Neužitočné návyky, ktoré bežne praktizujeme

Neužitočné návyky, ktoré bežne praktizujeme

Návyky patria medzi bežnú súčasť nášho každodenného života. Niektoré nás naučila naša mama, ju zas jej mama a ju jej mama, a takto to ide z pokolenia na pokolenie.

Bežné návyky, ktoré praktizujeme počas celého dňa sme si už prakticky osvojili v detstve. Nad návykmi ako umývanie ovocia predtým než ho ideme jesť, sa už ani nezamýšľame.

Avšak niektoré sú úplne zbytočné a možno aj nelogické (bez dôvodného opodstatnenia). Aké to sú a prečo by sme s ich dodržiavaním mali prestať? Ponúkame vám prehľad 5 neužitočných návykov, ktoré praktizujeme.

Odporúčame prečítať: 6 pravidiel pri organizovaní v domácnosti

Neužitočné návyky, ktoré bežne praktizujeme

Zdroj: Shutterstock®

1. Antibakteriálne gély bez alkoholu

Antibakteriálne gély patria medzi bežnú výbavu každej dámskej kabelky. Samozrejme je to logické, veď žiadna z nás neznáša cestovanie vlakom alebo autobusom plnom ľudí a kadejakých baktérií. Práve antibakteriálne gély nám pomáhajú zbaviť sa mnohých baktérií a choroboplodných zárodkov. Avšak pozor! Platí to len v prípade gélov, ktoré obsahujú minimálne 60% alkoholu. Tie bez alkoholu sú vám úplne zbytočné.

Odporúčame prečítať: Stop hádkam: Pracujte vo fungujúcom kolektíve

Neužitočné návyky, ktoré bežne praktizujeme

Zdroj: Shutterstock®

2. Detoxikačná diéta

Rôzne diéty patria do skupiny vecí, ktoré sme ochotné urobiť s cieľom vyzerať dokonalo. Medzi ne patria aj detoxikačné diéty, ktoré sľubujú, že vaše telo zbavia akýchkoľvek toxínov, ktoré mu nepridávajú na kráse. Avšak žiadne koktaily, smoothie či iné nápoje nenahradia lekára. Ak vám správne nepracujú obličky, pečeň alebo žalúdok, je načase navštíviť odborníka.

Odporúčame prečítať: Netradičná, no zdravá obilnina FONIO – na čo sa využíva?

Neužitočné návyky, ktoré bežne praktizujeme

Zdroj: Shutterstock®

3. Organické ovocie

V súčasnosti sa trend všetkého s označením bio rozrastá aj u nás. A to nielen v prípade bio kozmetiky, ale aj bio stravy. Rozdiel medzi nimi je hlavne v cene - za produkty označené bio nálepkou si zaplatíte viac. Samozrejme toto označenie by vám malo dať záruku, že sa jedná o jedlo vytvorené bez použitia chemikálií. Avšak nie v každej krajine je povinnosť takéto produkty označovať, a aj keď je niečo takto označené, tak to ešte neznamená, že to tak aj je. Preto si zájdite na trh – tam budete mať aspoň akú-takú istotu, že si nakúpite bio produkty.

Odporúčame prečítať: Používate hubku na make-up? Nerobte tieto chyby

Neužitočné návyky, ktoré bežne praktizujeme

Zdroj: Shutterstock®

4. Žiadna mikrovlnná rúra

Nepoznám jednoduchší spôsob ohrievania jedla ako v mikrovlnnej rúre. Je to rýchle a kratšie. Avšak niektorí tento moderný technologický výdobytok odmietajú používať, pretože si myslia, že takéto ohrievanie môže zničiť užitočné látky v jedle. Ale to sa môže stať aj v prípade, že si jedlo zohrievate na sporáku či v rúre.

Odporúčame prečítať: Máte už dosť zimy? Zahrejte sa v saune!

Neužitočné návyky, ktoré bežne praktizujeme

Zdroj: Shutterstock®

5. Nízkotučné potraviny

Naše telo potrebuje množstvo vitamínov a látok, aby správne fungovalo. Samozrejme medzi ne patria aj tuky. Preto ak si chcete ustrážiť príjem kalórií, nerobte to na úkor toho, že si odopriete niektoré potraviny, ktoré obsahujú tuky. V mnohých výrobkoch je ich redukcia kompenzovaná vyšším obsahom cukru, ktorý je oproti tukom škodlivejší. Ak sa vážne usilujete o stráženie kalórií, vyhnite sa radšej tukom zo sladkostí, vyprážaných nezdravých jedál a podobne.

Odporúčame prečítať: 10 vecí, ktoré majú viac baktérií ako vaša toaleta!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

simona vician 07.02.17 07:58

SV
karma
100.00

tak to ste z modernej doby, ocakavala som uplne ine :)) ale treba si precitat aj to,aby sme nahodou nenastartovali nove navyky a neposuvali tie dalej..

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 07.02.17 12:46

AK
karma
64.00

Zasa som o niečo múdrejšia vďaka Vášmu článku.

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 07.02.17 14:43

karma
107.00

Tak to som rada.

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 07.02.17 14:45

MF
karma
56.00

Poučné informácie, o niektorých som ale už počula napr. o mikrovlnke.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 07.02.17 16:27

MM
karma
100.00

každá doba niečo prináša, ja som toho už zažila...

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 08.02.17 17:10

PV
karma
113.00

Minule som čítala ,že mikrovlnka neškodí .. !! Ale je potrebné vždy zakryť jedlo ,ak ho zohrievame.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 08.02.17 18:15

SK
karma
114.00

veru, dobre pamätám, keď sme jedlo ohrievali na sporáku a ako sme sa tešili, keď prišli mikrovlnky, potom sme zasa prišli na to, že mikrovlnky...každé obdobie niečo prinesie a niečo zasa odnesie...

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 09.02.17 21:53

IM
karma
100.00

mikrovlnka staré známe aj tak sa používa

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní