O 66% nižši výskyt rakoviny prsníka v Japonsku. Dôvodom je táto látka v strave.

O 66% nižši výskyt rakoviny prsníka v Japonsku. Dôvodom je táto látka v strave.
  • 02.03.2017
  • Claire Clairmont

Rakovina prsníka je strašiakom každej ženy. Máloktorá z nás však vie, že tomu, aby sme sa jej vyhli, môžeme dopomôcť aj my samé.

Zdravý životný štýl, vyhýbanie sa stresu a minimalizovanie vplyvu toxínov z vonkajšieho prostredia by malo byť samozrejmosťou, ešte je tu ale aj čosi navyše.

Čosi, o čom možno veľa z nás nevie. Zdá sa však, že japonské ženy na to prišli – výskyt rakoviny prsníka v porovnaní so zvyškom sveta je v Japonsku nižší až o takmer 70 percent!

Tajomstvo spočíva v jóde

Ako pomáha jód nášmu telu? Tento stopový prvok zabezpečuje správne fungovanie štítnej žľazy. Tá produkuje hormóny, ktoré riadia metabolizmus a celý vývoj nášho tela. Je teda pre náš organizmus nenahraditeľný. A ak chýba, nastáva problém.

Nedostatkom jódu trpí v súčasnosti asi miliarda ľudí. V minulosti sme ho k životu potrebovali menej, než je tomu dnes – uponáhľaný životný štýl, stres či fajčenie si vyberajú svoju daň. Hoci naša krajina ešte v päťdesiatych rokoch pristúpila k tzv. jodizačnému programu vo forme pridávania tohto stopového prvku do soli, zdá sa, že v dnešnej dobe to nepostačuje. Dôsledkom sú mnohé civilizačné ochorenia, ktoré sa prejavujú v oveľa nižšom veku, než tomu bolo v minulosti.

Odporúčame tiež: Bolesť chrbta: Nedajte jej šancu!

nedostatok jódu

Zdroj: Shutterstock®

Japonsko je za vodou

Napriek tomu, že Japonci sú národ mimoriadne vyspelý a uponáhľaný, dožívajú sa omnoho vyššieho veku ako Európania. Okrem toho, zdravotné problémy ich trápia menej než ostatné národy. Vyzerá to tak, že dôvodom bude práve vyšší prísun jódu v strave. Zatiaľ čo bežná Európanka príjme 80 mikrogramov jódu denne, u Japoniek je jeho denný príjem až 6000 mikrogramov!

Odporúčame tiež: Prečo sú japonské ženy štíhle? 6 stravovacích návykov

liečba rakoviny prsníka

Zdroj: Shutterstock®

Nedostatok jódu a rakovina prsníka

Americký vedec doktor Bernard Eskin bol tým, ktorý začal so skúmaním vplyvu nedostatku jódu na vznik rakoviny prsníka u žien. Podarilo sa mu dokázať, že jód zabraňuje rastu rakovinových buniek a spôsobuje naštartovanie procesu ich samolikvidácie. Preto je nutné zabezpečiť organizmu toľko jódu, koľko ho telo potrebuje.

Odporúčame tiež: Nedostatok vitamínu C? Dávajte si pozor!

zdroj jódu v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Kde sa skrýva jód?

Náš organizmus si jód vyrobiť nedokáže, preto sme odkázaní na jeho prijímanie zvonka. A keďže v dnešnej dobe vládne trend vyhýbania sa soli, musíme si pomôcť inak. Najvýznamnejším zdrojom jódu sú morské ryby, riasy a morská voda. Ich pravidelnú konzumáciu doplňte zemiakmi, fazuľou, vajcami, ale aj brusnicami. Len s jódom máme totiž šancu poraziť strašiaka menom rakovina!

Odporúčame tiež: Naučte sa diagnostikovať choroby podľa stavu jazyka!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Pavlína Vaksmundská 03.03.17 17:51

PV
karma
113.00

No už sa všeličo popísalo , ako predísť rakovine..Ale toto počujem alebo čítam prvýkrát.. Takže zemiaky papám , aj rybky , aj solím , no a morskej vody sa dosť napijem , ked plávem v mori .. !! xi .xi ..

  • 0
Odpovedať

04.03.17 19:23

karma
-1.00

zemiaky nedoporucujem (solanin)... ak tak iba v malych davkach ... a na jod si kup KELP tablety...

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 04.03.17 07:24

SK
karma
114.00

zaujímavý článok

  • 0
Odpovedať

Martina Kovačičová 09.03.17 17:24

MK
karma
-1.00

zaujímavé...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní