Prečo prestať jesť cukor? Kvôli týmto 4 benefitom

Prečo prestať jesť cukor? Kvôli týmto 4 benefitom
  • 14.02.2017
  • Martina Berešová

Určite sa to stáva mnohým z nás. Máme chuť na sladké takmer po každom jedle. Ak to tak je, môžeme tieto chúťky pokojne zvaliť na cukor. V podstate tu hovoríme o našej vypestovanej závislosti k cukru.

O tom, prečo je cukor škodlivý, sa už popísalo mnoho. Čo najpodstatnejšie vám však táto odstávka od cukru prinesie? Predstavíme vám 4 benefity, kvôli ktorým sa naozaj oplatí prestať konzumovať cukor.

Každopádne, téme cukru a jeho účinkom na ľudský organizmus sa v dnešnej dobe venuje mnoho vedcov. Zisťujú, aké konkrétne účinky nám cukor v tele vyvoláva a čomu naozaj neprospieva. Ak si prezeráte nutričné tabuľky, takmer vo všetkom nájdete cukor. Preto je dobré naučiť sa rozoznať, koľko cukru vaše telo naozaj potrebuje a koľko cukru už považovať za nadbytok.

Odporúča sa prijať maximálne 5 gramov z celkového príjmu stravy denne, čo tvorí približne 6 kávových lyžičiek cukru. Možno si poviete, že je to celkom dosť. Ak si však vezmeme v úvahu, že cukor sa nachádza v jedlách (najmä tých hotových) naozaj aj vtedy, keď ho tam nie je potreba, uvedomíte si, že toho cukru denne príjmete omnoho viac.

Odporúčame prečítať si: Týchto 6 znakov prezradí, či pijete priveľa kávy!

Odstávka od cukru vám zlepší spánok

Zdroj: Shutterstock®

Vzdať sa cukru znie jednoducho, avšak nie je to až také ľahké. Cukor samozrejme v istom množstve potrebujeme. Z cukru sa nám v tele vytvára energia, bez ktorej by sme neboli schopní existovať. Potrebuje ho najmä náš mozog, aby mohol správne fungovať. No práve on je na vine tomu, že po cukre toľko bažíme.

Pretože konzumujeme veľké množstvo potravín, kde ani netušíme, že sa cukor nachádza, mozog nie je schopný rozoznať dostatočne akceptovateľnú hranicu, a preto vydáva signály na jeho ďalšie prijímanie.

1. Zlepšenie spánku

Mnohé z nás sa ráno budia nevyspaté a dostatočne neoddýchnuté. Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa cukru vzdať. Cukor totiž podporuje tvorbu kortizolu, ktorý nám môže vyvolávať prerušovanie spánku.

Odporúčame prečítať si: Ako často meniť špongiu na sprchovanie? My vám to povieme!

Výrazne sa zlepší stav pleti

Zdroj: Shutterstock®

2 . Zlepšenie pleti

Množstvo cukru, ktoré prijímame nám bohužiaľ spôsobuje rôzne druhy nedokonalostí pleti. Je to spôsobené tým, že cukor je sám osebe spúšťačom zápalov, a to nielen v súvislosti s pleťou. Cukor totiž produkuje enzýmy, ktoré narúšajú kolagén a elastín v pleti, čím ju narúšajú. Preto ak prestanete jesť cukor, vaša pleť bude krásna a bez nedokonalostí.

Odporúčame prečítať si: Nedostatok vitamínu C? Dávajte si pozor!

Budete vedieť, na čo máte vlastne chuť

Zdroj: Shutterstock®

3. Zlepšenie kontroly chutí

Cukor vytvára v našom mozgu pocit odmeny. Pri konzumácii totiž produkuje serotonín a beta-endorfíny, ktoré nám zlepšujú náladu, bojujú proti úzkosti a dokonca zvyšujú sebavedomie. Všetko je to však na úkor zdravia. Ak sa naučíme ovládať svoje chute, naše telo už viac nebude potrebovať ten pocit uspokojenia. Budete tak viac schopné rozoznať, na čo naozaj máte chuť.

Odporúčame prečítať si: Ktoré bylinky dajú do poriadku vaše priedušky?

Bez cukru sa vám zlepší zdravie

Zdroj: Shutterstock®

4. Celkové zlepšenie zdravia

Tento benefit nie je žiadnym prekvapením. Keď sa vzdáme cukru, predchádzame tak chorobám ako sú astma, srdcové ochorenia a cukrovka. Cukor totiž v našom tele zvyšuje krvný tlak a pulz, čo pre naše zdravie nie je dobré.

Ak už naozaj máte neprekonateľnú chuť na sladké, skúste to zahnať napríklad orieškami (ale tými nepraženými a nesolenými), ovocím alebo aj šálkou čaju (samozrejme bez cukru). Nahradiť cukor umelými sladidlami tiež nie je najvhodnejšia alternatíva. Skúste preto stéviu. Či už si ju kúpite v obchode vo forme prášku, alebo si zaobstaráte čerstvú a živú rastlinu, spravíte tým veľký krok pre svoje zdravie.

Odporúčame prečítať si: Naučte sa diagnostikovať choroby podľa stavu jazyka!

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Monika Filípková 14.02.17 06:50

MF
karma
56.00

No pekne, mala by som sa ho vzdať, len vôbec neviem, či to dokážem. Posnažím sa, nech mám už konečne aspoň spánok kľudný a dlhý.

  • 0
Odpovedať

milan milan 14.02.17 09:13

MM
karma
-1.00

Cukor je v prvom rade zdrojom energie pre kvasinky (candidu) v tele. Presne koli tomu je chut na sladke tak neodolatelna.
Takze si to treba uvedomit a snazit sa ho prestat konzumovat v akejkolvek forme.

  • 1
Odpovedať

Anna Kralovičová 14.02.17 15:02

AK
karma
64.00

Chuť na sladké mávam často, priznám sa, že veľakrát neodolám. Niekedy sa výsledky prejavia na mojej pleti a potom som zúfalá. Budem to musieť obmedziť!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 14.02.17 18:18

SK
karma
114.00

jednoznačne, treba ho obmedziť

  • 1
Odpovedať

Martina Begalova 15.02.17 11:42

MB
karma
108.00

uz len najst tu silu PRESTAT :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 16.02.17 21:06

IM
karma
100.00

niekedy sa nedá odolat

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 20.02.17 18:03

karma
97.00

Ten cukor nám dáva zabrať,je to pravda,že sa nachádza skoro všade a naše telo ho prijme a ani o tom nevie.Musím s tým niečo urobiť.

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 11.03.17 14:40

MG
karma
104.00

večný problém nás žien...väčšiny :)

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 12.04.17 21:32

MR
karma
104.00

uf, čo teraz? :-), vyskúšam to?

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní