Nie všetky "éčka" sú škodlivé

Nie všetky
  • 21.01.2015
  • Lucia Hausknechtová

Emulgátory, ľudovo nazývané "éčka", sa nachádzajú dnes už takmer v každom potravinárskom výrobku. Niekedy je ich na obale napísaných toľko, že človek nemá predstavu čo vlastne zje. Stali sa z nich strašiaky, ktoré nemáme konzumovať pretože negatívne ovplyvňujú naše zdravie. Ak však máte prehľad v tom, ktoré "éčko" čo znamená, tak zistíte, že nie všetko pod komplikovaným číslom musí byť zlé a škodlivé.

Pri zorientovaní sa medzi zložitým číslovaním emulgátorov je prospešné ovládať ich základné delenie. Potravinové farbivá sú označené číslami od E100 – E119, konzervačné činidlá E200 – E299, antioxidanty E300 – E321, emulgátory, stabilizátory, želírovacie látky E322 – E495, kyseliny, zásady, soli E500 – E619,  zvýrazňovače chuti E620 – E637 a rôzne E900 – E925.

"Éčka" nemusia byť len postrachom na etiketách výrobkoch, ale aj pomocníkom pri ich výrobe, pri predlžovaní trvanlivosti či zlepšení chute. Tu je niekoľko zdraviu neškodných "éčok", ktorým sa nemusíte vyhýbať - E100, E140, E141, E163, E170, E175, E234, E296, E297, E300, E301, E302, E306, E336, E363, E392, E417, E418, E460, E574, E948. Rovnako sme pre vás vybrali niekoľko éčok, za ktorými sa pod komplikovanými číslami často ukrývajú obyčajné a základné látky.

Odporúčame prečítať: Čím nahradiť kravské mlieko?

výber potravín

Zdroj: Shutterstock®

E150 Karamel

Jedná sa o kvapalnú alebo tuhú látku, ktorá dodáva potravinám hnedú farbu. Karamel sa vyrába zahrievaním rôznych druhov cukrov ako je trstinový, či repný cukor. Nemá žiadne negatívne účinky na zdravie človeka a používa sa najčastejšie k zafarbovaniu sladených nápojov, čokolád, cukroviniek a takisto ho nájdete  aj v pive či v rume.

E164 Šafrán

Šafrán je jedna z najdrahších korenín na svete, ktorá sa v surovinách používa ako farbivo.  Dodáva potravinám žltú až hnedú farbu a pre výrobu jedného kilogramu je potreba 120 000 kvetov. Nájsť ho môžete v likéroch, v mede alebo v zmrzline a navyše je to vhodný liek proti artritíde či ateroskleróze.

Odporúčame prečítať: Aké bylinky si vypestovať v byte počas zimy

mrazáky

Zdroj: Shutterstock®

E290 Oxid uhličitý

Pod tajuplným číslom 290 sa ukrýva známy bezfarebný plyn, ktorý vytvára bublinky v nápojoch. Okrem toho sa používa aj k ochrane potravín proti plesniam a baktériám a funguje aj ako rozpúšťadlo pri výrobe kávy a čajov bez kofeínu. Jeho pridávanie do potravín nemá žiadne negatívne účinky na náš organizmus.

E408 Droždie

Pekárenské droždie je tvorené aktívnymi živými kvasnicami, čím sa líši od pivných kvasníc. Používa sa na kysnutie cesta pri výrobe pekárenských výrobkov. Negatívne účinky na zdravie človeka zistené neboli a preto môžete výrobky s týmto emulgátorom pokojne konzumovať.

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

bageta

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ivana Goliašová 21.01.15 19:52

IG
karma
-1.00

ani nemôžu byť, človek sa len musí naučiť ich čítať ;)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 16.05.16 12:56

AK
karma
100.00

dnes je tých éčok strašne veľa,je ťažké sa v tom orientovať

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 17.05.16 18:41

SK
karma
114.00

kto si ma tie eecka zapamatat

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 10.12.16 12:13

AK
karma
100.00

všade samé éčka

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 01.01.17 21:34

AK
karma
100.00

éčka sú už všade

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní