Portréty slávnych žien - slávna pilotka Amelia Earhart

Portréty slávnych žien  - slávna pilotka Amelia Earhart
  • 25.11.2016
  • Ján Hamrák

Amelia Earhart bola prvou ženou, ktorá preletela Atlantický oceán ako pilotka lietadla. V roku 1928, teda v dobe kedy bolo lietanie medzi kontinentmi ešte v plienkach a o nejakých ženách v kokpite lietadiel nikto ani len nechyroval.

V dobe kedy v mnohých krajinách sveta nemali ženy ani volebné právo a bežná predstava o ich životoch bola, že ho budú tráviť v domácnosti a starať sa o deti.

Amelia dokázala svojím činom niečo takmer nepredstaviteľné, dokázala že aj v takmer výhradne mužskom svete akým pilotovanie lietadiel je ešte aj dnes, sa dokáže presadiť aj žena. Amelia sa narodila v roku 1897 a už v mladosti dostala prezývku ,,Meeley“ čo znamená vodca. Doma dostala pomerne netradičnú výchovu. Otec ju a jej sestru nevychovával ako bežné dievčatá, naopak skôr podporoval ich zmysel pre dobrodružstvo a prirodzenú odvahu. Amelia tak miesto hrania sa s bábikami lozila po stromoch a lovila krysy. Prosto klasické dievčasmiley.

Odporúčame prečítať: Portréty slávnych žien – Britská kráľovná Viktória

Portréty slávnych žien  - slávna pilotka Amelia Earhart

Zdroj: Shutterstock®

Už na strednej škole ju zaujímali skôr technické predmety. Aj svoje ženské vzory si hľadala medzi ženami, ktoré sa vedeli presadiť medzi mužmi. V lietadle prvýkrát sedela v roku 1920 a to je navždy zmenilo život. Lietanie ju doslova posadlo, rozhodla sa že sa musí stať pilotkou za každú cenu. Stať sa pilotom nie je drahé len dnes, ale bolo aj v minulosti. Aby si na to mladá Amelia zarobila tak pracovala napríklad aj ako šoférka kamiónu. Pilotkou sa stala už v roku 1921 a lietaniu úplne podľahla. V roku 1928 ako prvá žena preletela Atlantik. Razom sa z nej stala skutočná celebrita. No Amelia mala ešte väčší sen ako prelet nad oceánom. Rozhodla sa, že obletí celý svet čo sa jej nakoniec stalo osudným. Prvý pokus o obletenie zemegule veľmi nevyšiel a skončil skôr ako poriadne začal. 

Odporúčame prečítať: Portréty slávnych žien – ruská cárovná Katarína Veľká

Portréty slávnych žien  - slávna pilotka Amelia Earhart

Zdroj: Shutterstock®

No ten druhý v roku 1937 prebiehal veľmi dobre. Amelia a jej navigátor Fred Noonan preleteli ponad Južnú Ameriku, Afriku, Indiu a časť Ázie. Viac ako  35 000 kilometrov, do cieľa im ostávalo necelých 11 000. Práve pri lete ponad obrovský Južný oceán sa spojenie s lietadlom prerušilo a už sa ho nepodarilo nadviazať. Okamžite sa ho vydali hľadať, rozkaz vydal samotný americký prezident Roosvelt. Ani rozsiahle pátranie žiadne výsledky neprinieslo. Amelia a Noonan zmizli bez jedinej stopy.

Odporúčame prečítať: 5 príznakov zápalu močových ciest

Portréty slávnych žien  - slávna pilotka Amelia Earhart

Zdroj: Shutterstock®

Záhadu ich smrti sa podarilo pravdepodobne rozlúsknuť až pred pár rokmi. Na jednom z mini ostrovčekov v južnom Pacifiku našli pozostatky ľudskej prítomnosti, zbytky ohnísk, mušle a pancier z korytnačky pravdepodobne slúžiaci na zachytávanie dažďovej vody. Dokonca aj dámsku koženú topánku, provizórne nástroje a kus plexiskla, ktorý bol asi z havarovaného lietadla. Jeho posádka najskôr pád či núdzové prežila, a na ostrove neskôr podľahla nedostatku pitnej vody. No ani tragický koniec slávnej letkyne nezmenšuje jej odkaz, ktorý znie aby ste sa nebáli kráčať za svojimi snami, nech sú akékoľvek veľké.

Odporúčame prečítať: 3 najlepšie recepty na cibuľačku


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Krátka 02.12.16 12:15

SK
karma
114.00

odvážna žena, veľký obdiv

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 03.12.16 22:44

AK
karma
100.00

odvážna to žena...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní