Potravinové škandály - Na tieto potraviny si dajte veľký pozor!

Potravinové škandály - Na tieto potraviny si dajte veľký pozor!

Na to, že sa k nám z Číny dováža veľké množstvo spotrebného tovaru, sme si už mnohí určite zvykli. Lacný tovar je vyrábaný na úkor kvality, preto mnohokrát nevydrží veľmi dlho. Avšak v súčasnosti sa k nám dostáva nielen spotrebný tovar, ale aj potraviny. Rovnako aj tu platí, že je to na úkor kvality, vďaka čomu Čína nemá skvelú reputáciu hlavne v dôsledku škandálov, ktoré otriasli celým svetom.

Určite si na niektoré z nich pamätáte. V poslednej dobre je to hlavne o plastovej ryži, ktorá sa údajne vyrába v čínskych továrniach. No aké sú tie ďalšie a pred čím by sme sa mali mať na pozore? My sme si dnes posvietili na 3 kauzy, ktoré otriasli celým svetom.

Odporúčame prečítať: Potraviny po záruke : Jesť či nejesť?

Potravinové škandály: na tieto potraviny si dajte veľký pozor!

Zdroj: Shutterstock®

Škandál so sušeným detským mliekom

S prvým škandálom ste sa mohli stretnúť v roku 2008, kedy bolo sušené mlieko pochádzajúce z Číny kontaminované melamínom. Vďaka tomu malo zdravotné problémy neuveriteľných 300-tisíc detí, z čoho minimálne 6 zomrelo. Detské sušené mlieka obsahujú množstvo bielkovín, ktoré sú potrebné pre každý ľudský organizmus. Ich obsah sa stanovuje na základe dusíka, ktorý je ich významnou zložkou. Keďže melamín obsahuje tohto dusíka v sebe pomerne veľké množstvo, „šikovní" obchodníci to využili vo svoj prospech a bielkoviny začali nahrádzať melamínom, ktorý prispel k tvorbe obličkových kameňov, v dôsledku čoho u detí začal zlyhávať organizmus. Druhý škandál prišiel v roku 2011, kedy bolo v detskom mlieku nájdené veľké množstvo ortuti.

Odporúčame prečítať: Pravidelné pitie kávy - fakty, ktoré o ňom treba vedieť!

Potravinové škandály: na tieto potraviny si dajte veľký pozor!

Zdroj: Shutterstock®

Škandál s plastovou ryžou

HOAX alebo realita? Svetom otriasol ďalší škandál pochádzajúci z Číny. Síce správy o tom, že Číňania predávajú plastovú ryžu sme mohli zaznamenať už naozaj dávno, taký väčší boom o tomto fakte bol prevalený len nedávno. Podľa mnohých správ niektoré fabriky miešajú konzumovateľnú ryžu s jej plastovou náhradou. Táto náhrada sa vyrába zo zmesi zemiakov, sladkých zemiakov a umelej hmoty. Samozrejme táto plastová náhrada je na prvý pohľad od tej konzumovateľnej nerozoznateľná. Avšak po jej uvarení nie je mäkká, hoc ju varíte dlho. No v žalúdku môže narobiť naozaj šarapaty a hlavne zápaly. Podľa mnohých správ sa táto ryža dostala hlavne na trh do Indie. Preto sa aspoň z časti nemusíme obávať o svoje zdravie.

Odporúčame prečítať: Hydrosadenitída - nepríjemný zápal v podpazuší

Potravinové škandály: na tieto potraviny si dajte veľký pozor!

Zdroj: Shutterstock®

Škandál s cesnakom

Považujete cesnak za jeden s prírodných liekov, ktoré má všestranné využitie? O jeho účinkoch vedeli už naše staré mamy, avšak v tej dobe nepoznali cesnak pochádzajúci z Číny. Čím je tento čínsky cesnak výnimočný? Je „ochutený" o rôzne zakázané pesticídy, ktoré Číňania používajú v snahe podpory jeho rastu, čím sa snažia vyprodukovať väčšie množstvo tejto plodiny. Práve tieto pesticídy majú negatívny vplyv na ľudské zdravie. Preto si pri výbere tejto plodiny v obchode všímajte hlavne krajinu pôvodu, jeho vôňu (domáci má intenzívnejšiu vôňu), veľkosť (čínsky je ľahší a menej guľatejší).

Odporúčame: Púpava lekárska a jej blahodárne účinky. Toto o nej neviete!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Soňa Kelemenová 20.04.17 07:21

SK
karma
86.00

všetko zlé ide zo sveta... raz to je Čína, potom Brazília...Slováci by mali kupovať a podporovať slovenských výrobcov a nekupovať zahraničné "lacné šmejdy" ...my si chováme zvieratká a pestuje či už zeleninku, ovocie doma v našej záhrade..... tak máme záruku že jemu jedine zdravé veci

  • 15
Odpovedať

Lucia Šeptáková 20.04.17 11:56

karma
107.00

Uf,tak toto nepochopim.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 20.04.17 13:38

MC
karma
109.00

Nič nie je tak ako bolo ,lacné potraviny? Same nahražky.

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 20.04.17 15:27

MT
karma
86.00

Pre niektorých výrobcov je dôležitý iba zisk, zdravie ľudí ich nezaujíma.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 20.04.17 19:24

MM
karma
100.00

kedysi sme si doma vychovali a vypestovali všetko, vedeli sme, čo jeme, teraz už len pestujeme na záhrade, chuť je nenahraditeľná

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 20.04.17 20:39

SK
karma
114.00

je až nepochopiteľné, kam siaha ľudská chamtivosť a čoho je človek schopný po túžbe za peniazmi, neštíti sa ničoho, ani vedomého poškodzovania zdravia ľudí ... určite najviac verím tomu, čo si sami dochováme a dopestujeme

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 20.04.17 22:52

ĽŠ
karma
100.00

Viac ako smutné!Čo všetko sú ochotní urobiť ľudia pre biznis...?!

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 09.05.17 17:08

AK
karma
100.00

Aby sme už ničomu neverili

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní