Rakovina krčka maternice, snažte sa jej predísť

Rakovina krčka maternice, snažte sa jej predísť
  • 27.08.2016
  • Vladimíra Drábiková

Nie vždy sa nám v živote stávajú len pozitívne veci a udalosti, občas sa prihodí aj niečo, čo neočakávame a prekvapí nás to. Medzi podobné záležitosti určite patria aj choroby.

Ktorá z vás má rada gynekologickú prehliadku? Asi žiadna, alebo len máloktorá. Práve návšteva u gynekológa býva často u nás zakotvená ako nepríjemná udalosť, chvíľa, počas ktorej sa necítime komfortne.

Ale práve taká kontrola vie odhaliť aj veľmi vážne ochorenia, ako napríklad kvasinkovú infekciu, rakovinu prsníkov a rakovinu krčka maternice. Práve tieto choroby treba odchytiť v počiatočnom štádiu, kedy sú ešte liečiteľné a neohrozujú príliš plodnosť ženy.

Odporúčame prečítať: Zbavte svoje telo ťažkých nebezpečných kovov

rakovina krcka maternice, ako predist rakoviny krcka maternice

Zdroj: Shutterstock®

Čo je to rakovina krčka maternice?

Je to veľmi zákerná choroba, ktorá sa prejavuje v podobe zhubného nádoru. Po rakovine prsníka je tento druh rakoviny najčastejšou rakovinou u žien.  Prichádza nenápadne a keď sa nezachytí včas, môže byť už neskoro. Spôsobuje ju ľudský papilomavírus HPV, ktorý sa prenáša pri pohlavnom styku alebo pri intímnom kontakte s infikovanou kožou.

Infikovaných je 5-20% žien, pričom spontánne vyliečenie je bežné. Riziko sa zvyšuje v spojitosti s ďalšími faktormi: sexuálna promiskuita, zlá hygiena, viacpočetné tehotenstvo, znížená imunita, dlhodobé užívanie hormonálnej antikoncepcie, fajčenie, genetická predispozícia.

Odporúčame prečítať: Zabojujte s celulitídou vďaka káve

rakovina krcka maternice, ako predist rakoviny krcka maternice

Zdroj: Shutterstock®

Príznaky

Začiatočné štádiá rakoviny krčka a maternice zvyčajne nespôsobujú nijaké zdravotné ťažkosti. S postupným rozvíjaním ochorenia však nastupujú viaceré problémy, ako napríklad krvácanie mimo menštruácie, silné menštruačné krvácanie, bolestivý pohlavný styk, vodnatý a zapáchajúci výtok.

Môžu sa dostaviť aj bolesti panvy a krížov, ktoré už často svedčia o prerastaní rakoviny do okolia, vtedy môže nastať aj postihnutie lymfatických uzlín s následným opuchom.

Odporúčame prečítať: 5 dôvodov, prečo jesť ľanové semienka

rakovina krcka maternice, ako predist rakoviny krcka maternice

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa treba chrániť?

V prvom rade netreba zabúdať na pravidelnú prehliadku, na ktorú máte nárok od 15-teho roku života. V prípade, že ešte nemáte aktívny pohlavný život, začnite na prehliadky chodiť od prvej pohlavnej skúsenosti.

Okrem iného sa odporúča aj očkovanie. Očkovanie je najúčinnejšie ešte pred prvým stykom, vo veku 9-15 rokov. Vtedy je dvakrát účinnejšie. Neskôr je tiež účinné, ale musíte sa odborne vyšetriť a poradiť s vaším gynekológom.

Odporúčame tiež:5 účinných červených antioxidantov


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Iveta Moravčíková 28.08.16 08:46

IM
karma
100.00

vynikajuci článok, rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Katarina Hovancova 28.08.16 10:17

KH
karma
86.00

preventíva nadovšetko

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní