Portréty slávnych žien – Édith Piaf, vrabčiak so zamatovým hlasom

Portréty slávnych žien – Édith Piaf, vrabčiak so zamatovým hlasom
  • 17.10.2016
  • Ján Hamrák

Alkohol a drogy. Táto kombinácia vzala život slávnej francúzskej šansoniérke Édith Piaf 11.októbra 1963. Édith známa aj ako „vrabčiak“ so zamatovým hlasom mala 47 rokov, keď poslednýkrát vydýchla. O dva mesiace by slávila 48. narodeniny. Svojsky krásna a bezpochyby charizmatická a mimoriadne talentovaná žena ostáva pre mnohých jej obdivovateľov dodnes záhadou. Jej hudba je nadčasová, jej skladby nesmrteľné a jej túžba po láske môže byť nevyčerpateľným námetom. Jej životopis je ale tajuplný hneď vo viacerých bodoch.

Odporúčame prečítať:  Portréty slávnych žien – Grace Kelly, kňažná so skutočnou gráciou

Édith sa narodila v znamení Strelca, uprostred francúzskej zimy – 19.decembra 1915 v Paríži. Svetlo sveta uzrela v parížskej štvrti Belleville, kde v tej dobe žili najmä migranti. Jej skutočné meno bolo Édith Giovanna Gassion, a na tento svet sa vraj vypýtala priamo na chodníku v Rue de Belleville číslo 72. Nech je to ako chce, vo svojom rodnom liste má v kolónke „miesto narodenia“ uvedenú tamojšiu nemocnicu (Tenon). Jej matka bola Talianka a otec Francúz. V Édith, ktorá svoje krstné meno mimochodom dostala po anglickej zdravotnej sestre popravenej počas prvej svetovej vojny za pomoc francúzskym vojakom, sa tak miešali dve temperamentné a gurmánske kultúry. Do vienka dostala po svojich rodičoch aj umelecké nadanie. Jej mama spievala v baroch a kaviarňach, jej otec bol pouličným akrobatom, aj divadelným hercom.

Odporúčame prečítať: Neznámy citrus kumkvat - malý brat pomaranča

Portréty slávnych žien – Édith Piaf, vrabčiak so zamatovým hlasom

Zdroj: Shutterstock®

Portréty slávnych žien – Édith Piaf, vrabčiak so zamatovým hlasom

Malú Édith však rodičia po čase opustili, chvíľu sa teda o ňu starala jedna babička, a potom druhá, ktorá pracovala v nevestinci.

 

Dievčatko tak vyrastalo medzi prostitútkami, ktoré ju vraj vyliečili z náhlej slepoty. Ako vyrastala, rozhodla sa dať, podobne ako jej mama, na dráhu speváčky. Jej prvé verejné vystúpenie bolo po boku jej otca v roku 1929, Édith mala vtedy 14 rokov. Veľmi skoro na to začala vystupovať so svojou kamarátkou Simone Berteaut (Mômone), až kým si ju ako 20-ročné dievča nevšimol Louis Leplée – majiteľ obľúbeného nočného klubu Avenue des Champs-Élysées. Z Édith Giovanna Gassion práve on urobil Môme Piaf – Opustený Vrabčiak. Inšpiroval sa aj jej nízkym vzrastom, Édith totiž merala len 142 centimetrov. Po jeho smrti si najala Raymonda Assa, ktorý jej začal hovoriť Édith Piaf. 

 

Odporúčame prečítať: Vyčarujte si doma jesenné dekorácie

Édith celý svoj život hľadala pravú lásku. Na dnešné pomery s ňou začala dosť skoro, už ako 16-ročná sa totiž stala mamou. Zamilovala do Louise Duponta, ich dcérka Marcelle však ako dvojročná zomrela na meningitídu. Po nej Édith už deti nemala, to sa však nedá povedať o mužoch. Prechádzala z náruče do náruče, večne hľadajúc a dúfajúc v lásku. Zamilovávala sa do známych, slávnych, aj obyčajných mužov. Jej životnou láskou však bol boxer Marcel Cerdan, ktorý zomrel pri leteckej nehode v roku 1949. Édith sa z tejto tragédie nikdy poriadne nespamätala a svoj žiaľ prenášala aj do svojich piesní.

Odporúčame prečítať: Aký darček muža nepoteší?

Portréty slávnych žien – Édith Piaf, vrabčiak so zamatovým hlasom

Zdroj: Shutterstock®

Po Marcelovi mala ešte viacero vzťahov, mnohé však stroskotali na alkohole a nezhodách. Jej posledným mužom bol o 20 rokov mladší Grék Theophanis Lamboukas, kaderník, ktorý s ňou vystupoval pod umeleckým menom Théo Sarapo. V októbri roku 1962 sa vzali, no o rok na to ich rozdelila smrť. 

Portréty slávnych žien – Édith Piaf, vrabčiak so zamatovým hlasom

Zdroj: Shutterstock®

Édith Piaf podľahla svojim závislostiam, rakovine pečene aj zlyhávajúcemu cievnemu systému, po tom čo v apríli upadla do kómy. Poslednou skladbou, ktorú nahrala bola L´Homme de Berlin. Medzi jej najznámejšie piesne patria "La vie en rose", "L’hymne à l’amour", "Milord" a "Non, je ne regrette rien". Nemusíte ani vedieť francúzsky a ich čaru zaručene neodoláte:

Zdroj foto: youtube.com, bullshift.net, wantedineurope.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní