Oxidačný stres je pôvodcom mnohých ochorení. Ako sa pred ním chrániť?

Oxidačný stres je pôvodcom mnohých ochorení. Ako sa pred ním chrániť?

V súčasnosti sa s pojmom oxidačný stres stretávame čoraz častejšie. Tento stav v organizme totiž môže negatívne vplývať na zdravie jedinca. Výrazne zvyšuje riziko vzniku mnohých ochorení. Oxidačný stres sa môže podpísať pod viaceré typy rakoviny či diabetes. V nasledujúcom článku vám prezradíme, kedy tento stav vzniká, ako vplýva na ľudský organizmus a ako sa pred ním chrániť.  

Čo je to oxidačný stres?

Oxidačný stres je stav, ktorý v našom tele vzniká ako dôsledok nerovnováhy medzi antioxidačnou kapacitou bunky a množstvom voľných radikálov. To znamená, že v organizme dochádza k prevahe škodlivých látok, ktorými sú práve voľné radikály, nad prospešnými látkami, a to predovšetkým antioxidantmi. Keďže majú v tele prevahu škodliviny, dobré látky ich nie sú schopné dostatočne rýchlo premieňať či odstraňovať z tela.

Za príčinu vzniku oxidačného stresu sa vo všeobecnosti považuje vysoká hladina reaktívnych kyslíkových častíc, takzvaných ROS. Do tejto skupiny zaraďujeme spomínané voľné radikály, ale i množstvo ďalších, podobne účinkujúcich látok, ako je napríklad peroxid vodíka. Tieto látky sa pritom v tele bežne vytvárajú, sú totiž produktom bunkového metabolizmu. Ich množstvo sa však v tele zvyšuje aj vplyvom fajčenia, stresu či znečisteného prostredia. Ak získavajú v organizme prevahu, nastáva problém.

Odporúčame: Máš bolesti? Pomôžu ti tieto akupresúrne body na ruke!

voľné radikály

Zdroj: Shutterstock®

Takto vplýva na náš organizmus:

Ak v tele dôjde k vzniku oxidačného stresu, samotné bunky sú v dôsledku prevahy škodlivých látok veľmi rýchlo napádané a poškodzované. Telo ich pritom nestíha uzdravovať. V dôsledku toho môže dôjsť k narušeniu bunkových funkcií. Všetky tieto zmeny v organizme sú príčinou starnutia, ale i vzniku rôznych typov chorôb. Oxidačný stres sa považuje za pôvodcu viacerých ochorení, a to napríklad Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby.

Taktiež sa môže podpísať pod vznik kardiovaskulárnych či pľúcnych ochorení. Oxidačný stres má ďalej vplyv na rozvoj chorôb tráviaceho traktu či porúch imunitného systému. Ak voľné radikály začnú napádať a poškodzovať i DNA, môže dokonca dôjsť k rozvoju nádorových buniek. Vysoké hladiny spomínaných ROS v tele zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

antioxidanty

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pred ním chrániť?

Je viacero ciest, pomocou ktorých sa dá oxidačný stres v tele znižovať. K vzniku tohto stavu totiž výrazne prispieva životný štýl človeka. Príčinou rozvoja oxidačného stresu totiž môže byť napríklad zlá životospráva. Aby ste svoje telo chránili pred vyššie uvedenými škodlivými látkami, musíte konzumovať pestrú a kaloricky primeranú stravu. Potrebné je prijímať dostatok antioxidantov. Tieto látky, medzi ktoré zaraďujeme viaceré vitamíny, minerály či enzýmy, majú schopnosť bojovať proti voľným radikálom.

Svojmu telu doprajte potraviny, bohaté na vitamíny E, A aj C i flavonoidy. Z minerálov je pre telo v tomto smere dôležitý selén, zinok či magnézium. Je nevyhnutné konzumovať ovocie a zeleninu pravidelne a v dostatočnom množstve. Organizmu by sme mali zabezpečiť i vhodné tekutiny. Pitný režim by mal pozostávať predovšetkým z čistej vody, pridať môžete čaje. Keďže riziko vzniku oxidačného stresu zvyšuje i fajčenie, je vhodné s ním skoncovať. Na telo negatívne vplýva aj znečistené prostredie. Pravidelne si preto doprajte pohyb v prírode, ďaleko od miest.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 06.06.18 21:03

JK
karma
100.00

Zaujímavé čítanie ani som netušila že je aj takýto stres

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní