Pozor! Kovová chuť v ústach môže signalizovať vážne ochorenie

Pozor! Kovová chuť v ústach môže signalizovať vážne ochorenie

Kovová chuť v ústach (ochorenie známe ako parageúzia), a na tom sa isto zhodneme, vie byť veľmi nepríjemná. Veď komu by nevadil pocit, ako keby práve dojedol kus železa? Ide dokonca o pachuť krvi, čo len umocňuje mimoriadne nepríjemný pocit, navyše spojený s ústnou dutinou – jednou z najcitlivejších a najháklivejších častí nášho tela. 

Viete však, čoho je kovová chuť príznakom, čo všetko za ňou stojí a ako ju môžeme potlačiť? Prečo táto nepríjemná chuť vzniká? Stretli ste sa už s kovovou pachuťou?

Nepríjemná chuť podobná kovu – kovová chuť ako príznak ochorenia

Ak ste niekedy zašli za svojím lekárom s tým, že cítite kovovú pachuť v ústach, s najväčšou pravdepodobnosťou vás poslal na špeciálne vyšetrenie ústnej dutiny, hltana, ale aj žalúdka. Kovová chuť totiž môže byť prejavom viacerých problémov alebo ochorení.

Ktoré to sú? Kovová chuť v ústach je jedným z nesporných príznakov akútneho zlyhávanie obličiek. V tomto prípade sa pridružujú aj symptómy, ako je opuch celého tela, únava a ospalosť, ako aj nevoľnosť a vracanie. 

Tak, ako s obličkami, pocit kovových predmetov v ústach úzko súvisí aj s ochorením pečene. Treba ale spomenúť aj cukrovku, v horšom prípade rakovinu – aj títo pacienti majú v ústach pachuť po železe. Postihuje teda pacientov, ktorí absolvujú chemoterapiu alebo ožarovanie. 

Odporúčame: Toto sa stane, keď sa obaríš! Aká je prvá pomoc pre popálený jazyk?

železná chuť v ústach

Zdroj: Shutterstock®

Kovová pachuť v tehotenstve

Okrem obličiek, pečene či iných vážnych ochorení však treba spomenúť aj hormonálne zmeny v tele, ktorých neodmysliteľnou súčasťou býva aj kovová pachuť. Tehotné ženy mávajú tento pocit predovšetkým v prvom trimestri, pričom po stabilizácii hormónov sa pachuť stratí. Môže to súvisieť tak so stavom chrupu, ako aj liekmi, ktoré sú v tejto súvislosti užívané.

Ak sa pozastavíme pri chrupe, za pocit, akoby ste cmúľali desaťcentovky, môže krvácanie ďasien, rôzne zápaly, ale aj staré plomby. Za zmienku však stojí aj zlá ústna hygiena, pričom po nasadení liekov a odstránení infekcie v ústach, zmizne aj nepríjemná pachuť.

Odporúčame: DIY návod: Ako si vyrobiť citrónovo-mätové vlhčené obrúsky na ruky

depresia a kovová chuť v ústach

Zdroj: Shutterstock®

Za železnú pachuť môžu aj lieky

K liekom, ktoré môžu kovovú chuť v ústach spôsobiť, patria antidepresíva či iné neurologické lieky, ako aj lieky na bakteriálne infekcie (antibiotiká). A áno, je to šokujúce, ale za kovovou chuťou v ústach môže stáť aj depresia. Táto železná pachuť sa často vyskytuje tiež u ľudí, trpiacich demenciou a Parkinsonovou chorobou.

Sú však aj situácie, kedy je kovová chuť v ústach len prirodzeným javom – reč je o fajčení, piercingu v jazyku alebo strojčeku na zuboch. Ak užívate výživové doplnky, ako železo, meď, zinok, vápnik alebo chróm, krátko po ich užití sa kovová chuť môže objaviť aj u vás.

Ak ale nemizne ani po dlhšej dobe, skontrolujte si odporúčané dávkovanie prípravku – je totiž možné, že ho užívate vo väčšom množstve, než je žiadúce.

Zaujme ťa: Dračia krv: Jeden z najsilnejších očistných prostriedkov

ústna hygiena

Zdroj: Shutterstock®

Čo ešte môže spôsobiť kovovú chuť v ústach?

Pocit kovovej chuti v ústach je aj prirodzeným znakom hladovky, kedy je povolený len príjem čistej vody. U citlivejších ľudí môže kovová pachuť spôsobovať až nutkanie na zvracanie. Pozor však aj na rôzne infekcie, ktoré sa môže prejavovať kozovou chuťou v ústach.

Sú to predovšetkým infekcie horných dýchacích ciest, sinusitída alebo zápal prínosových dutín. Dokonca k vzniku nepríjemnej chuti v ústach môže dôjsť aj pri obyčajnom prechladnutí.

Pocit kovovej chuti môže spôsobiť aj:

  • strava – konzumácia určitých potravín, ako sú morské plody, ktoré obsahujú veľké množstvá minerálov, môže tiež prispieť k tejto chuti,
  • vitamínové a minerálne nedostatky – nedostatok niektorých vitamínov a minerálov, napríklad vitamínu B12, zinku, alebo železa, môže byť tiež spojený s touto pachuťou,
  • dentálne problémy – infekcie v ústach, zlé ústne zdravie, krvácanie ďasien, alebo používanie kovových zubných výplní môže spôsobiť kovovú pachuť,
  • expozícia chemikáliám – vystavenie sa niektorým chemikáliám, ako sú pesticídy alebo ťažké kovy, môže tiež vyvolať kovovú pachuť.

Liečba kovovej chuti – ako sa zbaviť kovovej chuti v ústach?

Krátkodobo si viete pomôcť pitím citrusových nápojov. Pomáhajú aj korenisté jedlá, tu však pozor, pokiaľ ste tehotné. Ak za vašu kovovú chuť v ústach môžu problémy s ústnou dutinou, rozhodne si zakúpte škrabku na jazyk a pri ústnej hygiene venujte čas a pozornosť aj jazyku!

Kvalitná zubná kefka a dentálna niť by u vás mali byť samozrejmosťou. Zlá zubná hygiena môže nepríjemný problém ešte umocniť. Hoci príčin je celá škála, v žiadnom prípade kovovú chuť v ústach nepodceňujte!

- Anketa

CÍTILI STE NIEKEDY KOVOVÚ CHUŤ V ÚSTACH?

Odpovedalo 1501 ľudí  

Áno
98%
Nie
2%

Článok aktualizovaný 28.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 14.04.18 21:43

karma
109.00

Kovovú chuť v ústach som nikdy nemala a priznám sa,teraz o nej počujem prvýkrát. A kedže signalizuje také vážne choroby,ani po nej netúžim a dúfam,že sa mi bude vyhýbať.

  • 1
Odpovedať

Mária Beniačová 16.04.18 01:41

MB
karma
96.00

Aj moja sestra má s tým problém. A lekári jej nevedia pomôcť. Absolvovala už množstvo vyšetrení, ale žiadnu z menovaných chorôb jej nepotvrdili. A dúfam že sa u nej ani neobjavia.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní