Mandľové kamene: Príčina zápachu z úst, o ktorej vie len málokto!

Mandľové kamene: Príčina zápachu z úst, o ktorej vie len málokto!

Zápach z úst sa najčastejšie spája s baktériami, poprípade so zubným kazom, nedostatočnou ústnou hygienou alebo so stravou. Určite už viete, že niektoré potraviny, ktoré konzumujete, môžu spôsobiť prirodzený zápach s úst. A veru, v tomto prípade môžeme hovoriť prioritne o cibuli alebo cesnaku, ktoré rozhodne neprispievajú k tvorbe sviežeho dychu.

Nepríjemným zápachom z úst trpí naozaj nespočetné množstvo ľudí, a pritom ani netušia, aká je príčina jeho vzniku. Ak patríte medzi nich aj vy a dokonca ste eliminovali všetky možné príčiny zápachu z úst a aj napriek tomu neustupuje, tak mali by ste vedieť, že príčinou môžu byť mandľové kamene.

Pozri aj: Spoznaj senzačné benefity galgánu: Brat zázvoru, no ešte lepší!

mandľové dutinky

Zdroj: Shutterstock®

Odkiaľ sa mandľové kamene berú?

Mandle predstavujú tkanivá umiestnené v zadnej časti hrdla. Ich primárnou funkciou je zachytávanie baktérii a zabraňovanie šíreniu infekcií. Jednoducho povedané, mandle fungujú ako sieť, ktorá zachytáva baktérie a vírusové častice.

Mandľové kamene predstavujú akési zhluky baktérií, kalcifikovaných zvyškov jedál a stvrdnutých hlienov. Tie sa usádzajú v zadnej časti ústnej dutiny – v mandľových dutinkách, kde môžu stvrdnúť a spôsobovať tak nepríjemný zápach z ústnej dutiny či prispievať k nepríjemnej chuti v ústach. Mandľové kamene nie sú nebezpečné, no v prípade, že „narastú“, môžu spôsobovať bolesť hrdla, poprípade môžu spôsobovať problémy pri prehĺtaní. Nepríjemné sú však najmä vtedy, keď sú pomerne veľké a vy máte pocit, ako by ste mali cudzie teleso v zadnej časti hrdla.

Mandľové kamene (z anglického tonsil stones) sú biele a môžete ich vidieť voľným okom. Stačí sa postaviť pred zrkadlo, otvoriť ústa a poriadne preskúmať zadnú časť svojej ústnej dutiny.

Čo však spôsobuje ich vznik nie je presne známe, pretože na ich vzniku sa nemusia podieľať žiadne zápaly ani iné bežné ochorenia. Často sa však hovorí o zlej ústnej hygiene ako o možnej príčine ich vzniku. Poprípade lekári uvádzajú, že mandľové kamene môžu vniknúť z dôvodu častých chronických zápalov mandlí. 

Ako mandľové kamene odstrániť?

Vo všeobecnosti platí, že mandľové kamene dokážu vypadnúť samé od seba. Až sú dostatočne veľké, tak jednoducho z mandľových dutiniek vypadnú. V prípade, ak vám mandľové kamene v ústnej dutine vadia a spôsobujú nepríjemnosti, tak si ich môžete vybrať aj sami. Stačí prostredníctvom vatovej tyčinky (poprípade fixky, pera,...) zatlačiť na mandľu a mandľový kameň tak vytlačiť von. Akonáhle sa mandľového kameňa zbavíte, tak vykloktajte ústnu dutinu roztokom slanej vody, aby ste sa zbavili všetkých baktérii.

V prípade, že je vám nepríjemne „špárať“ sa vo vašej ústnej dutine alebo sa vám mandľové kamene nepodarí vybrať, tak sa obráťte na pomoc lekára. Ten vám môže predpísať antibiotiká na liečbu mandľových kameňov poprípade vám ich odstráni už pri jednej návšteve. No v prípade, že sa vám mandľové kamene obnovujú a vytvárajú sa vám vždy nové a nové, tak môžete podstúpiť aj ich chirurgické odstránenie.

mandľový kameň

Zdroj: Shutterstock®

Prevencia vzniku mandľových kameňov

Bohužiaľ, v tomto prípade vás asi sklameme, pretože neexistuje žiadna bylinka ani žiaden trik, ktorý by zabránil ich vzniku. Jediným riešením je odstránenie mandlí, čím eliminujete riziko vzniku mandľových kameňov. Avšak, tento krok je potrebné dobré zvážiť, pretože mandle majú svoju funkciu a nemáme ich len tak „na parádu“.

Odporúčame: V čom spať počas noci a vyspať sa do ružova? Na toto rýchlo zabudni!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

16 komentárov

Ľubica Šťastná 14.01.19 06:48

ĽŠ
karma
100.00

Mandle majú svoju funkciu a ich odstránenie treba naozaj zvážiť. Poznám prípad, keď ich odstránenie spôsobilo väčší problém ako prvotný.

  • 5
Odpovedať

Darina Božiková 14.01.19 14:23

DB
karma
114.00

o mandľových kameňoch som ešte nepočula/mandle nemám/,ale pozrela som si video a prišlo mi to trochu nechutné.

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 14.01.19 19:52

SK
karma
114.00

aj mandle majú svoju funkciu v našom tele...

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 14.01.19 22:03

karma
109.00

Fúúúha,o tomto som veru nepočula a neviem-neviem ako by to dopadlo,keby som si špárala tak hlboko v krku...

  • 3
Odpovedať

Jana Komadová 14.01.19 22:31

JK
karma
100.00

Tak zas som o niečo múdrejšia vôbec som netušila ža sú aj mandlové kamene

  • 1
Odpovedať

Marta Hollá 15.01.19 09:51

MH
karma
91.00

Počula som o nich a som rada, že ich nemám - tie kamene. Mandle mi mama odmietla dať vybrať, keď som bola malá a úprimne? Som rada. Mnoho ľudí poznám, ktorým vybratie neprospelo...

  • 2
Odpovedať

Ivana Šurániová 15.01.19 20:28

karma
100.00

dobry clanok

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 15.01.19 20:36

karma
110.00

Určite majú svoju funkciu, ale sú prípady, kedy ich odstránenie je nevyhnutné...bohužiaľ. Našťastie tie kamene som neriešila.

  • 1
Odpovedať

Erika Podskubová 15.01.19 20:53

EP
karma
104.00

mne vybrali mandle a neľutujem lebo tie angíny a vysoké teploty bolo utrpenie

  • 1
Odpovedať

Libuše Šumná 16.01.19 15:06

karma
113.00

výraz mandlové kameny slyším poprvé a nic pěkného

  • 1
Odpovedať

Martin Benetin 17.01.19 18:53

MB
karma
-1.00

Tak o tomto som netušil doteraz...

  • 1
Odpovedať

Dominika Pňačková 22.01.19 20:51

DP
karma
-1.00

Vždy som si myslela, že je to hnis čiže angína....ale tak nie....kamene...hmmmm

  • 1
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 04.02.19 13:56

karma
100.00

Juj, strašne je to. Chvalabohu som sa s týmto u seba nestretla. Poznám veľa ľudí, čo majú stále zapálené mandle, poradím im, čo je to a ako odstrániť tieto mandľové kamene.

  • 3
Odpovedať

Alžbeta Stanková 07.02.19 12:56

AS
karma
108.00

ja som si myslela, že je to hnis

  • 1
Odpovedať

Jana Mariaková 12.02.19 10:17

JM
karma
90.00

Zas som o niečo múdrejšia, ďakujem za článok :)

  • 1
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 22.05.20 07:33

LP
karma
81.00

zaujimave už som o tom počula ale neviem si predstavit vybratie ..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní