Posedenia pri víne nenahradíš. Prečo je to tak?

Posedenia pri víne nenahradíš. Prečo je to tak?

Podľa nedávneho prieskumu telefonujú a smskujú viac ženy ako muži. Súvisí s tým naša neustála potreba rozprávať sa, alebo ako by niekto iný povedal „klebetiť“. Pochopiteľne sa to však netýka iba virtuálneho sveta. A prečo? Stále totiž existujú chvíle, ktoré prostredníctvom technológií nechceme ani nedokážeme zažiť. V čom sú teda tradičné posedenia s kamoškou pri pohári vína také výnimočné?

„Píšeme si, voláme si“

Dnes je doba takzvaného „sústavného menenia plánov a dohadovania na poslednú chvíľu“. Vďaka mobilom môžeme osobe na druhej strane kedykoľvek zavolať alebo napísať a plány zmeníme podľa toho, ako nám to práve vyhovuje. Čo si však neuvedomujeme, že sa tak pripravujeme o radosť, ktorá súvisí s osobnými stretnutiami.

V časoch, keď ešte neexistoval telefón znamenala dohoda všetko. Dohodli ste si stretnutie deň alebo aj týždeň vopred, a to platilo. A čo bolo najdôležitejšie – tešili ste sa, čo nové sa od posledného stretnutia s kamoškou udialo. Posedenia pri víne sa stali akýmsi rituálom a únikom od všetkého, na ktorý sa oplatilo čakať. Aj vďaka tomu sa táto tradícia zachovala až dodnes.

Odporúčame prečítať: Vysoký krvný tlak: Ako ho znížiť potravinami?

Klebetenie pri víne

Zdroj: Shutterstock®

Klebetenie pri víne nám prospieva

Je otázne, či technológie náš život menia k lepšiemu alebo skôr vyhrávajú ich negatívne stránky. Množstvo výskumov poukazuje na to, že mobilné zariadenia nám zhoršujú pamäť či sústredenosť a v neposlednom rade tiež kazia spánok.

Toto všetko však pri klasickom klebetení pri víne odpadá. A to hneď dvakrát! Podľa psychológov totiž pri klebetení stúpa v krvi hladina hormónu šťastia. Vďaka tomu nám výrazne klesá napätie a stres, ktoré nám počas dňa spôsobilo práve používanie technológii. Za druhé, víno, na rozdiel od mobilov, zlepšuje pamäť, zvyšuje IQ a dokonca v neskoršom veku znižuje riziko Alzheimerovej choroby či demencie.

Odporúčame prečítať: Najkrajšie zásnubné prstene celebrít dostanú aj vás!

Vitis Galéria

Zdroj: Shutterstock®

Aké víno chutí najlepšie?

Celkový zážitok z posedenia dotiahne k dokonalosti výrazná chuť a osobitný charakter kvalitného vína. Jednou z možností sú naše odrodové vína Vitis Galéria. O ich jedinečnosti vypovedajú iskrivé chute, ale tiež umelecké etikety od mladých talentovaných maliarov. Vyskúšať môžete napríklad bielu klasiku Müller Thurgau, červený Cabernet Sauvignon a pre milovníčky ružového je tu Frankovka modrá Rosé.

Chvíle s priateľmi by sme si určite nemali odopierať. A je jedno, či je víkend alebo stred týždňa. Uvidíte, že vaša kamoška pozvanie na pohárik ocení oveľa viac, ako obyčajnú správu cez telefón.

Odporúčame: Éterické oleje odstránia zdravotné problémy. Nájdite ten pravý!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Milka Damašková 21.06.17 00:37

MD
karma
132.00

Asi je to tým, že kým si muži nájdu čas na posedenia, pivko, vínko, live-debatky s kamošmi , ženám ostávajú deti, špinavý riad a mobil...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 21.06.17 07:33

SK
karma
114.00

je to pravda, my ženy by sme si asi mali nájsť viac času aj pre seba a posedenie s priateľkami, ponáhľame sa vždy len rýchlo domov, za deťmi a manželom...aj my sme sa voľakedy raz mesačne stretávali, po nejakej dobe to skončilo, pretože prišli iné priority...

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 21.06.17 15:36

DB
karma
117.00

toto sa mi páči, treba obnoviť staré zvyky...

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 21.06.17 18:43

MM
karma
100.00

ja víno nemusím, skôr posedenie pri káve alebo "čaj o piatej"

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní