Melón pomocník pre naše telo - účinky, ktoré ste nepoznali!

Melón pomocník pre naše telo - účinky, ktoré ste nepoznali!
  • 07.06.2017
  • Monika Šomšáková

Horúce letné dni. Viete si ich predstaviť bez sviežeho ovocia, akým je melón? Bez sladkej červenej dužiny a kôstok, ktoré nám večne prekážali? My nie. Melón je jedno z najosviežujúcejších ovocí a nielen to! My vám dnes prezradíme iné účinky melónu na náš organizmus, ktoré ste určite nevedeli! Najviac ho využívame na uhasenie smädu, ale aké sú jeho ďalšie benefity? Melón pomocník pre naše telo a pleť.

Imunita

Sladká červená dužina obsahuje látku lypokén, ktorá posilňuje náš imunitný systém a niektoré výskumy dokázali, že pomáha ničiť nádorové bunky. Čistí organizmus a zbavuje ho voľných radikálov. Výhoda tohto ovocia je, že vydrží v chladničke pomerne dlho, avšak táto látka sa týmto skladovaním v melóne znižuje.

Bude vás zaujímať: 5 účinných červených antioxidantov

melón na imunitu

Zdroj: Shutterstock®

Vitamíny

Melón dokáže bojovať proti akné. Je nabitý vitamínmi ako sú vitamín A, B alebo C. Takže neprestávajte s jeho konzumáciou! Takto si len dopĺňate potrebné vitamíny, ktoré vám pomôžu proti vzniku akné. Pomôcť si môžete aj aplikáciou zvonka, čiže peelingami alebo maskami.

Bude vás zaujímať: Odkyslite vaše telo. Chorobám sa v zásaditom prostredí nedarí!

melón na krásnu pleť

Zdroj: Shutterstock®

Prvá pomoc po spálení na slnku

Popálená pokožka po opaľovaní? Bežne sa to stáva mnohým ľudom. Vedeli ste, že na popáleniny od slniečka vám pomôže šťava z melóna? Stačí si ňou ponatierať popálené miesta a nechať pôsobiť aspoň 15 minút. Dostaví sa príjemné chladenie. Pokožka sa následne hydratuje a upokojuje. 

Bude vás zaujímať: Dračie ovocie PITAHAYA - dodá energiu a vráti chuť do jedla

melón ako peeling

Zdroj: Shutterstock®

Regenerácia svalstva

Svaly si namáhame rôznymi spôsobmi či už športom alebo aj zamestnaním, v ktorom sedíme niekoľko hodín. Môžeme si pomáhať relaxom, masážami, zábalmi alebo rôznymi suplementami na podporu regenerácie svalstva. Čo tak vyskúšať naše obľúbené letné ovocie melón!

Melón obsahuje draslík, ktorý reguluje činnosť nervov a svalov, posilňuje kĺby i kosti. Šťavnatá zdravá dobrota taktiež obsahuje citrulín. Ten prispieva k zlepšeniu krvného obehu. Teda vaše svaly sa prekrvia a uvoľňujú sa. 

Bude vás zaujímať: Zápal slepého čreva: Diagnostikujte ho včas!

melón

Zdroj: Shutterstock®

Využitie

Vyrobte si napríklad osviežujúcu emulziu v spreji! Dužinu dôkladne pretlačte cez sitko alebo gázu, aby ste sa zbavili melónových jadierok. Následne šťavu prelejte do nádobky s rozprašovačom. Udržiavať ju treba v chlade. Vydrží asi dva dni.

Čo tak vyskúšať masku z melónu? Stačí si len naniesť dužinu na pokožku, a tá si už urobí svoju prácu. Alebo k melónu pridajte biely jogurt a máte dvojku na skvelú hydratáciu. Ak chcete pleť zjemniť a rozjasniť, jogurt vymeňte za med. Elasticitu pleti zase nakopnete pridaním roztlačeného avokáda.

Z melónu môžete vytvoriť dokonalý peeling. Stačí si dužinu roztlačiť či rozmixovať, pridať do nej napríklad múku (ak ide o peeling tváre) alebo cukor či mletú kávu (ak ide o telový peeling). 

Bude vás zaujímať: Zdravé ovocné oleje: marhule, granátové jablko a melón


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Lucia Šeptáková 07.06.17 05:43

karma
107.00

To som este neskúsala,dobre vedieť..

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 07.06.17 08:09

DB
karma
117.00

Melón je moja najobľúbenejšia zelenina :-) Lebo on je vlastne zelenina - tekvica, aj keď sa tvári ako ovocie, je skvelý!

  • 2
Odpovedať

Katarína Kusá 07.06.17 12:00

KK
karma
90.00

milujem melón a tento rok som si už párkrát dopriala, ešte vyskúšam tú masku

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 07.06.17 17:23

JU
karma
103.00

melon mám veľmi rada a v lete padne veľmi osviežujúco, nevedela som že sa dá využiť aj na opálenú pokožku

  • 0
Odpovedať

Lenka Piovarčiová 22.06.17 06:22

LP
karma
81.00

melon je TOP ale ta maska vyzera dobre, skušam..

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 14.07.17 18:52

AK
karma
100.00

mám rada smoothie z melóna

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 21.07.17 09:18

JK
karma
100.00

Ani som netušila že sa dá melón použiť aj takto a nie len jesť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní