Orgánové hodiny - čo dôležité nám prezrádzajú podľa čínskej medicíny

Orgánové hodiny - čo dôležité nám prezrádzajú podľa čínskej medicíny
  • 30.08.2016
  • Silvia Karasová

Čínska medicína verí, že naše telo má svoje vlastné hodiny, podľa ktorých sa riadi. Ak o nich netušíme, objaviť ich môže byť náročné.

Tzv. orgánové hodiny majú na starosti riadenie fungovania našich orgánov. Ako prebiehajú a ako sa z nich poučiť? 

Odporúčame prečítať: Akú silu v sebe ukrýva bežné kuchynské korenie?

Základom je, ako to v čínskej medicíne býva, jin a jang.

Jin: je ženským prvkom a v rámci tela predstavuje všetko hmotné, ako napríklad tkanivo, či tekutiny a zároveň všetko chladné.

Jang: predstavuje mužskú energiu, všetko nehmotné a zároveň horúce.

24 hodinový cyklus je rozdelený do dvoch častí po 12 hodín. Takémuto času sa podriaďuje šesť párov vnútorných orgánov. Z dvojíc je vždy jeden v duchu jin a druhý ako jang. Orgánové hodiny nám hovoria o tom, v ktorom čase je ktorá dvojica orgánov najaktívnejšia. Nemusíte byť v matematike ani extra vynikajúce, a bude vám jasné, že sa v rámci jedného 12 hodinového cyklu striedajú po dvoch hodinách. 

Odporúčame prečítať: Pochutnajte si na hruškách! (Recept na pečené hrušky s orechmi)

Hodiny nášho organizmu

Zdroj: Shutterstock®

05:00 – 07:00 – v tomto čase je najaktívnejšie hrubé črevo. Je to teda ideálny čas na jeho vyprázdnenie aj prečistenie.

07:00 – 09:00 – tento ranný čas patrí žalúdku. Vaše telo by v týchto hodinách už malo byť prebraté a vy by ste mu mali dať dostatok energie prostredníctvom raňajok.

09:00 – 11:00 – aktivuje sa slezina, znamená to, že čas je absolútne nevhodný na konzumáciu alkoholu. Naopak priaznivý pre konzumáciu sladkého.

Odporúčame prečítať: Rakovina krčka maternice, snažte sa jej predísť

11:00 – 13:00 – tento čas je venovaný srdcu. Nemali by ste ho preto teraz zaťažovať ani stresom, ani nikotínom, kávou, či ťakým mastným jedlom. Doba je vhodná na nenáročnú prechádzku, či krátky spánok.

13:00 – 15:00 – ak ste zvyknuté obedovať skôr, podľa čínskej medicíny by ste to mali zmeniť. Ideálny čas na obed je práve teraz, a to aj preto, že v činnosti je tenké črevo. Nezabudnite jesť v pokoji a bez zhonu.

15:00 – 17:00 – najviac pracuje močový mechúr a organizmus má vyššiu schopnosť regulovať telesnú teplotu. Doba je ideálna na návštevu sauny, či silový tréning. 

Odporúčame prečítať:  K dokonalej postave vďaka bezlepkovej diéte

Hodiny nášho organizmu

Zdroj: Shutterstock®

17:00 – 19:00 – keďže táto doba patrí obličkám, čas je ideálny na očistu organizmu. Uvarte si žihľavu, či iný močopudný nápoj a vylúčte zo svojho tela všetky toxíny. V tomto čase sa zvyknú objavovať aj bolesti hlavy, v takom prípade zvýšte svoj pitný režim.

19:00 – 21:00 – tento večerný čas patrí krvnému obehu. Srdce sa už upokojuje, čas je preto vhodný na relax ako predprípravu organizmu na spánok. Počúvajte hudbu a rozhodne už nepracujte.

21:00 – 23:00 – na samotnom vrchole je teraz imunita. Podľa čínskej medicíny sa v tomto čase aktivujú akési tri body (ohrievače) nachádzajúce sa v oblasti brucha niekde okolo žalúdka. Tieto body sú prepojené s vesmírom a ak ich necháte naplno sa prejaviť, pripravia vám príjemnú noc a zobúdzanie plné energie.

Odporúčame prečítať: Zbavte svoje telo ťažkých nebezpečných kovov

Hodiny nášho organizmu

Zdroj: Shutterstock®

23:00 – 01:00  ak sa zvyknete v tomto čase budiť, pravdepodobne máte problémy so žlčníkom. Tento totiž býva v tomto čase najaktívnejší. Rozhodne by ste ho nemali zaťažovať ťažkým jedlom, či alkoholom.

01:00 – 03:00  absolútne najhorším časom na oslavy a pitie alkoholu je tento popolnočný. Na vrchole je totiž pečeň, ktorá citlivo reaguje na všetko, čo k nej nasmerujete.

03:00 – 05:00 telo býva obvykle v útlme, na vrchole sú teraz pľúca. Ak máte problém s dýchaním, prejaví sa práve teraz. Rozhodne by ste ho nemali zaťažovať a myšlienok na cigarety sa vzdať úplne. 

Odporúčame prečítať:  Červené žilky – ako s nimi bojovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Katarina Hovancova 30.08.16 13:00

KH
karma
86.00

velmi zaujímavé informácie,vdaka

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 30.08.16 22:07

SK
karma
114.00

veľmi dobrý článok

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 30.08.16 22:14

MZ
karma
92.00

určite dobré vedieť a trošku sa podľa toho riadiť

  • 0
Odpovedať

Adriána Jakubová 31.08.16 00:23

AJ
karma
-1.00

užitočne informácie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní