Pemza – čo to je a načo je dobrá?

Pemza – čo to je a načo je dobrá?

Pemza je hornina najčastejšie sopečného pôvodu s pórovitou štruktúrou. Jej neobvyklá štruktúra vzniká prudkým poklesom okolitej teploty a tlaku v momente, keď je hornina zo sopky vyvrhnutá do vody alebo vzduchu.  Najčastejšie, ako určite viete, sa používa na päty.

Je to v podstate pilník na päty, ktorým môžete dopomôcť k ich hladkému vzhľadu. Okrem toho ju môžete použiť aj na iné časti tela než len na päty. Pemzu si môžete zakúpiť v rôznych veľkostiach, tvaroch. A na čo všetko ju môžete použiť?

Odporúčame tiež: Zdravé ovocné oleje: marhule, granátové jablko a melón

Pemza – čo to je a načo je dobrá?

Zdroj: Shutterstock®

1. Pemzou na popraskané päty

Popraskané päty sú nočnou morou alebo snáď nie? Nespôsobujú žiadnu bolesť, ale ide o estetický problém. Tento problém dokáže riadne potrápiť najmä v letnom období, kedy nohy obúvame do sandálikov, žabiek a podobne. Ak sa popraskaných piat chcete zbaviť, tak si namočte nohy do mydlovej vody po dobu 15 minút a následne ich premasírujte pemzou. Tá vás zbaví hrubej kože a zabezpečí vám hladké päty. 

Odporúčame tiež: Zopár dôvodov, prečo vaša pleť bude milovať avokádový olej

Pemza – čo to je a načo je dobrá?

Zdroj: Shutterstock®

2. Kurie oká budú minulosťou

Kurie oká sú tiež známe ako mozole. Vznikajú z odumretej kože a môžu spôsobovať veľké bolesti. Ak ste si doposiaľ s nimi nevedeli poradiť, tak to skúste s pemzou. Doprajte si horúci kúpeľ alebo sprchu a ak z nej vyjdete, tak si nohy neutierajte. Vezmite pemzu a prejdite ňou postihnuté miesto. Kurie oká tak budú menšie a menšie až ich nebudete cítiť vôbec. 

3. Krajšia pleť

Ak ste si doposiaľ mysleli, že pemza je len na nohy, tak ste sa mýlili. Pemzu môžete použiť aj na tvár, a to na čierne bodky. Práve čierne bodky sú rozpoznávacím znakom akné. Okrem toho pomocou pemzy si doprajte zdravo vyzerajú pleť. Občasným premasírovaním tváre, bude vaša pleť pôsobiť zdravšie a prirodzene ružovejšie.

Odporúčame tiež: Vyskúšajte 7 prírodných bojovníkov proti striám

Pemza – čo to je a načo je dobrá?

Zdroj: Shutterstock®

Samozrejme zabojovať s tvrdou kožou na pätách môžete aj inak. A to prírodne. Budete potrebovať mlieko a jedlu sódu – ingrediencie, ktoré má snáď každý doma. Postačí, ak si zohrejete postačujúce množstvo mlieka. Nalejte ho do lavóra, do ktorého si budete môcť nohy namočiť. Nechajte trošku päty zmäknúť a následne ich premasírujte jedlou sódou. Urobíte im peeling, vďaka ktorému ich zbavíte odumretej kože, a navyše, vďaka mlieku budú vaše nôžky oveľa hladšie. 

Odporúčame tiež: Ako si vytvoriť domáci peeling s banánom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 30.09.16 19:36

SK
karma
114.00

aj u mňa doma sa jedna nájde, mám ju v kúpelni poruke

  • 0
Odpovedať

Lenka Lapuniková 06.10.16 09:39

LL
karma
-1.00

Na tvár by som ju rozhodne nepoužívala.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.10.16 05:58

MC
karma
109.00

výborný pilník na ubolené nohy.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní