Nový vedecký objav: Vieš, čo znamená pojem kožná mikroflóra?

Nový vedecký objav: Vieš, čo znamená pojem kožná mikroflóra?

Kozmetický priemysel a medicína opäť prichádzajú s novinkou, ktorá vám priblíži viac zo sveta kožnej mikrobiológie. Existuje množstvo nových produktov, zameraných na zlepšenie stavu našej pokožky, no ktoré z nich naozaj fungujú? Veď predsa nevidíme podrobne všetko, čo sa odohráva na našej pokožke a v hlbších vrstvách kože. Vieme, že jediný centimeter kože môže obsahovať baktérie, huby, roztoče a vírusy, no väčšina mikroorganizmov nebola doposiaľ skúmaná. Viete však, že mnohé z nich napríklad udržujú našu pokožku zdravú? A počuli ste o slovnom spojení kožná mikroflóra? Poďme sa bližšie pozrieť na všetky novinky, ktoré sa v posledných mesiacoch udiali vo svete kozmetiky!

Odporúčame: Aké sú škodlivé ingrediencie v kozmetike? Toto je 10 najhorších!

probiotiká

Zdroj: Shutterstock®

Revolučný objav prebúdza kozmetický priemysel

Nový výskum ukazuje, že udržanie týchto mikroorganizmov v rovnováhe môže prispieť k ochrane našej kože. Napríklad akné, ekzémy či rosacea sú teraz pripisované práve nedostatku mikroorganizmov v kožnej mikroflóre. Tak, ako nás rodičia učili si pravidelne a neustále umývať ruky, teraz údajne prichádza trend, ktorý nás bude odrádzať od prehnanej hygieny. Napríklad u pacientov s ekzémami sa zistilo, že majú na svojej pokožke mikroflóru, ktorá sa jednoznačne odlišuje od tej, ktorú majú ľudia bez týchto problémov. Kožné problémy sa tak stále častejšie vyskytujú u ľudí, ktorých mikroflóra sa vychyľuje z noriem.

Kozmetické spoločnosti sa tak začínajú zaoberať výskumom, ako liečiť kožnú mikroflóru prebiotikami a probiotikami. Pre túto chvíľu je však pridávanie probiotík do kozmetiky na úrovni experimentovania. Spoločnosti sa predbiehajú v prinesení lepších receptúr a ingrediencií, ktoré, v spojitosti so správne zvolenými látkami, dodajú našej pokožke všetko potrebné pre udržanie rovnováhy. Fantázii sa medze nekladú a my sme zvedaví, čo všetko sa na našom trhu objaví.

črevná mikroflóra

Zdroj: Shutterstock®

Najviac pozornosti sa, v súvislosti s mikroflórou, dostáva práve našim črevám. Tráviaci systém je domovom triliónov organizmov, ktoré môžu mať vplyv na celé naše telo, no určite nie je jediným miestom, kde tieto baktérie existujú. Zmes týchto baktérií, kvasiniek a parazitov, nech sa nachádzajú kdekoľvek, úzko súvisí s našou hmotnosťou, duševným zdravím, imunitou, krvným tlakom, cukrovkou, srdcom a dokonca aj rakovinou. 

Termín "mikroflóra" sa používa na opis týchto organizmov a konkrétne znamená: "ekologické spoločenstvo komenzálnych, symbiotických a patogénnych mikroorganizmov, ktoré doslova zdieľajú priestor v a na našom tele". Pretože výskumy už dávno dokazujú význam črevnej mikroflóry, mnohí z nás už teraz chápu, aké dôležité je konzumovať probioticky bohaté potraviny a prečo nadmerné používanie antibakteriálnych mydiel je naopak zlým nápadom. Ukazuje sa, že tieto rovnaké faktory ovplyvňujú aj mikroflóru na našej pokožke a jej ochrana tak môže byť rovnako dôležitá. 

Náš moderný životný štýl napáda našu črevnú mikroflóru prostredníctvom nadmerného používania antibiotík, konzumácie potravín, ktoré narušujú črevnú mikroflóru a rovnako tam patrí aj spomínané nadmerné používanie antibakteriálnych produktov. Koža je vystavená neustálemu útoku prostredníctvom životného prostredia, agresívnych čistiacich prostriedkov a mydiel, deodorantov, liekov či kozmetiky. Naša posadnutosť čistotou však môže spôsobovať viac škody, než úžitku.

Výskumníci odhadujú, že naša pokožka pracuje v pomere 1:1 s baktériami. Teória spočíva v tom, že naša imunita sa dokáže popasovať s veľkým množstvom baktérií aj na vlastnú päsť. Výskumníci na Kalifornskej univerzite v San Francisco dokonca zistili, že dôležitá časť kožnej mikroflóry sa vytvára práve niekoľko dní po narodení. Bohužiaľ ju však automaticky začneme poškodzovať rôznymi produktami, umývaním, čistením a liekmi, ktoré sú aplikované či matke alebo dieťaťu už tesne po pôrode. 

ako často si umývať ruky

Zdroj: Shutterstock®

Môže to znieť bláznivo, no v dnešnom svete začíname byť naozaj až prehnane čistotní. Celý deň pracujeme, beháme po meste, cestujeme v MHD a už len pri pomyslení na všetky baktérie nás striasa. A tak so sebou nosíme najrôznejšie dezinfekčné prostriedky, ruky si umývame každú chvíľu, rovnako tak aj všetko, s čím prídeme do kontaktu. Tentokrát vás však vyvedieme z omylu, pretože práve prehnaná hygiena odstraňuje z našej pokožky baktérie, potrebné pre správny chod nášho zdravia a celkovú rovnováhu nášho tela.

Dokonca existuje dôkaz, že práve potenie môže prispievať k vzniku zdravých kožných baktérií a že slúži ako prebiotikum. Práve preto by sme sa mali vyhnúť drsným syntetickým a antibakteriálnym produktom a držať sa tých, ktoré prirodzene ochraňujú a dopĺňajú prirodzenú rovnováhu baktérií, nachádzajúcich sa na pokožke.

Už teraz sa tešíme na revolúciu, ktorá nás práve vďaka týmto vedeckým objavom čaká aj v kozmetickom priemysle. Stavíme sa, že o kožnej mikroflóre tak budeme ešte veľa počuť a čítať, napríklad aj tu u nás. :-)

Pozri aj: Nevädza poľná: Vraj burina, no pozri, čo dokáže s tvojím telom!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 03.06.18 21:30

karma
109.00

Z takýchto článkov mám zmiešané pocity...umývať,či neumývať ruky ? Počkám si na další článok.Ale aj tak si po príchode,hlavne z obchodu,ruky vždy dobre umyjem.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 07.06.18 21:53

JK
karma
100.00

Zaujímavé čítanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní