Potraviny po záruke : Jesť či nejesť?

Potraviny po záruke : Jesť či nejesť?

Väčšina potravín sa skôr či neskôr pokazí. Dokedy je ich konzumácia bezpečná, býva na obale opatrené dátumom, ktorým sa ľudia zväčša riadia. Ak nájdu v komore napríklad cestoviny mesiac po záruke, najčastejšie ich vyhodia.

Potravina sa však môže pokaziť skôr a platí to aj naopak. Nie každá potravina, ktorá je po záruke, totiž patrí do koša.

Prinášame vám zoznam potravín, ktoré môžete konzumovať, aj keď od dátumu na obale ubehol už nejaký ten piatok!

Dátum spotreby vs. minimálna trvanlivosť

Číselný údaj na obale potraviny predstavuje buď dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti. A v tom je podstatný rozdiel. Ak porozumiete týmto pojmom, môžete tak zabrániť zbytočnému plytvaniu jedlom.

Dátum spotreby býva na obale označený slovami spotrebujte do. Tohto dátumu je naozaj potrebné sa pridŕžať. Nachádza sa najmä na potravinách, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze. Ide hlavne o čerstvé mäso a výrobky z neho, čerstvé ryby či mliečne produkty. Ich záruku však môžete predĺžiť napríklad zmrazením.

Dátum minimálnej trvanlivosti býva naopak na trvanlivých potravinách, predovšetkým na konzervovaných, sušených či mrazených. Potrebné je vedieť, že nejde o dátum, dokedy môžeme tovar skonzumovať, ale dokedy si potravina uchováva svoju predpokladanú kvalitu. Ak dátum minimálnej trvanlivosti uplynie, neznamená to, že je potravina pokazená.

Bude vás zaujímať: Nové zamestnanie – ako ho získať v 4 jednoduchých krokoch

potraviny nesmú zmeniť svoju kvalitu

Zdroj: Shutterstock®

V týchto prípadoch si dajte pozor!

Pri rôznych druhoch potravín dávajte v prvom rade dôraz na správne uskladnenie. Tým podstatne predĺžite ich životnosť, a teda aj možnosť ich konzumácie. Aby ste si boli istí, že je potravina ešte jedlá, všímajte si, či nejako nezmenila svoju štruktúru, chuť, farbu alebo vôňu.

Úplnou samozrejmosťou je vylúčenie plesnivých potravín. Ak je plesnivá čo i len malá časť produktu, zbavte sa ho celého. V neposlednom rade dávajte pozor na obal tovaru. V prípade jeho porušenia či otvorenia potraviny sa riaďte pokynmi na obale. Tam sa uvádza napríklad spotrebujte do 24 hodín a podobne.

Odporúčame: Testovali sme svetlo v skúšobných kabínkach: Budete prekvapení!

Ktoré potraviny sú teda bezpečné?

Nakoniec máme pre vás zoznam potravín, ktoré nemusíte okamžite vyhodiť, ak zistíte, že sú už po záruke:

tieto potraviny sú bezpečné aj po záruke

Zdroj: Shutterstock®

1. Sladkosti

Potraviny s vysokým obsahom cukru sú skutočne trvanlivé. Napríklad na takých sušienkach, tyčinkách či čokoláde si môžete pochutnať aj dávno po dátume exspirácie. Pri čokoláde sa nemusíte obávať ani bledších škvŕn. Ide len o rozpustený tuk, ktorý sa vplyvom teplotných zmien pri uskladnení dostal na povrch.

2. Chipsy

Podobne ako veľmi sladké potraviny, tak aj tie slané vám dlho vydržia. Je to práve vďaka veľkému množstvu soli. Jediným negatívom je, že časom trochu zmäknú.

3. Ryža a strukoviny

Takéto potraviny sú pri správnom uskladnení prakticky nesmrteľné. Ak sa k nim nedostane vzduch, vlhkosť či škodcovia, vydržia desiatky rokov.

Bude vás zaujímať: Populárna plastika nosa: 5 faktov, ktoré by ste mali vedieť

tieto potraviny hneď nevyhadzujte

Zdroj: Shutterstock®

4. Konzervy

Ak sú konzervované potraviny neotvorené a uskladnené na tmavom a suchom mieste, ich životnosť sa niekoľkonásobne predĺži. Rovnako môžeme do tejto kategórie zahrnúť aj zaváraniny. Napríklad také neotvorené zavárané uhorky sú takmer večné.

5. Sladené nápoje

Pri nich platí rovnaké pravidlo ako pri sladkostiach. Časom možno prídu o pár bubliniek kvôli uvoľňovaniu CO2, ale ich konzumácia je bezpečná aj niekoľko mesiacov po dátume minimálnej trvanlivosti.

6. Zmrzlina

Túto mrazenú pochúťku môžete zjesť aj pár mesiacov po záruke. Ak nezmenila svoju konzistenciu či chuť, je to v poriadku. V prípade, že začne chutiť viac ako jogurt a je kyslejšia, vtedy patrí do koša.

Odporúčame: Recept: Kváskový bezlepkový mazanec

tieto potraviny sú bezpečné aj po záruke

Zdroj: Shutterstock®

7. Cestoviny

Surové cestoviny sú ďalšou potravinou, ktorá sa tak ľahko nepokazí. Opäť však pripomíname, že rozhodujúce je správne uskladnenie.

8. Mrazená zelenina

Ak v mrazničke nájdete zabudnutý balík zeleniny a zistíte, že je po záruke, nemusíte ho ihneď zahodiť. Pri stálej teplote takéto potraviny vydržia skutočne dlho. Všeobecne však platí pravidlo, že čo je rozmrazené, znovu nezmrazujte.

9. Med

Ak je niektorá z potravín skutočne nesmrteľná, tak je to med. Uskladňujte ho na tmavom mieste a vždy naberajte čistou a suchou naberačkou.

Bude vás zaujímať: Tradičná slovenská svadba - ako by mala vyzerať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Maxianová 13.04.17 08:04

MM
karma
100.00

treba nakupovať so zoznamom a nie náhodne, potom nie sú problémy s trvanlivosťou

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 13.04.17 10:10

MT
karma
86.00

Ja som pri potravinách opatrná a dátum spotreby radšej vždy skontrolujem.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 13.04.17 16:08

SK
karma
86.00

Snazim sa tento datum dodrziavat.. v pripade ze mam v chladnicke potraviny ktore viem ze ich do datumu nespotrebujem ,tak ich dam do mraznicky... snazim sa nic nevyhadzovat

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 13.04.17 19:48

MC
karma
109.00

Mliečne a mäsové výrobky po záruke nekonzumujem.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.04.17 19:54

SK
karma
114.00

potraviny v chladničke kontrolujem pravidelne a tak viem, ktoré zužitkovať čo najskôr

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 13.04.17 20:11

PV
karma
113.00

Ja to dodržujem .. Väčšinou všetko zjeme, ale stane sa.. Niekedy aj kúpim natierkové maslo ,prídem domov ,otvorím a pleseň je tam ..!!A pritom je záruka ešte 2 týždne ..!!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní