Poznáte najúčinnejší liek na nespavosť a menštruačné kŕče? My áno!

Poznáte najúčinnejší liek na nespavosť a menštruačné kŕče? My áno!

Zbožňujem čaje! Ja osobne patrím medzi milovníkov bylinkových čajov, ktoré majú lahodnú chuť a navyše aj liečebné účinky. Mnoho čajov totiž pomáha na liečbu rôznych zdravotných problémov. Dnes si s nami pripravte šálku harmančekového čaju a vychutnajte si jeho zdravotné benefity. Táto bylinka bojuje proti nespavosti, posilňuje imunitný systém, uvoľňuje menštruačné kŕče a dokáže ešte oveľa viac.

Harmanček je sedmokráska, ktorá je v ľudovom liečiteľstve využívaná hlavne pre jej zdravotné, kozmetické a nutričné výhody. Už po stáročia sa ľudia obracali na túto bylinku a robili si z nej čaj hlavne pre jej účinky na ľudský organizmus. Aké sú výhody pitia harmančekového čaju?

Pozri aj: Ako telu dodať vápnik? Zdrojom nie je iba mlieko!

Menštruačné kŕče

Zdroj: Shutterstock®

Menštruačné kŕče

Ak patríte k tým šťastným, ktoré týchto zopár dní v mesiaci zvládajú bezproblémovo, tak vám blahoželám. My ostatné sa pár dní trápime s kŕčmi, na ktoré najviac pomáha teplý obklad. Ten kŕče uvoľní a pomôže nám ako-tak fungovať. Najbližšie si tiež skúste uvariť harmančekový čaj.

Ja som jeho silu podceňovala, no verte, funguje skvelo. Aj jedna šálka pomôže zmierniť menštruačné bolesti. Ako funguje? Harmančekový čaj zvyšuje hladinu aminokyselín glycínu v tele, čo pomáha uvoľniť kŕče. 

Odporúčame: Rýchle chudnutie? Spoznaj tajomstvo správnej prípravy ovsených vločiek!

Depka

Zdroj: Shutterstock®

Pokojný spánok

Ak máte radi bylinkové čaje, tak je pravdepodobné, že harmančekový čaj poznáte ako „nočný čaj“. Čaj s miernymi sedatívnymi účinkami si cenia hlavne tí, ktorí majú problémy s nespavosťou. Doprajte si dúšok harmančekového čaju asi 30 – 45 minút pred spaním a uvidíte, ako božsky sa vyspíte. Nespavosť a bezsenné noci idú často ruka v ruke s depresiou a úzkosťou. Preto rozhodne ani v tomto prípade nepodceňujte silu harmančeka. 

Bude vás zaujímať: Rebríček obyčajný: Objavte ďalšiu liečivú bylinku a jej použitie!

Harmančekový čaj podporuje trávenie

Zdroj: Shutterstock®

Upokojí podráždený žalúdok

Tento čaj podporuje trávenie, čím pomáha liečiť tráviace ťažkosti. Doprajte si šálku aromatického bylinkového čaju, aby ste zmiernili nevoľnosť a utíšili tráviace ťažkosti. Ak bojujete s pomalým trávením, ktoré vám spôsobuje ťažkosti, tento bylinný čaj povzbudí črevá a tráviace enzýmy, aby sa rozhýbali a začali pracovať na plné obrátky. 

Pozri aj: Je nahý spánok naozaj taký zdravý pre naše telo?

Bylinný čaj

Zdroj: Shutterstock®

Vhodný aj pre pokožku

Harmančekový čaj nie je nutné len piť. Jeho účinky môžete využiť aj pri lokálnom použití na pokožku alebo vlasy. Harmančekový čaj pomáha upokojiť štípance, popáleniny, vyrážky, kiahne a podobne. Čo sa týka pokožky, tento čaj tiež pomáha uľaviť a zmierniť príznaky ekzému, psoriázy, lieči akné a vyrážky od plienky (u bábätiek). Stačí si len uvariť čaj, nechať ho vychladnúť a namočený tampón alebo gázu prikladať na pokožku. 

Odporúčame: Nudapláže na Slovensku: Kam sa ísť vykúpať a slniť v evinom rúchu?

Naparovanie pleti

Zdroj: Shutterstock®

Využitie harmančekového čaju v kozmetike

  • Tmavé kruhy pod očami – harmanček pomáha zmierniť únavu očí a tiež aj tmavé kruhy pod nimi. Jednoducho zalejte 2 vrecúška harmančekového čaju horúcou vodou, nechajte lúhovať 5 minút a následne ich vytiahnite. Vrecúška nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a priložte na unavené oči.
  • Rozjasnenie a vyčistenie pleti – máte radi naparovanie pleti? Tak potom si doprajte bylinkové naparenie. Stačí, ak harmanček zalejete teplou vodu a nad misu priložíte tvár (odporúčam prekryť sa uterákom, čím si vytvoríte parnú saunu). Vaša pleť bude žiarivejšia a hlavne čistejšia, pretože para pomôže pleti zbaviť sa nečistôt. A v kombinácii s harmančekom, ktorý pôsobí protizápalovo, bude pleť jasať blahom. 

Bude vás zaujímať: Zádery na nechtoch: Ako im dať navždy zbohom?

Migréna

Zdroj: Shutterstock®

Využitie harmančekového čaju pre zdravie

  • Žalúdočné ťažkosti – v tomto prípade si jednoducho zalejte harmanček horúcou vodou a pite ho 2-krát denne až dovtedy, kým vám žalúdočné problémy neprejdú.
  • Migréna – harmanček je tiež považovaný za ideálneho spoločníka, ktorý lieči migrénu. Akonáhle začnete pozorovať prvotné príznaky nástupu migrény, tak si uvarte harmančekový čaj. Funguje len pri nástupe migrény, teda predtým, než je bolesť neznesiteľná. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Kelemenová 01.08.17 11:21

SK
karma
86.00

Ráno začínam so šálkou bylinkového čaju...... pár hodín pred spaním, si čajíček dám tiež.....

  • 2
Odpovedať

Martina Varhaníková 24.11.17 07:23

karma
110.00

Tiež milujem bylinkové čaje a doma si suším bylinky, ale harmanček som pila iba raz u tety na návšteve a viem, že mi neurobil dobre a prehnal ma. Či ho uvarili silný to netuším, ale mala som hrozné kŕče v bruchu a od vtedy som ho už nepila. Harmanček má aj mierne laxatívne účinky. :o)

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 02.09.18 21:09

JK
karma
100.00

Poižívam ho roky este aj deti ked boli malé sa p RT idával do kúpela cajím rada pijem z medom

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní