vás tak budú vnímať aj ostatní. Osobne sa v bežnom živote nelíčim často, pracujem veľakrát úplne nenalíčená, tak isto nemám problém ísť medzi ľudí do obchodu či na ulicu bez make-upu, pretože som to jednoducho ja a líčim sa keď na to mám náladu a robím to pre seba, lebo ma to baví :)


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Kelemenová 20.03.17 11:31

SK
karma
86.00

no čo dodať? Erika je veľmi šikovná a talentovaná... rada by som sa prišla k nej podučiť....

  • 2
Odpovedať

Monika Grígelová 20.03.17 14:10

MG
karma
55.00

Erika je super, veľmi šikovná žena :)

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 20.03.17 14:42

MM
karma
100.00

toto je už umenie, obdivujem...

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní